Esą socialdemokratus palaiko tik vyresnio amžiaus, provincijos gyventojai, nesinaudojantys internetu ir neišmanantys modernios valstybės principų. Šiuos kritikus galiu nuraminti – socialdemokratų palaikymas mažesniuose miestuose bei regionuose yra visiškai racionalus ir paremtas geru mūsų partiją atstovaujančių savivaldybių vadovų darbu bei ten gyvenančių žmonių problemų supratimu. Bėda ta, jog viešųjų ryšių triukai ir manipuliavimo viešąja nuomone įvaldymas dažnai užgožia šią tiesą.

Pastarąjį laikotarpį teko daug keliauti po Lietuvą, lankytis įvairiose šalies vietose įsikūrusiose įmonėse, įstaigose, įvairiuose bendruomenių kolektyvuose. Kaip jau esu rašiusi, dirbantys žmonės viliasi didesnių atlyginimų ir daugiau socialinio teisingumo. Kaimiškoje vietovėje gyvenantiems žmonėms, neturintiems darbo arba niekaip negalintiems ištrūkti iš minimalaus atlyginimo spąstų, pirmiausia rūpi jų kasdienis gerbūvis, o ne tušti pilstymai apie geopolitines vizijas. 

Skandalinga, kad daugiau nei 24 proc. dirbančiųjų neuždirba net minimalios algos. Tai rimtas signalas Mokesčių inspekcijai pasidomėti šešėliu tose įmonėse. Dar keisčiau atrodo algų depresija Lietuvoje. Pagal produktyvumo augimą Lietuva užima 2 vietą ES po Lenkijos. Tačiau algos Lietuvoje kol kas dar nepasiekė prieškrizinio laikotarpio atlyginimų dydžio.

Akivaizdu, jog politinės jėgos, atsiliepiančios į šiuos lūkesčius, susilaukia didesnio palaikymo ir supratimo. Taip, demografinė padėtis, socialinė realybė miestuose yra kitokia, tačiau mūsų politiniai oponentai, teigdami, jog socialdemokratai pamiršta miestų gyventojus, neprisipažįsta, jog ne kas nors kitas, o konservatoriai ir liberalai labiausiai pasistengė, jog šalyje atsirastų dvi Lietuvos: keli didmiesčiai su savo auksiniame narvelyje gyvenančia grietinėle, kuri nežino kas dedasi už jų valdų ribų, ir visais likusiais. 

Tačiau tai tik dalis bendro vaizdo. Rinkimų rezultatai ir statistika rodo, jog pasitikėjimas viena ar kita politine partija smarkiai priklauso ir nuo lyderiaujančios savivaldybės politinės jėgos darbo. Gerai savo pareigas atliekantys miestų ir rajonų merai, išlaikantys savivaldybės gyventojų, verslo įmonių, potencialių investuotojų pasitikėjimą yra geriausia bet kurios politinės partijos reprezentacija.

Nuo 2009 metų savaitraštis „Veidas“ vykdo geriausių Lietuvos merų rinkimus, kuriuose ministerijų pareigūnai, kuruojantys regionų reikalus, pagrindinių šalies verslo asociacijų atstovai, tie patys savivaldybių merai savo vertinimais surikiuoja pažangiausius šalies merus. Pasaruosiuose rinkimuose geriausia Lietuvos mere buvo išrinkta Birštono merė Nijolė Dirginčienė, trejetuke atsidūrė ir kitas socialdemokratas – Akmenės meras Vitalijus Mitrofanovas. Lietuvos socialdemokratų partijos atstovai pirmąją vietą užėmė net trijuose pastaruosiuose geriausių Lietuvos merų rinkimuose (2014, 2013 ir 2012 metais). Be jau minėtos N. Dirginčienės, jais buvo išrinkti ir Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas bei buvęs Neringos metras Antanas Vinkus.

Šie rezultatai dėsningai atspindi efektyvų mūsų partijos atstovų darbą, atsižvelgiant į gyventojų lūkesčius. Tačiau tai yra dar vienas paradoksas – nuosekliai, atsakingai savo darbą atliekantys miestų vadovai savo žinomumu ir viešojoje erdvėje sulaukiamu dėmesiu nė iš tolo neprilygsta kiekviena proga save garsinantiems, visuomenę bauginantiems nacionalinio lygio politikams. Pastariesiems nereikia konstruktyvios veiklos, apčiuopiamų rezultatų ir nuoseklumo – pakanka patrauklaus įvaizdžio ir geros dozės propagandos, kuri sėja baimę ir paniką. 

Tačiau savivaldybių gyventojai, kasdien iš arti matantys naudingą savo miesto ar rajono savivaldybės vadovų darbą pasitiki ir politine jėga, kurią jie atstovauja. Socialdemokratų partija regionuose turi aibę dėl savo miesto, miestelio ar kaimo nuoširdžiai dirbančių savivaldybės lygio politikų. Būtent šių žmonių autoritetas svariai prisideda prie to, jog regionuose pavyksta išlaikyti gerus socialdemokratų reitingus. 

Savivaldybėse, kuriose socialdemokratai neturi savo mero, mes tvirtai apsisprendėme ateinančiuose savivaldybių tarybų rinkimuose sąrašus patikėti vesti naujiems, jaunesnės kartos politiniams lyderiams.

Pavyzdžiui, Kauno skyriuje jau aiškiai nusprendėme, jog socialdemokratų sąrašo vedle ateinančiuose rinkimuose bus Orinta Leiputė.

Vilniuje skyriaus pirmininku ir socialdemokratų veidu mes matome Jurą Poželą.

Šie politikai jau yra susikrovę politinį kapitalą miestų tarybose bei Seimo veikloje, gerbiantys socialdemokratines vertybes. Todėl tikrai žinome, jog išlaikę gerai dirbančius regionų savivaldybių politikus, sustiprėję ir atsinaujinę miestuose mes turime puikią galimybę 2015 metais įtikinti rinkėjus, jog esame nuosekliausiai dirbanti ir progresyviausia politinė jėga Lietuvoje. 

Todėl dar ne laikas skambinti varpais Socialdemokratų partijai.