Mane šokiravo šią savaitę spaudoje pasirodžiusi informacija apie tai, jog kasmet Lietuvoje nužudoma tūkstančiai keturkojų. Liūdniausia tai, jog juos žudo ne žiaurūs recidyvistai ar chuliganai, bet gyvūnų globos organizacijos ir įstaigos, kurios už vadinamą gyvūnų globą iš savivaldybių gauna milžiniškas pinigų sumas.

Manote, šios organizacijos rūpinasi, kaip beglobiams gyvūnams surasti naujus šeimininkus ar įkurdinti benamius keturkojus globos namuose? Deja, viskas yra ne taip.

Šios įstaigos eina paprasčiausiu ir nehumaniškiausiu keliu – palaiko sugautus benamius keturkojus dvi savaites, o paskui užmigdo ir išveža į Rietavo perdirbimo įmonę

Gerai dar, kad užmigdo, tačiau vienoje iš tokių organizacijų dirbęs žmogus viešai papasakojo, jog kartais pagailima pinigų mirtinai injekcijai, o „globotiniai“ tiesiog uždaužomi pagaliais. .

Nesenas atvejis Jonavos rajone apnuogino šią problemą. Jonaviškis, radęs griovyje išmestus šešis mažus šunelius, paskambino gyvūnų globos organizacijoms, iš savivaldybių gaunančioms pinigus už gyvūnų globą. Tačiau nė viena iš šių organizacijų nesutiko dykai atvažiuoti ir priglausti bejėgių šunelių. Vargšelius priglaudė visuomeniniai pagrindais dirbantys gyvūnų globėjai.

Liūdna, jog oficialūs gyvūnų globėjai keturkojais rūpinasi tik už pinigus. Štai į vieną Kauno degalinę buvo atklydęs agresyviai nusiteikęs šuo. Degalinės operatoriai skubiai paskambino „Nuarui“, iš savivaldybės gaunančiam pinigus už benamių gyvūnų surinkimą. „Nuaro“ atstovai buvo konkretūs ir nepajudinami – kadangi savivaldybės jiems liko skolinga, jie šio šuns gaudyti nevažiuos. Sulaukę tokio atsakymo, degalinės darbuotojai kreipėsi į policiją, pareigūnai operatyviai sugavo agresyvų keturkojį.

Kasmet Kauno ir kitų miestų bei rajonų savivaldybės iš gyventojų surenka nemažus mokesčius už naminių gyvūnų laikymą. Kur išleidžiami šie pinigai? Pavyzdžiui, Kaune nėra įrengta nė viena šunų ir kačių vedžiojimo aikštelė, nesumontuota nė viena speciali šiukšlių dėžė augintinių išmatoms surinkti. Ar neatėjo laikas savivaldybėms pasidomėti, kaip naudojamos už gyvūnų laikymą surinktos lėšos? Kaip elgiasi su gyvūnais tos įstaigos, kurioms savivaldybė moka solidžias sumas?

Kadangi pakaunėje su šeima turiu ūkį, kuriame laikome nemažai naminių gyvulių, akivaizdžiai matau, kaip gyvūnai brangina gyvybę. Neseniai teko stebėti, kaip tvarte paršiavosi kiaulė. Atrodytų kiaulė – kvailas gyvulys, tačiau visiems reiktų pamatyti, kaip ji atidžiai ir nuoširdžiai ruošė migį savo paršeliams, kaip stengėsi juos išsaugoti. Tai turėtų pamatyti ir tie gyvūnų globėjai, kurie savo veiklos rezultatus matuoja užmigdytų benamių skaičiumi.

Esu tikras, jog atėjo laikas atidžiau ir plačiau įvertinti visų gyvūnų globėjų veiklą. Esu pateikęs nemažai pasiūlymų naujai rengiamam Gyvūnų globos įstatymui.

Svarbiausiu jų veiklos rezultatu turėtų tapti ne užmigdytų, bet išsaugotų keturkojų skaičius. Manau, jog suteikiant leidimus gyvūnų priežiūrai be veterinarijos paso reiktų pareikalauti iš keturkojų globėjų veikla užsiimančiųjų pasirašyti Moralinį gyvūnų globėjo kodeksą.