Netrukus maisto produktų kainų kilimą pasivijo degalų, dujų, elektros ir paslaugų kainų šuolis. Sąskaitos už šildymą, ypač vilniečiams, pakilo nebe procentais, o kartais. Ir tai dar ne kainų kilimo pabaiga. Šilumininkai sako, kad už sausį ir vasarį gausime dar didesnes sąskaitas. O su jomis ir atoveiksmį – didesnį maisto ir paslaugų kainų augimą.

Infliacija šalyje jau pasiekė 10,7 proc. Tokios infliacijos Lietuvoje nebuvo jau ketvirtį amžiaus ir Lietuvos bankas artimiausiu laiku mažėjimo neprognozuoja. Argi išties kainų augimui nėra jokių stabdymo mechanizmų? Pakanka pažiūrėti į kitų šalių sprendimus ir taikomas priemones – kad ir kaimynų lenkų ar norvegų. Kiekviena šalis turi savo galimybių amplitudę ir padėties be išeities nėra. Reikia tik politinės valios, o svarbiausia – noro.

Kol valdantieji arogantiškai demonstruoja akivaizdų abejingumą, Seime inicijavau ir drauge su Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija pateikėme įstatymo pataisą, leidžiančią buitiniams vartotojams taikyti lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą tiekiamai elektros energijai. Gyventojams elektros kaina sumažėtų 12 proc.

Lietuvoje šiuo metu buitiniams energijos vartotojams tiekiamai elektros energijai taikomas 21 proc. PVM tarifas, o lengvatinis 9 proc. tarifas taikomas šilumos energijai, tiekiamai gyvenamosioms patalpoms šildyti (įskaitant šilumos energiją, perduodamą per karšto vandens tiekimo sistemą), į gyvenamąsias patalpas tiekiamam karštam vandeniui arba šaltam vandeniui karštam vandeniui paruošti ir šilumos energijai, sunaudotai šiam vandeniui pašildyti, malkoms ir medienos produktams, skirtiems kūrenimui.

Manau, jog elektros kainos mažėjimą pajustų visi buitiniai vartotojai, o ypač gyventojai, pasirinkę ekologišką oras-vanduo šildymo sistemą, kuriai jokia PVM lengvata netaikoma. Gyventojai, pasirinkę žaliąją energetiką, jaučiasi apvilti. Atsirado didžiulė atskirtis tarp šildančių būstą malkomis ir elektra. Tai socialiai neteisinga. Žymiai kylančios elektros energijos kainos mažina gyventojų mokumą, dar labiau didina atskirtį. O šiuo metu valstybės taikomos priemonės, kaip pensijų ar minimalios algos didinimas, yra nepakankamos.

Ką šioje kainų viesulo akivaizdoje siūlo ir ką konkrečiai gyventojų palengvinimui planuoja Vyriausybė, LVŽS frakcija pasikvietė finansų ministrę Gintarę Skaistę. Ministrė turi žinutę gyventojams, neišgalintiems susimokėti vis didėjančių sąskaitų už elektrą – su elektros tiekėju „Ignitis“ yra sutarta dėl paskolos gyventojams suteikimo ir įsiskolinimo apmokėjimą bus galima išsimokėti per 5-ius metus. Bet ar tai ir yra išeitis?

Juk visa našta kris tik gyventojams, reikės ne tik sumokėti įsiskolinimą, paskolos procentus, o dar ir kainos vis kils. Į frakcijos narių klausimą, ar neplanuojama sekti Lenkijos pavyzdžiu ir mažinti PVM kurui, maisto produktams ir pan., ministrės atsakymas vienareikšmis: ne, Vyriausybės planuose PVM tarifo mažinimo nėra. Tačiau valdančiųjų planuose numatyti nauji mokesčiai – nekilnojamojo turto, žemės. Ir jokių papildomų kompensavimų mechanizmų daugiau nebus.

Sakoma, jog svetimo skausmo nebūna. Ir išeities neranda tas, kuris neieško, nes gal ir nenaudinga rasti? Nemažinant PVM, nebus prarandami į biudžetą įplaukiantys pinigai? Bet juk prognozuotinas 12 proc. lėšų, gaunamų iš PVM elektrai, praradimas sumažins ir prašančiųjų piniginės socialinės paramos gyventojų skaičių, todėl sutaupytos lėšos galės būti skirtos vartojimui, kurio nauda įsilies į šalies ekonomiką.

Tokio kainų augimo dar neregėjome, brangsta viskas ir vienu metu. Kainos mūsų šalyje vienos aukščiausių visoje euro zonoje. Šios situacijos nei „krizele“, nei „krizyte“ nė iš tolo nepavadinsi. Ir visgi priemonių kylančioms kainoms gesinti yra. Todėl viliuosi, jog mūsų pasiūlymas taikyti 9 proc. PVM lengvatą elektrai bus ne tik išgirstas, bet ir palaikytas.