Išlieka neatsakytas svarbus klausimas – kokie planuojami reikalavimai ar rekomendacijos žiūrovų sveikatos saugumo užtikrinimui rudens sezono renginiams bei kokia numatoma šių saugumo reikalavimų įgyvendinimo metodika. Aiškios metodikos pasigendame ir vasaros reguliavimui, kuris jau kelia nesusipratimus tarp renginių organizatorių ir prižiūrinčių institucijų.

Kokia didelė aiškumo svarba, parodo ši vasara. Vyriausybei delsus ir laiku nepaskelbus aiškios tvarkos, šiandien renginių rinka išgyvena ryškų sąstingį. Neapibrėžtumas lėmė, kad privataus sektoriaus įmonės atsisakė planuotų vasaros renginių dėl įsivyravusio neaiškumo, o tai reiškia, kad be darbo liko visas privačias šventes rengiantis sektorius. Keletas įvykusių pavienių asmeninių švenčių ar kitų nedidelių renginių nepaneigia sąstingio fakto. Esu įsitikinęs, kad rinka galėjo vasarą prisitaikyti ir būti gerokai gyvybingesnė, jei Vyriausybė būtų atsižvelgusi į Renginių industrijos asociacijos argumentus ir siūlomus sprendimų terminus, kuriuos pateikėme dar balandžio mėnesį. Šiandien belieka apgailestauti dėl pralaimėtos vasaros – svarbu suprasti, kad pralaimėjo ne renginių organizatoriai, bet visa visuomenė, netekusi renginių generuojamos ekonomikos dalies, užuot rinkusi mokesčius dabar turi spręsti socialines problemas tų žmonių, kurie Vyriausybės sprendimu šiandien paversti bedarbiais. Juos skaičiuojame ne dešimtimis ir ne šimtais. Tikslūs skaičiai netruks pasiekti Vyriausybę su kompensacijų prašymais.

Todėl Renginių industrijos asociacijos vardu šiandien pateikiau Vyriausybei prašymą dėl masinių renginių ir susibūrimų organizavimo draudimų ir ribojimų panaikinimo rudenį, kuriame pabrėžiame, jog renginių veikla negalės būti pradėta vykdyti kitą dieną nuo jos draudimo panaikinimo, jeigu iš anksto tokia data nebus paskelbta. Tam, kad renginys būtų suorganizuotas ir jis įvyktų, pasiruošimo darbai trunka ne mažiau kaip 6 – 8 savaites. Tad jeigu renginių veikla be apribojimų galėtų būti atnaujinta nuo rugsėjo mėn., kas atrodo itin logiška, atsižvelgiant į stabilizuotą viruso plitimo situaciją Lietuvoje, renginių organizatoriai renginius turi turėti galimybę pradėti planuoti bent nuo liepos vidurio, todėl yra būtina nedelsiant panaikinti draudimus ir ribojimus šiam sektoriui.

Įdomu pastebėti, kad tam tikros biudžetinės kultūros įstaigos jau parduoda bilietus į rudens sezono renginius uždarose patalpose ir bilietai paleisti į prekybą nesilaikant vasarą galiosiančių reikalavimų žiūrovų skaičiui bei atstumui. Tai nerimą keliantys ženklai, kuriuo pastebime ne pirmą kartą – išskirtinės sąlygos taikomos nacionalinėms kultūros įstaigoms taip pat prekiaujančioms bilietais, laisvoje rinkoje konkuruojant ir su privačiu sektoriumi.

Pirma, pagal dalies aukštosios kultūros įstaigų vadovų Vyriausybės kuluaruose pateiktą planą, ignoruojant tuo pat metu vykusias renginių ir kūrybinių industrijų sektorių atstovų diskusijas Kultūros ministerijos inicijuotoje darbo grupėje, buvo nuspręsta leisti mažesnius renginių dalyvių skaičius, neatsižvelgiant į tai, jog be valstybės biudžeto pagalbos veikiančios privačios įmonės turės konkuruoti su vasarą užplūdusiais naujais renginiais, kurie dalinai finansuojami biudžeto lėšomis, todėl ši konkurencija nebus sąžininga.

Antra, pasikartojantis išskirtinis dėmesys pastebimas sprendžiant ir rudens renginių klausimus. Kultūros ministerijai pavaldžios įstaigos jau veikia, akivaizdžiai turėdamos veiklos gaires, kokie tikėtini Vyriausybės sprendimai artimiausiu metu.

Tai atveria įsisenėjusias problemas, kad Kultūros ministerija rūpinasi tik jai pavaldžiomis įstaigomis ir dažnusyk nesugeba aprėpti viso plataus kultūros lauko, kuriame aktyviai veikia ir privačios įstaigos. O dar didesnis iššūkis atsiveria žvelgiant į renginių industriją, kurios lauką savo kompetencijomis dengti turi net keletas ministerijų, kuruojančių sportą, kultūrą, turizmą ir ekonomiką.

Konceptualių permainų lūkesčius paliekant porinkiminiam laikotarpiui, kviečiu ministrą pirmininką pasirūpinti, kad privatus renginių industrijos sektorius nebūtų diskriminuojamas. Tikimės, kad neatidėliojant bus pateikta vieša ir visiems prieinama informaciją dėl masinių renginių ir susibūrimų organizavimo sąlygų, kurios planuojamos nuo 2020 m. rugsėjo 1 d. Taip pat Renginių industrijos asociacija viliasi, jog bus pasidomėta ar tikrai laikomasi aukščiausių skaidrumo standartų, teikiant informaciją visiems suinteresuotiems renginių rinkoje veikiantiems subjektams, ne tik Kultūros ministerijos globoje esančioms įstaigoms.

O jei kiltų noras išsisukinėti, mojuojant nerimo vėliavomis – žiūrėk, pasaulyje kyla antra pandemijos banga, suskubsiu užbėgti už akių ir pasiūlyti padaryti taip, kaip šiuo nestabiliu laiku daro visa verslo bendruomenė – pagal numatomas prognozes pasiruošti keletą scenarijų, kaip elgsimės vienu ar kitu atveju. Ir tokių scenarijų gali būtų ne vienas ir ne du. Jais ne tik galima, bet, sakyčiau, būtina pasidalinti su visuomene

Linkėdamas nepralošti rudens, primenu visuomenės lūkestį valdžiai partneriško ir pagarbaus dialogo, kuris be atvirumo ir pagarbos neįmanomas.