Tačiau ta pati „Ignitis grupė“ džiugiai pranešė, kad lapkritį vidutinė elektros kaina „Nord Pool“ biržoje Lietuvos zonoje buvo 19 proc. mažesnė nei 2018 m. Lyginant su 2019 m. spalio mėn., kaina sumažėjo 4,8 proc.

„Ignitis“ pelnas augo iki 57,7 mln. eurų. Pagrindinė to priežastis – mažesnis skirtumas tarp reguliatoriaus nustatytos elektros energijos kainos ir faktinės rinkos kainos. Taigi suprantu vartotojų apmaudą dėl šių viena kitai prieštaraujančių žinių ir nematau realaus pagrindo elektros kainų kėlimui.

Juolab, kad 100 proc. „Ignitis grupės“ akcijų priklauso valstybei: pagrindinis akcininkas yra Finansų ministerija su profesionalų vyriausybės finansų ministru Šapoka priešaky.

Pripažįstu, kad reikia atnaujinti perdavimo ir skirstomuosius tinklus. Suprantu ir „Ignitis“ ambicijas tapti tarptautine energetikos bendrove, orientuota į atsinaujinančią energetiką. Tačiau nereikia lupti kailio ir savo piliečiams.

Nesuprantu ir Kainų komisijos, kuri tyliai, be jokių diskusijų su visuomene pritarė elektros kainų šuoliui. Nors mes visi, Lietuvos piliečiai, esame šios grupės akcininkai. Gal tai nauji demokratijos, valdant „valstiečių“ profesionalams, ypatumai Lietuvoje?

Tikroji elektros kainų šuolio priežastis galimai nusakoma „Ignitis grupės“ tinklapyje: „Ignitis grupės“ strategijoje ambicingiems tikslams įgyvendinti būtina sustiprinti kapitalo bazę.“ O čia ir jūs, visi buitiniai elektros vartotojai, privaloma tvarka prie to prisidėsite, mokėdami už elektrą daugiau. Kaip sakoma, drumstam vandenyje lengviau žuvis gaudyti.

Kokios įtakos šis kainų šuolis turės labiausiai vargstantiems – pensininkams, nepasiturinčioms šeimoms, auginantiems vaikus? Akcizų degalams, elektros kainų šuolis neabejotinai pabrangins maistą, kuris vargstančiųjų krepšelyje sudaro liūto dalį.

Nors dujos pinga, tačiau Lietuvos vartotojai dėl pernelyg galingo Lietuvai SGD terminalo priversti mokėti saugumo dedamąją, o tai sąlygoja didesnę dujų kainą nei kaimyninėse šalyse.

Šįmet maisto produktų krepšelis brango 10 proc., nepaisant valdančiųjų pastangų stabilizuoti kainas, tai ko galima tikėtis ateinančiais metais?

Nenoriu būti blogu pranašu, tačiau pensijų indeksavimas, taip pat Nausėdos 3,5 euro, o ir vaiko pinigai, vargu, ar padengs augančias pragyvenimo išlaidas. Todėl, kai viena ranka dovanoja, o kita atima – gauname šnipštą ir dar didesnį nusivylimą valdančiaisiais.