Pagėgiai gelbėja Lietuvos pinigus

Šią istoriją sužinojau visai neseniai, kai Aplinkos ministerija vykdyti viešąjį pirkimą neaišku kodėl pavedė nedidelei Pagėgių savivaldybės įmonei UAB „Pagėgių komunalinis ūkis“. Bus perkami biokuro katilai visoje Lietuvoje esančioms 21 mokyklai ir kitoms viešosios įstaigoms. Tai visai nesuprantama todėl, kad valstybėje yra įsteigta speciali įstaiga, kuri centralizuotai perka prekes – tai Centrinė perkančioji organizacija (CPO). Taigi apeinant CPO, pirkimas, kurio vertė iki 40 mln. litų, buvo pavestas UAB „Pagėgių komunalinis ūkis“, kuriame vos 30 darbuotojų, iš kurių dauguma duobkasiai, santechnikai ir kiti darbininkai. Net pats vadovas tvarkietis Bronius Vaitkus yra technikumą baigęs veterinarijos technikas. Taigi ar užteks kvalifikacijos ir kompetencijos atlikti tokį stambų pirkimą? Matyt, ne šis klausimas svarbiausias.

Kęstutis Masiulis
Apeinant CPO, pirkimas, kurio vertė iki 40 mln. litų, buvo pavestas UAB „Pagėgių komunalinis ūkis“, kuriame vos 30 darbuotojų, iš kurių dauguma duobkasiai, santechnikai ir kiti darbininkai.
Daug svarbiau, kad tiek Aplinkos ministerijai, tiek Pagėgių savivaldybei ar jos valdomai įmonei vadovauja tvarkiečiai. O štai ką, turėdamas mintyje Pagėgių savivaldybę ir jos vykdomus viešuosius pirkimus, sako su korupcija kovojančios „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas: „Deja, neskelbiamų pirkimų tendencijos rodo, jog Lietuvoje vis dar yra savivaldybių, kurios mokesčių mokėtojų pinigus nuolatos leidžia rizikingiau nei kitos“. 2012 m. Pagėgių savivaldybė Lietuvoje sudarė daugiausiai neskelbiamų sutarčių – 58 proc.

Socialdemokratų pirkimus vykdo Mažeikiai

Grįžkime prie premjero pozicijos, kad tvarkiečių kontroliuojamas pirkimas yra vykdomas tinkamai. Kodėl premjeras toks atlaidus? 

Galbūt todėl, kad vasario mėnesį Aplinkos ministerija jau vykdė kitą, labai panašų biokuro katilų pirkimą. Buvo perkami 12 katilų įvairiems Lietuvos miestams už 57,395 mln. litų. Pirkimą vykdė vėlgi ne CPO, nors ji yra pagrindinė institucija šalyje vykdant viešuosius pirkimus, bet UAB „Mažeikių šilumos tinklai“. Turbūt niekas nenustebs ta informacija, kad Mažeikių r. savivaldybėje vyrauja socialdemokratų koalicija, o „Mažeikių šilumos tinklai“ kontroliuojami socialdemokratų per direktorių socialdemokratą Joną Jurkų.

Taigi visi patenkinti, įtakos pasidalintos. Į mano raštišką siūlymą premjerui A. Butkevičiui skubiai imtis priemonių, kad visi stambūs viešieji pirkimai būtų vykdomi centralizuotai, elektroniniu būdu ir tik per CPO, nebuvo sureaguota. Matyt, kitą pirkimą vykdys Lenkų rinkimų akcijos valdoma Šalčininkų r. savivaldybė, o dar kitą darbiečių Kėdainių r. savivaldybė.