Premjeras „Gazprom“ nepažadėjo nieko - nei atsisakyti Trečiojo energetikos paketo įgyvendinimo , nei atsiimti ieškinį iš Stokholmo arbitražo. Tiesiog paprašė , kad „Gazprom“ savo klausimus ir pasiūlymus išdėstytų raštu.. O tada jau specialistų reikalas.

Didelėmis dujų kainomis nepatenkinta visa Lietuva, bet konservatoriams gerai. Jie turbūt vis dar sotūs po ketverių metų vadovavimo ir atitrūkę nuo realaus gyvenimo neįstengia suprasti paprastų žmonių. Konservatoriams, matyt, šiandieninės dujų kainos patinka, jiems labiau skauda dėl vakarietiškos ar rytietiškos verslo etikos.

Per pastaruosius metus, kada konservatoriai mėgavosi savo užsispyrimu ir ambicijomis, Lietuva už dujas permokėjo beveik 3 milijardus litų. Mano supratimu, pagarbiai kalbėtis ir derėtis nėra nei vakarietiškas, nei rytietiškas bruožas versle. Greičiau tai stipriųjų savybė. Svarbiausia , kokį sprendimą priimsime .

Premjeras atvirai pareiškė kol kas neturintis jokio optimizmo dėl „Gazprom“ siūlomos mažesnės dujų kainos, tačiau nauja, nors ir neilgalaikė dujų tiekimo sutartis su koncernu tikriausiai bus pasirašyta. Ir tai būtų normalus šalto proto sprendimas dabartinėje situacijoje.

Statomas Suskystintų gamtinių dujų terminalas turėtų būti alternatyva , bet ne vienintelis dujų šaltinis, kuris tenkintų reikiamus Lietuvos dujų poreikius. Prireiks nemažai padirbėti, kol jis taps regioniniu, aprūpinančiu dujomis ne tik Lietuvą , bet, pavyzdžiui, ir Latviją. Gal konservatoriai to neįvertino?

Tačiau klaidinga būtų susikoncentruoti tik į „Gazprom“, pamirštant, kad Lietuvos energetikos ūkį būtina vystyti kompleksiškai. Reikia pabaigti pradėtus strateginius objektus. Tam, kad atpigtų šildymas būtina skatinti biokuro katilų atsiradimą visoje Lietuvoje ten , kur jų dar nėra. Tam , kad sumažėtų šilumos suvartojimas - realiai pradėti daugiabučių namų renovaciją.

Taip pat būtina įgyvendinti pradėtus energijos taupymo projektus Svarbus Suskystintų gamtinių dujų terminalas. Jį reikia ne tik pastatyti, bet ir pasirengti efektyviam jo naudojimui. Svarbu ir elektros jungtys su Lenkija ir Švedija, pagaliau reikia apsispręsti ir dėl Visagino atominės elektrinės statybų. Štai iššūkiai, kurie laukia ir tam būtinas visų supratimas. 

Lietuva šiuo metu pirmininkauja ES Tarybai. Mūsų balsas dabar geriau girdimas . Todėl reikia pasižiūrėti, kokią naudą iš to galime turėti Lietuvos energetikos ūkiui. 

Akiratis neturėtų susiaurėti, būtina visus klausimus spręsti kartu - ir valdančiajai koalicijai, ir tiems, kurie tupi pasislėpę šešėlyje.