Visa Liberalų sąjūdžio frakcija – izoliacijoje. Prieš pat posėdį pranešta, kad dar keli valdančiųjų partijų atstovai turi izoliuotis. Kas tuo labai apsidžiaugė? Žinoma, opozicija, o ypač Valstiečių ir žaliųjų frakcija, kurios lyderis (dabar jau buvęs) Ramūnas Karbauskis pareiškė, kad už naujos premjerės kandidatūrą nebalsuos. Tikėtasi, kad patvirtinti I. Šimonytės kandidatūrą į premjeres, ministrui A.Verygai pavaldžiam Visuomenės sveikatos centrui prieš pat lemtingą balsavimą dalį valdančiosios koalicijos parlamentarų pasiuntus į izoliaciją, daugumai balsų neužteks.

Be abejonės, opozicijos užduotis yra kritikuoti, oponuoti valdantiesiems, jei daromos klaidos, priimami neteisingi ar žalingi sprendimai. Prieš ką dabar oponuota? Net jei premjerės kandidatūrai nebūtų pritarta, ji būtų pateikta dar kartą ir pavirtinta po savaitės ar dviejų. Tačiau kiltų kai kurių kliūčių formuojant Vyriausybę, tvirtinant valstybės biudžetą, ruošiantis priimti būtinus sprendimus šiuo labai sudėtingu epidemiologiniu ir ekonominiu metu. Nors Lietuvai, jos žmonėms šiandien reikalingi neatidėliotini sprendimai, kad finansiniai, socialiniai nuostoliai būtų kuo mažesni.

Tai prieš ką oponavo dalis opozicijos, o ypač Valstiečių ir žaliųjų sąjunga? Ji nuolat pabrėžia, kad veikia savo rinkėjų labui. Ar toks veikimas tikrai naudingas rinkėjams?

Organizuoti viešuosius ryšius, rėkti, kad varžomos opozicijos teisės, yra viena. Tačiau atsakingos partijos ir politikai turi galvoti ir apie situaciją, kurioje yra šalis, jos piliečiai. Elgtis atsakingai ir nekenkti valstybei, žmonių interesams.

Gal visi opozicijos politikai taip oponuoja? Tikrai ne. Dalis opozicijos – Darbo partijos, socialdemokratų frakcijų, mišrios grupės parlamentarų, balsavo už I. Šimonytės kandidatūrą arba palengvino sprendimo priėmimą nedalyvaudami balsavime. Jie elgėsi atsakingai ir nusprendė nesivelti į tuščius politinius žaidimus.

Kita vertus, dėl to, kad nemaža dalis parlamentarų yra priverstinėje izoliacijoje ar serga, nepavyko pritarti sprendimui rengti Seimo posėdžius nuotoliniu būdu. Pritrūko vieno balso. Jei tuo metu būtų žinoma, kad bent trys valdančiųjų Seimo nariai yra neteisėtai pasiųsti į izoliaciją, tų balsų būtų pakakę. Nuotoliniam Seimo narių dalyvavimui posėdžiuose nepritarė ir aršiai priešinosi Valstiečių Žaliųjų frakcija, net bandė to projekto skubų priėmimą stabdyti ekspertizės reikalavimu. Dėl epidemijos jau nueinanti valdžia ragina verslus, institucijas (kas tik gali) dirbti nuotoliniu būdu. Bet kodėl trukdoma tai įteisinti parlamente?

Tad vakarykštis – tikrai neeilinis Seimo posėdis. Ir daug pamokantis. Parodantis, kad garsiausiai rėkiantys apie opozicijos teisių varžymą ir trukdymą atstovauti savo rinkėjams, dažnai atstovauja ir gina ne rinkėjų interesus. Kova vyksta tik dėl savo pragmatinių partinių užmačių.