Balsavimas lėmė, kad bus leidžiama sukurti daugiau embrionų nei yra reikalinga konkrečiai dirbtinio apvaisinimo procedūrai. „Pertekliniai“ embrionai galės būti užšaldyti 5 metus, o suėjus terminui ir pasibaigus „galiojimo laikui“ — tiesiog naikinami. Taip pat pirmą kartą Lietuvoje įstatymo lygmeniu numatyta aborto galimybė — daugiavaisio nėštumo atveju bus galima atrinkti embrionus ar net vaisius, kuriems bus leista vystytis ir gimti, o kitiems motinos gimdoje esantiems ši atranka reikš neišvengiamą mirtį.

Apgailėtina, bet teisės aktas, skirtas kurti gyvybę, kartu tapo ir teisės aktu, kuris pirmą kartą nepriklausomos Lietuvos istorijoje įstatymo lygmeniu įteisins galimybę sunaikinti žmogaus gyvybę. Ar apie tai galėjo pagalvoti Konstitucijos kūrėjai, jos 19 straipsnyje įtvirtindami pamatinę nuostatą „Žmogaus teisę į gyvybę saugo įstatymas“?

Graudžiai simboliška, kad projektui pritarta birželio 14 d., prisimenant lietuvių tautos tremtį į Sibirą, kur nežmoniškomis sąlygomis buvo laikomi ir žuvo didelė dalis Lietuvos gyventojų. Seimo nariai neatsakingai parėmė modernią tremties formą ir tūkstančius žmogaus embrionų pasmerkė pseudomokslinėmis idėjomis pagrįstai tremčiai talpyklose, užpildytose skystu azotu.

Dabar bandome atgaivinti tautos istorinę atmintį ir prisiminti ne tik ištremtuosius, bet ir tuos, kurie vykdė trėmimus. Įvardinti, kas kūrė blogį, ir tai įvertinti yra teisinga. Tačiau istorinis teisingumas reikalautų atsiminti pavardes tų, kurie savo apsisprendimu pakenkė labiausiai neapsaugotiems — dar negimusiesiems. Taip balsavo šie Seimo nariai: Vytenis Povilas Andriukaitis, Petras Auštrevičius, Dailis Alfonsas Barakauskas, Mindaugas Bastys, Antanas Baura, Vytautas Bogušis, Bronius Bradauskas, Dainius Budrys, Andrius Burba, Algirdas Butkevičius, Algis Čaplikas, Vida Marija Čigriejienė, Laimontas Dinius, Audrius Endzinas, Stanislovas Giedraitis, Kęstutis Glaveckas, Edmundas Jonyla, Jonas Juozapaitis, Česlovas Juršėnas, Justinas Karosas, Egidijus Klumbys, Kęstas Komskis, Dalia Kuodytė, Evaldas Lementauskas, Arminas Lydeka, Eligijus Masiulis, Andrius Mazuronis, Valentinas Mazuronis, Donalda Meiželytė Svilienė, Artūras Melianas, Albinas Mitrulevičius, Gediminas Navaitis, Antanas Nedzinskas, Juozas Olekas, Juozas Palionis, Marija Aušrinė Pavilionienė, Almantas Petkus, Milda Petrauskienė, Konstantas Ramelis, Aleksandr Sacharuk, Algimantas Salamakinas, Valerijus Simulik, Rimantas Sinkevičius, Algirdas Sysas, Jonas Stanevičius, Gintaras Steponavičius, Arūnė Stirblytė, Irena Šiaulienė, Žilvinas Šilgalis, Raimondas Šukys, Erikas Tamašauskas, Dalia Teišerskytė, Zita Užlytė, Arūnas Valinskas, Ingrida Valinskienė, Ona Valiukevičiūtė, Valdemaras Valkiūnas, Birutė Vėsaitė, Julius Veselka, Agnė Zuokienė, Edvardas Žakaris, Remigijus Žemaitaitis.

Seimo narių grupė, pasisakanti už embrionų apsaugą, priėmimui vėl teiks pataisas dėl gyvybės apsaugos.