Šią savaitę parlamente pasiekta šeimų, sveiko proto ir liberalų pergalė – anksčiau priimtas dogmatiškas ir smarkiai per konservatyvus Pagalbinio apvaisinimo įstatymas po liberalų raginimo ir Prezidentės siūlymo pakeistas į šiuolaikišką ir atitinkantį šeimų interesus. Tai reiškia daug paprastesnes, platesnes galimybes daugiau nei 50 tūkst. Lietuvos šeimų susilaukti vaikų.

Reikia pasakyti tiesiai šviesiai – anksčiau Seimo priimtas Pagalbinio apvaisinimo įstatymas dėl gausybės apribojimų (ar šiaip kvailų baimių) buvo ne kas kita, kaip pasityčiojimas iš moters. Liberalai savo nuomonės niekada nekeis – pirmiausia yra moters, šeimos, žmonių teisės. Pirmiausia yra žmogus, jo laisvas apsisprendimas ir pasirinkimas. Valdžia neturi jokios privilegijos to atimti, ypač kalbant apie šeimos klausimus.

Kad ir ką būtų kalbėję šiuolaikinio pagalbinio apvaisinimo priešininkai, jie negalėjo paneigti fakto, jog nevaisingumas yra liga, ir su šia liga susiduriančių – ne vienetai, o tūkstančiai. Tokių bėdų turintiems žmonėms valstybė turi garantuoti visokeriopą pagalbą ir geriausias sąlygas į moderniausią gydymą, kuris maksimaliai padidintų galimybes susilaukti vaikų.

Liberalai įtikino, kad valstybė negali riboti sukuriamų embrionų skaičiaus, taip pat – kad reikia leisti lytinių ląstelių donorystę ir diagnostiką prieš perkeliant embrioną į gimdą. Liberalai taip pat pasisakė už tai, kad dėl pagalbinio apvaisinimo procedūros galėtų kreiptis ne vien tiktai sutuoktiniai ar partneriai, kaip anksčiau buvo sugalvoję kai kurie „dorovingi“ Seimo nariai…

Tačiau modernus ir šiuolaikiškas Pagalbinio apvaisinimo įstatymas – tik pirmas žingsnis. Šeimos to įstatymo naudos nepajus, jei negalės įpirkti pačios pagalbinio apvaisinimo procedūros ir vaistų. Kaip žinia, dabar pagalbinio apvaisinimo procedūra ir vaistai šeimoms kainuoja 2000-3000 eurų.

Liberalai siūlys, kad po Pagalbinio apvaisinimo įstatymo priėmimo būtų užtikrinta adekvati valstybės finansinė parama šeimoms, norinčioms ir siekiančioms susilaukti vaikų. Lietuva šiuo metu lieka viena iš nedaugelio ES šalių, kurioje net iš dalies nekompensuojamos pagalbinio apvaisinimo procedūros. Tai yra akis badantis faktas, nes su nevaisingumo problemomis mūsų šalyje kasmet susiduria net 2 tūkstančiais daugiau šeimų.

Nevaisingumo, kaip ir kitų ligų gydymą, valstybė privalo bent iš dalies kompensuoti – tam reikia numatyti Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšas. Sveikatos draudimo mokesčius juk mokame visi.

Taigi – priėmus Pagalbinio apvaisinimo įstatymą padaryta tik pusė darbo. Jei šeimos negalės realiai pasinaudoti galimybe susilaukti atžalų – įstatymas liks dūlėti popieriuje, ir kažkas toliau dūsaus dėl prastėjančios Lietuvos demografinės padėties.

Žinoma, dabar gyvename ir medicininio turizmo laikais. Gerai, kad žmonės turi galimybę rinktis, kur kreiptis dėl apvaisinimo, galų gale – pasilyginti sąlygas. Tačiau jeigu kai kurios šeimos dabar išvyksta tiktai siekdamos sutaupyti bent kiek pinigų, turime pakeisti šią tendenciją ir užtikrinti, kad žmonės turės palankias sąlygas čia, Lietuvoje.