Nebesinori kartoti argumentų prieš naktinių taikiklių įteisinimą, kurie išsakyti jau daugybę kartų. Visgi suaktyvėję naktinių taikiklių entuziastai, išverčiantys kiekvieną argumentą į sau patinkančią pusę ir negirdintys nei aplinkosaugininkų, nei krašto apsaugos sistemos atstovų argumentų prieš naktinių taikiklių medžioklėje įteisinimą, verčia vėl grįžti prie šios temos.

Štai neseniai Medžiotojų ir žvejų draugijos vardu naujienų portaluose buvo publikuotas komentaras, kuriuo niekinami Seimo nariai, esantys prieš naktinių taikiklių medžioklėje naudojimą, ir vėl keliami argumentai, kurie jau seniai buvo paneigti institucijų.

Tie, kurie yra prieš naktinio matymo taikiklių įteisinimą medžioklėje, yra prilyginami vos ne einantiems prieš valstybės saugumo interesą.

Naktiniai taikikliai krašto gynyboje ir medžioklėje – dvi nesusijusios temos

Tik tas, kas slepiasi po Medžiotojų ir žvejų draugijos vardu, pamiršo paminėti, kad didžioji Seimo narių dalis balsavo už naktinio matymo taikiklių įteisinimą civilinėje apyvartoje krašto gynybos reikmėms. Šį įstatymo projektą palaikiau ir aš.

Visai kitas dalykas yra naktinio matymo taikiklių naudojimas medžioklėje. Ką su jais medžiotojai darys medžioklėje? Ruošis krašto gynybai ant tikrų judančių taikinių? Gal baikite tuos absurdiškus svaičiojimus, nes treniruotės vyksta šaudyklose, o miškai su visa gyvūnija nėra nei tiras, nei treniruočių aikštelė. Kitu atveju tie, kurie nori tokios pramogos su naktinio matymo taikikliais, tampa tokiais pat, kurie yra nuteisti už žiaurų elgesį su gyvūnais – be jokios empatijos, etikos siekiančiais tiesiog pasismaginti žudynėse.

Krašto apsaugos ministerija nemato reikalo įteisinti taikiklių medžioklėje

Po Medžiotojų ir žvejų draugijos vardu besislapstantis asmuo taip pat pamiršo paminėti, kad Aplinkos ministerija yra gavusi Krašto apsaugos ministerijos atsakymą į užklausą dėl naktinio matymo taikiklių medžioklėje įteisinimo. Jų atsakymas buvo toks: „Krašto apsaugos ministerija nemano, kad leidimas naktinius taikiklius ir jų priedus naudoti medžioklėje galėtų turėti esminės pridėtinis vertės šalies gynyboje.“

Skerdynės miške su brangiais „žaisliukais“ prie šalies gynybos prisidės lygiai tiek, kiek pyškinimas kokiame kompiuteriniame žaidime.

Aplinkos ministerija taip pat yra ne kartą sumalusi naktinio matymo taikiklių entuziastų argumentus dėl poreikio įteisinti juos medžioklėje. Netaps jie panacėja afrikinio kiaulių maro valdymui. Apie tai anksčiau kalbėjau ir aš pats, ir aplinkosaugininkai, ir Aplinkos ministerijos atstovai.

Kas kalba medžiotojų vardu?

Skaitant Medžiotojų ir žvejų draugijos pasirašytą komentarą, man kyla klausimas, ar tikrai visa organizacija suderino ir patvirtino suvažiavime poziciją dėl naktinio matymo taikiklių. O gal tai tik vieno asmens nuomonė?

Pažįstu daug medžiotojų, kurie patys yra prieš naktinio matymo taikiklių įteisinimą ir tokį neetišką gyvūnų skerdimą jiems jautriausiu nakties metu.

Kai kuriuose medžiotojų būreliuose ateinančiam naujam nariui net pateikiamas klausimas, ką jis mano apie naktinių taikiklių medžioklėje įteisinimą. Dažnai naktiniams taikikliams palankus atsakymas užveria medžiotojų būrelio duris. Patys medžiotojai nenori savo tarpe turėti naktinio matymo taikiklių medžioklėje entuziastų.

Yra daugybė medžiotojų, kurie ne tik niekada neims į rankas naktinio matymo taikiklio, bet ir iki mirties nepjudys šunimis ar nekankins jokio gyvūno. Etika, empatija (vadinkite tai, kaip norite) egzistuoja ir tarp medžiotojų.

Už siekio įteisinti naktinio matymo taikiklius medžioklėje – dideli pinigai

Ne dėl krašto gynybos ir ne dėl noro mažinti afrikinį kiaulių marą bruzda visi tie, kurie nori įteisinti naktinio matymo taikiklių naudojimą medžioklėje.

Naudingiausias naktinių taikiklių įteisinimas yra ginklų prekeiviams, kurie labai aktyviai dalyvauja šio projekto svarstyme. Įvertinus tai, kad vidutinė vieno naktinio taikiklio kaina yra apie 2000 eurų, ir tikėtina, kad, jei juos įsigytų bent pusė medžiotojų, susidarytų labai solidi 40 mln. eurų suma.

Ar jums dar kyla klausimų, kam naktinio matymo taikiklių įteisinimas medžioklėje reikalingas labiausiai?

Reikalingas antikorupcinis vertinimas ir balsavimas prieš įteisinimą

Įstatymo projektui, kuriuo siekiama įteisinti naktinio matymo taikiklius, reikia bent jau antikorupcinio vertinimo.

Įstatymo svarstymas iš gėdingai balsavusio Aplinkos apsaugos komiteto (komitete vos keturiese balsavę prieš naktinio matymo taikiklių įteisinimą medžioklėje, negalėjome nusverti penkių taikiklių entuziastų, kurie buvo už jų įteisinimą) netrukus persikels į Seimo posėdžių salę.

Tikiuosi, kad joje kolegoms Seimo nariams užteks sveiko proto nepritarti tokiam įstatymo projektui, kuris pablogintų aplinkosaugą ir jos kontrolę.