Siūloma perbraižyti regionus, perskirstyti atsakomybes tarp ministerijų, kai ką centralizuoti, o kitką decentralizuoti. Girdisi daug kritikos, esą regioninės politikos Lietuvoje iš viso nėra, ir kyla pagunda kalbėti apie naująją regioninę politiką. Visgi nederėtų suklysti taip, kaip suklydome jau ne kartą, kai statėme ir griovėme, nesulaukę, kol tai, ką sukūrėme, pradės veikti. Reformavome, bet neįveiklinome.

Todėl kalbėsiu ne apie naują, bet apie įgalintą regioninę politiką.

Ji atsispiria nuo šimtametės Lietuvos vertybės: net ir tilpdami keliuose šimtuose kilometrų skersai ir išilgai, esame skirtingi. Kaimo ir miesto gyventojai, žemdirbiai ir informatikai. Tai – Lietuvos stiprybė.

Įgalinta regioninė politika turi prasidėti nuo visuotinio susitarimo, o tada persmelkti visas viešojo valdymo sritis, ekonomikos sektorius, kultūrą ir švietimą.

Susitarimas

Susitarkime, apie ką kalbame, kai kalbame apie regionus. Galime tęsti diskusijas apie tai, kiek regionų reikia Lietuvai ir kokiu pagrindu juos formuoti, tačiau kiekvienais beveiksmiais metais Lietuva sumažės dar vienu Alytumi. Todėl jau dabar priverskime veikti tai, kas sukurta.

Konstitucijoje įtvirtintos apskritys, jų ribose veikia regionų plėtros tarybos (savivaldybių atstovų sambūriai), tad sudarykime sąlygas veiksmingam apskričių funkcionavimui ir padidinkime savivaldybių galias, o paraleliai mąstykime, ar verta pereiti prie stambesnio regioninio suskirstymo.

Susitarkime dėl regioninės politikos principų. Ar savivaldybėms duodame žuvį, o paskui dar ir pašaro mailiui maitinti, ar pagaliau išdrįstame taikyti meškerės metodą? Ar toliau pumpuojame Europos Sąjungos paramą „ant trinkelių“, ar pagaliau įgaliname vietos valdžią strategiškai mąstyti, investuoti ir stiprinti socialiai atsakingą verslą? Sausio mėnesį susitikęs su nacionalinės valdžios, savivaldos, verslo, bendruomenių, kultūros ir švietimo atstovais, pristačiau penkis regioninės politikos principus, kurie gali sustiprinti apskritis ir savivaldą: partnerystę, kompetenciją, specializaciją, optimizaciją ir savivaldą.

Partnerystė

Įgalinta regioninė politika atveria duris verslui, nevyriausybiniam sektoriui ir bendruomenėms prisidėti prie regionų stiprinimo. Apskričių lygiu veikiančios įstaigos ir organizacijos gauna galimybę dalyvauti valdant regionus per regionų plėtros tarybas. Tai sudarys sąlygas regioninę politiką paversti ambicinga vieša-privačia partneryste vardan savo regiono, o ne tik ES fondų panaudojimo priemone.

Artimiausiu metu ketiname inicijuoti pilotinius viešos ir privačios partnerystės projektus apskrityse. Taip pat nagrinėjame, kokias paslaugas verslas, nevyriausybinės organizacijos ir bendruomenės galėtų teikti efektyviau už biudžeto lėšomis išlaikomas įstaigas.

Numatome, kad dėl visų apskričių lygiu priimamų svarbių sprendimų regionų plėtros tarybos turės konsultuotis su visuomene. Rengiame elektroninių apklausų sistemą savivaldos lygmenyje.

