Kova dėl visus metus aptariamos rezoliucijos „Situacija Baltarusijoje“.

Birželio 26 d., 16 val. Lietuvos delegacija įprastiniu NB8 formatu susitiko su visų Skandinavijos šalių parlamentų delegacijų pirmininkais ir jų pavaduotojais. Delegacijos vadovui Algirdui Butkevičiui paprašius, man buvo suteiktas žodis, kurio metu kreipiausi į Baltijos ir Skandinavijos šalių deputatus, prašydamas paremti mano ir visos Lietuvos delegacijos inicijuojamą pataisą. Prašymas buvo sutiktas vienbalse parama. ETPA Politinių reikalų komiteto posėdyje po aršios debatų kovos, dauguma nubalsavo „už“.

Tad kitą dieną vyko lemtingas balsavimas jau ETPA plenarinių posėdžių salėje, kur 34 balsais už, 21 prieš, 8 susilaikius, minėta rezoliucijos pataisa buvo priimta. Štai toks tekstas priimtas visos ETPA vardu:

Paragrafas, kuris buvo įtrauktas į ETPA rezoliucijos „Situacija Baltarusijoje“ projektą, su jį parėmusių delegacijų ETPA atstovų parašais

Paragrafas, kuris buvo įtrauktas į ETPA rezoliucijos „Situacija Baltarusijoje“ projektą, su jį parėmusių delegacijų ETPA atstovų parašais.

„Stabdyti Astravo atominės elektrinės (AE) statybas dėl gausių pažeidimų, tarptautinių branduolinės saugos standartų nepaisymo, rimtų saugos pažeidimų ir didelių incidentų Astravo AE statybų metu. Pats didžiausias pažeidimas vystant Astravo AE projektą – parinkta netvari statybvietė. Astravo AE statybos pasekmės būtų pražūtingos didžiajai Europos daliai ir jos žmonių saugumui ir sveikatai. Susirūpinimas jau nuo 2009 m. keliamas visose kompetentingose organizacijose, įskaitant Tarptautinę atominės energetikos agentūrą (TATENA), Branduolinės saugos, Espo, Orhuso ir Helsinkio Tarpvalstybinių vandentakių ir tarptautinių ežerų apsaugos ir naudojimo konvencijas, Europos Sąjungos organizacijas, Europos branduolinės saugos organizaciją (WENRA, ENSREG), Jungtines Tautas ir kitas organizacijas.“

Norėčiau pareikšti padėką Skandinavijos šalių delegacijų vadovams, ypač Švedijos delegacijos pirmininkui Jonui Gunarsonnui, taip pat Ukrainos, Gruzijos ir Lenkijos bei kitų šalių parlamentarams, Krymo totorių vadovui, Ukrainos parlamentarui Mustafai Džemiliovui, visiems, kurie kantriai ir solidariai laukė šios rezoliucijos tą vėlyvą vakarą ir aiškiai pasisakė – už raginimą stabdyti Astravo atominės jėgainės statybą. Lietuvos delegacijos nariai kilo iš savo vietų ir aiškiai pasisakė už šią svarbią pataisą.

Neabejotina, kad Rusija ir toliau vykdys Astravo AE statybą, bet mūsų pasiekta rezoliucija yra tarptautinės organizacijos, vienijančios 47 Europos valstybes, įskaitant Rusiją, ryžtingas pareiškimas, kuriuo galima bandyti stabdyti virš Vilniaus ir visos Lietuvos pakibusią grėsmę. Kartu tai akivaizdi Lietuvos pergalė tarptautinių lygmeniu.