Automobilių parkavimo mokesčiui tiesiogiai paliečiant vis daugiau kauniečių, būtina prisiminti ir tuos, kurie nesibaimina naujų parkavimo rinkliavų vingrybių. Iki pasikeičiant miesto valdžiai privilegijuotųjų sąrašas išsiplėtė tiek, kad suskaičiuoti visus specialius leidimus darosi sudėtinga.

Eiliniams kauniečiams metinis leidimas (su teise statyti automobilį visose parkavimo zonose) atseina 608 eurus. Kai kaina tokia didelė – prasideda privilegijų paieškos. Šiuo metu parkavimo leidimai nemokamai išduodami žiniasklaidos priemonėms (pradedant laikraščių leidėjais, baigiant televizijos, radijo transliuotojais ir naujienų portalus valdančiomis įmonėmis), laidojimo paslaugas teikiančioms įmonėms ir elektromobilių valdytojams. Beveik 6 kartus pigiau (už 104 eurus) leidimus gali įsigyti savivaldybės darbuotojai (ir tarybos nariai), kriminalinės žvalgybos pareigūnai, Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Kauno padalinio tarnautojai, konsulinių įstaigų darbuotojai. Tik apie pusę kainos už metinius leidimus moka Savivaldybės kontroliuojamų įmonių, Savivaldybės viešųjų ir biudžetinių įstaigų transporto priemonių valdytojai.

Ne be pagrindo kyla klausimas, kodėl savivaldos tarybos nariai, žiniasklaidos ar savivaldybės ir jos įstaigų darbuotojai yra privilegijuotesni už, pavyzdžiui, miesto centre esančios parduotuvės kasininkes, kavinėje dirbančias padavėjas, banko vadybininkus, spaudos kioskų, teatrų, universitetų darbuotojus? Dėl tokios nelygybės miesto centras užgrūstas lengvatinius leidimus turinčių žmonių automobiliais. Visą darbo dieną šie automobiliai paliekami brangiausiose parkavimo zonose. Akivaizdu, kad privilegijuotųjų sąrašas ilgas, bet parkavimo vietų skaičius ribotas, todėl miestas netenka pajamų.

Panaikinus parkavimo leidimų lengvatas, būtų mažinamas privilegijuotųjų fizinių ir juridinių asmenų skaičius. Tai prisidėtų prie lygiateisiškumo, nešališkumo ir socialinės lygybės principų užtikrinimo visų kauniečių atžvilgiu. Neabejotina, kad ne visi privilegijų netekę asmenys ims ir įsigys leidimus už pilną kainą. Privilegijų atsisakymas sumažintų centrinių miesto gatvių taršą ir apkrovimą automobiliais, paskatintų sėdimą darbą dirbančius savivaldybės ir jos įstaigų administracijos darbuotojus naudotis viešuoju transportu.

Priimdami nepopuliarius sprendimus Kauno savivaldos tarybos nariai ir administracija mėgsta precedentų ieškoti žvalgydamiesi į kitus miestus. Štai, pavyzdžiui, apmokestinant Kauno centro daugiabučių kiemus buvo remiamasi Klaipėdos patirtimi. Didieji Lietuvos miestai tokių parkavimo privilegijų, kokios yra Kaune – nesuteikia. Laikas Kaunui atsisakyti pateptųjų ir naikinti oficialias bei neoficialias privilegijas ne tik parkavimo, bet ir kitose srityse. Socialinė lygybė yra vienas iš būtinų šiuolaikiško miesto principų.