Bendraujant su kolegomis iš kitų šalių, tenka išgirsti, kad, mūsų požiūriu, net itin pažangiose bausmių vykdymo sistemose susiduriama su įvairiomis sudėtingomis ir netikėtomis situacijomis. Tačiau svarbiausia – būti tam pasiruošus, tinkamai ir laiku gebėti identifikuoti esančias ir kylančias rizikas.

Šiuo konkrečiu atveju Šiauliuose pareigūnai operatyviai priėmė tinkamą sprendimą, valdydami susidariusią padėtį pademonstravo gerą komandinį darbą.

Pataisos pareigūnus rengiantis Kalėjimų departamento Mokymo centras nuolat atnaujina ir taiko naujas mokymo programas bei mokymo priemones. Ypač didelis dėmesys skiriamas pataisos pareigūnų psichologiniam bei fiziniam pasirengimui, akcentuojama komandinio darbo svarba, organizuojamos pratybos profesiniams įgūdžiams formuoti ir lavinti. Beje, psichologiniam pasiruošimui skiriamas vis daugiau mokymų laiko.

Bausmių vykdymo sistemoje mes dirbame su žmonėmis, kurie tam tikru gyvenimo laikotarpiu atlieka teismo paskirtą bausmę. Todėl labai svarbu pažinti asmenis, esančius laisvės atėmimo vietų įstaigose, kad galėtume pasiekti pagrindinį ir svarbiausią tikslą – padėti keistis, atsisakyti buvusių įpročių.

Kad resocializacijos procesas būtų veiksmingas, kad tarp įkalinimo įstaigų personalo ir nuteistųjų susiklostytų profesionalumu, pagarba ir atsakomybe grįsti santykiai, taikoma dinaminė priežiūra.

Kitose šalyse atliktų tyrimų duomenimis, tokia priežiūra duoda puikių rezultatų. Palaikomi profesiniai ir pozityvūs santykiai tarp pataisos įstaigos personalo ir nuteistųjų, sukuriamas pasitikėjimas ir veiksmingas bendravimas, taikomi veiksmingesni kriminalinės žvalgybos ir rizikos vertinimo metodai. Ilgalaikėje perspektyvoje tai leidžia užtikrinti visuomenės saugumą, įvykdoma mažiau nusikalstamų veikų, darbas pataisos sistemoje tampa prasmingesniu ir labiau motyvuojančiu.

Lietuvos pataisos pareigūnams sudarytos galimybės tobulinti profesines kompetencijas tiek Mokymo centre, tiek ir tarnybos vietoje. Mokymo centro mokytojai vyksta į įstaigas ir ten rengia mokymus, teikia metodinę pagalbą, konsultuoja tarnybos organizavimo ir vykdymo klausimais. Kursantai mokomi savigynos veiksmų, kaip panaudoti specialiąsias priemones, esant konfliktinėms, ekstremaliomis ar ypatingoms situacijoms. Visada pabrėžiama, kad veiksmas ar situacija turi būti saugi tiek nuteistajam, tiek pareigūnui, tiek visuomenei.