Vis dėlto sekmadienį Krymo gyventojų bus paprašyta neįmanomo: balsuoti už tai, kad regionas būtų pajungtas Rusijai, arba pasirinkti nepriklausomybę – neturint jokių garantijų, kad Rusija nors kiek labiau gerbs nepriklausomo Krymo suverenitetą, negu kad gerbė Ukrainos teritorinį vientisumą.

Persvara akivaizdžiai Rusijos pusėje. Tarsi metant monetą: herbas – laimi Rusija, skaičius – pralošia Krymas.

Kad ir koks būtų rezultatas, balsavimas yra ir neteisėtas, ir prieštaraujantis Konstitucijai – dėl to nekyla nė menkiausia abejonė.

Ukrainos konstitucijoje aiškiai nustatyta, kad referendumas gali būti rengiamas tik esant trijų milijonų gyventojų reikalavimui. Tai turi būti visą Ukrainą apimantis referendumas, kurį paskelbti gali tik Ukrainos parlamentas. Tačiau nė viena iš šių sąlygų nebuvo įvykdyta.

Referendumas bus neteisėtas. Argi gali būti kitaip, kai balsavimas vyksta okupuotame regione, kurį temdo ginkluotos Rusijos kariuomenės šešėlis?

Tokie klausimai turėtų būti sprendžiami laisvų ir sąžiningų referendumų keliu – būtent toks referendumas šiemet bus surengtas Škotijoje. Tačiau balsavimas Kryme šį sekmadienį nebus nei laisvas, nei sąžiningas.

Per pastaruosius du dešimtmečius stengėmės išsklaidyti Šaltojo karo sukeltą įtampą ir nepasitikėjimą, pripažindami veiksmingą ir teigiamą Rusijos indėlį tarptautinėje bendruomenėje – taip pat ir rūpinantis visų mūsų žmonių gerove.

Buvo sukurtas ištisas tarptautinių susitarimų ir institucijų tinklas, skirtas padėti išvengti skaudžių praeities konfrontacijų pasikartojimo ir taikiai spręsti ginčus. Tokios organizacijos, kaip ESBO ir Europos Taryba, kurių visateisė narė yra ir Rusija, veikia tam, kad padėtų valstybėms spręsti apsisprendimo klausimus ir ginti mažumų teises.

Tačiau Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija, sąžiningų rinkimų vėliavnešė, pareiškė, kad referendumas bus neteisėtas, todėl ji nesiųs savo atstovų stebėti balsavimo eigos.

Vis dėlto dar ne per vėlu – Rusija dar turi laiko pasinaudoti šiomis institucijomis, imtis rimtų diplomatinių veiksmų ir surasti taikų sprendimą.

Mes ir toliau raginame prezidentą Putiną savo valdžią panaudoti Krymo, Ukrainos, Europos bei Rusijos žmonių gerovei ir užbaigti šią krizę.

Pirmas lemiamas žingsnis, kurį turi žengti Maskva – tai nepripažinti sekmadienį vyksiančio absurdiško referendumo rezultatų. Galų gale jis juk neturės jokios teisinės galios. Ir jokios moralinės jėgos. Jo rezultatų nepripažins ir tarptautinė bendruomenė. Jis neturėtų vykti.