Iš institutu save vadinančios organizacijos norėtųsi kokio nors pagrindimo, kokie ir kokios valdžios sprendimai verslo sąlygas blogino.

Nes per pastaruosius penketą metų veikė dvi vyriausybės - A. Kubiliaus ketverius metus ir A. Butkevičiaus kiek daugiau nei vienerius metus.

Kol kas negirdėjau ir neprisimenu, kad A. Butkevičiaus Vyriausybė priimtų nors vieną sprendimą, bloginantį verslo sąlygas ar keliantį mokesčius. Laisvos rinkos ekspertai greičiausiai turėjo galvoje "naktinę" 2008-jų konservatorių ir liberalų Vyriausybės mokesčių reformą, bet kažkodėl apie tai nedrįso užsiminti, viską suvynioję į propagandinę mūsų kasdienių diskusijų vatą.

Taigi pamėginkime ją išvynioti.

O tuomet išeina priešingai - dabartinėje A. Butkevičiaus Vyriausybės programoje yra numatyta verslo sąlygas iš esmės gerinti. Parengtas ir vykdomas priemonių planas. Jau priimti verslui labai svarbūs įstatymai, pavyzdžiui, teritorijų planavimo, kas trečdaliu trumpina visą planavimo procesą ir ko senokai reikalavo verslas, ypač statybų. Bus mažinamas licencijų skaičius, supaprastinta viešųjų pirkimų procedūra, sujungtos vieną kitą dubliuojančios institucijos. Tai labai konkretūs sprendimai, nieko bendro neturintys su A. Kubiliaus propagandiniu "saulėlydžiu".

Neatsitiktinai Pasaulio banko tyrime "Doing business 2014" duomenimis Lietuva tarp 189 šalių iš 27-os vietos pakilo dešimčia pozicijų į 17-ą ir aplenkė pagal verslo sąlygų patrauklumą Estiją (22-a vieta), Latviją 24-a, Lenkiją 45-a, į kurias, kaip teigia LLRI ekspertai, ketina emigruoti mūsų verslas...

Aišku, kiekvienoje šalyje, nepaisant bendro verslo sąlygų įvertinimo yra savi niuansai: Latvijoje iš tiesų atsisakyta dividendų apmokestinimo, tačiau vargu ar verslas vertina investicijų ir verslo aplinką tik pagal šį vienintelį rodiklį.

LLRI ekspertai teigia, jog pats blogiausias dalykas, verčiantis emigruoti verslą iš šalies, yra viešas kalbėjimas apie galimus mokesčių pakeitimus. Tai abejotinas teiginys, nes, pavyzdžiui, apie būsimą "naktinę" mokesčių reformą konservatoriai nieko nekalbėjo - nei prieš 2008-jų rinkimus, nei gavę valdžią ir suformavę Vyriausybę. Tiesiog prisidengę krizės įveikimo poreikiais, per naktį įvykdė iš esmės mokesčių perversmą. Be to, ilgai gąsdindami krizės pasekmėmis (nes "naktinę" reformą kuo nors kitu, ko gero, nepaaiškinsi) iš tiesų išvarė iš šalies nemenką verslo dalį.

Kalbėti apie savo planus demokratiški politikai privalo viešai, bent jau tam, kad žinotų, kokia yra visuomenės nuomonė (taip pat ir Laisvosios rinkos instituto), kokios galimos pasekmės, išklausytų pasiūlymų, diskutuotų su socialiniais partneriais - profesinėmis sąjungomis, verslo asociacijomis. Tai šiuo metu ir yra daroma, ir jei visuomenė nepritars, pavyzdžiui, daugiausia diskusijų sukėlusiam pasiūlymui apmokestinti automobilius, jo ir nebus.

Gal kaip tik atviro A. Butkevičiaus kalbėjimo su visuomene rezultatas ir yra, jog jokie mokesčiai jo Vyriausybės veiklos metu ir nepakilo? Nebuvo jokių "naktinių" reformų, nes jei konservatoriai 2008-ais bent būtų pamėginę diskutuoti su visuomene, socialiniais partneriais, esu tikras, jog neturėtume nei "naktinės" mokesčių reformos, nei jos pasekmių - verslo emigracijos į kaimynines šalis.

Tai kas šiuo metu yra teisus dėl mūsų šalies verslo sąlygų - Pasaulio bankas ar Lietuvos laisvos rinkos institutas?

Remiantis konkrečiais faktais, analize ir statistika, be abejo, Pasaulio bankas, kurį juolab negali įtarti kokiomis nors politinėmis simpatijomis ar antipatijomis. LLRI ekspertams telieka palinkėti tikros, bent jau rimtesnės ekspertizės ar analizės ir... tiesiog nulipti nuo propagandinės statinės, nes ten vieta jau senokai užimta populistų, kurių Lietuvoje tikrai netrūksta, o artėjant rinkimams, akivaizdu, turėsime perteklių.