Kompetencija

Įgalintos regioninės politikos tikslas – sulyginti ne pagalbą regionams, bet jų pajėgumus! Šiuo metu, kai visi skundžiasi protų nutekėjimu iš regionų, turime pasirūpinti partekėjimu. Galime nukreipti didžiumą sostinėje turimų intelektinių pajėgumų į apskritis, deleguodami tokių įstaigų, kaip „Investuok Lietuvoje“ ar ES paramos agentūros, ekspertus. Kiekvienai regionų plėtros tarybai sukuriame po „smegenų centrą“, kuris padėtų sukurti investicijų pritraukimo ar eksporto strategiją, suvesti į prasmingą dialogą verslą ir švietimo bei kultūros įstaigas, pristatyti regioną užsienyje.

Specializacija

Siekdami išvengti pragaištingos formulės „Lietuva = Vilnius+“, turime stiprinti kiekvienos apskrities savitumą. Kiekvienas regionas turi atrasti savo unikalius konkurencinius pranašumus, o tada panaudoti visą turimą mokslo, švietimo, darbo jėgos, infrastruktūros potencialą ir investicijas, kad šios stiprybės virstų darbo vietas, kūrėjus ir gyventojus pritraukiančiu magnetu.

Tiek ES investicijos, tiek Valstybės investicijų programos lėšos apskrityje turi būti naudojamos tik pasirinktai regiono specializacijai stiprinti.

Savivaldybių infrastruktūros poreikiams turi būti užtikrinti kiti finansų šaltiniai, maksimaliai išnaudojant viešos ir privačios partnerystės galimybes.

Optimizacija

Jeigu norime, kad Lietuvos kaimai ir miesteliai išliktų, teks atsispirti pagundai uždaryti daugelį įstaigų vadovaujantis vien aritmetikos argumentais ir neįvertinus platesnio ekonominio, socialinio bei kultūrinio konteksto. Antra vertus, būtina optimizuoti administravimo, paslaugų teikimo ir pastatų eksploatavimo išlaidas, derantis regioniniu ir valstybiniu lygmeniu. Vidaus reikalų ministerija rengia paslaugų standartą, kuris apibrėžtų, kokiam skaičiui gyventojų protingu atstumu turi būti pasiekiamos kokybiškos sveikatos ir socialinės paslaugos, švietimo ir kultūros įstaigos.

Paslaugų pasiekiamumą galima užtikrinti uždarius merdinčias įstaigas, bet optimizavus viešojo transporto tinklus. Reikia kurti dalijimosi ekonomikos pavyzdžiu veikiančias sistemas, kurios peržengtų savivaldybių ribas.

Savivalda

Sustiprinus valdžios ir visuomenės partnerystę, padidinus kompetenciją ir dirbant specializacijos bei optimizacijos kryptimi, savivaldybėms turi būti sudarytos sąlygos laisviau tvarkyti surenkamus mokesčius, lanksčiau taikyti rinkliavas, lengviau disponuoti valstybine žeme ir kelių fondo lėšomis.

Pagaliau patikėkime savivalda! Įgalinta regioninė politika įmanoma tik pasitikint vieni kitais. Ji nesuderinama su žiurkėno kompleksu, kai bet kokį pasitaikiusį gardesnį grūdelį tuoj pat tempiame į savo ministeriją, savivaldybę, įmonę ar bendruomenę, nesudarydami sąlygų jam užaugti ir sunokinti daugiau gėrybių.

Įgalintoje regioninėje politikoje neturi būti vienašališkų sprendimų. Dėl jos turi sutarti visos ministerijos ir Seimas, visos regionų plėtros tarybos ir savivaldybės, verslas ir nevyriausybininkai, švietimo, kultūros, sveikatos ir socialinės įstaigos, bendruomenės ir aktyvūs piliečiai. Jeigu mums pavyks, esu tikras, kad regioninė politika sugrąžins gyvybę ir ambicijas į kiekvieną Lietuvos savivaldybę.

Pavasarį Vidaus reikalų ministerija, kuri pagal įstatymą formuoja nacionalinę regioninę politiką, surengs visiems atvirą regioninės politikos forumą. Kviečiame teikti pasiūlymus ir pastabas dėl įgalintosios regioninės politikos elektroniniu paštu: regionai@vrm.lt.