Balandžio 16 dieną startuolių centro vadovybė gavo oficialų raštą, jog privalo iki balandžio 30 dienos išsikraustyti iš patalpų, kuriose veikė nuo 2013 metų, kurias patys sutvarkė, investavo ir laikė savo namais.

Nuo veiklos pradžios „Imaguru“ padėjo daugiau nei 300 Baltarusijos startuolių įsitvirtinti globalioje rinkoje. Tarp jų – ir lietuvių kilmės startuolis „TrackDuck“. Centre buvo sukurta 250 darbo vietų, surengta daugiau nei 3500 renginių. Skaičiuojama, kad per pastaruosius metus „Imaguru“ startuoliai Baltarusijai pritraukė per 100 mln. JAV dolerių investicijų.

„Imaguru“ centras veikė ne tik kaip technologijų verslų bendruomenė. Tai už demokratines ir žmogaus teisių idėjas drąsiai pasisakantys žmonės, kuriems vertybės yra ne ką mažiau svarbios nei jų verslo sėkmė. Visame demokratiškame pasaulyje progresyvūs technologijų verslai paprastai tuo pasižymi.

Kodėl pasakoju „Imaguru“ istoriją? Todėl, kad tai gyva, ką tik įvykusi istorija, kuri gali padėti geriau suprasti, kodėl mums reikia Investicijų, Užimtumo, Užsieniečių teisinės padėties įstatymų pataisų ir kitų reguliavimo pakeitimų Lietuvoje.

Mūsų Seimui siūlomos pataisos leistų įmonėms savo darbuotojus ir jų šeimos narius į Lietuvą perkelti paprasčiau. Užimtumo tarnyba nevertintų užsieniečio darbo atitikties Lietuvos darbo rinkos poreikiams, t. y., užsieniečiui nereiktų gauti leidimo dirbti, pats investuotojas spręstų, ar užsienietis atitinka darbuotojui keliamus reikalavimus. Be to, leidimas laikinai gyventi šeimos nariui būtų išduodamas tokiam pačiam laikotarpiui, jis turėtų tokią pačią teisę dirbti. Darbuotojų perkėlimas taptų automatiniu ir leistų pritraukti daugiau talentų.

Šiais pakeitimais galėtų pasinaudoti įmonės iš trečiųjų šalių, investuojančios ne mažiau kaip 1 448 100 eurų kapitalo investicijų, įsipareigojančios sukurti bent 20 naujų darbo vietų ir savo darbuotojams mokėti ne mažesnį nei 1,5 VDU savivaldybėje, kurioje investuojama.

Į Lietuvą jau persikėlė ne viena technologijų verslų įmonė. Tarp jų – baltarusių įkurta JAV IT milžinė „Epam Systems“, populiaraus žaidimo „World of Tanks“ kūrėja „Wargaming“, moterų sveikatos programėlę kurianti „Flo Health“, programinės įrangos bendrovės „Coherent Solutions“, „Godel Technologies“ ir kitos. Galimybėmis investuoti ir persikelti į Lietuvą domisi dar apie 110 Baltarusijos įmonių, iš kurių 42 jau pradėjo perkėlimo į Lietuvą procesus.

Mes galime atverti erdvę šiems ir kitiems kūrybingiems žmonėms veikti Lietuvoje: saugiai vystyti savo idėjas, pritraukti investuotojus, kurti pridėtinę vertę, mokėti mokesčius ir tuo pat metu būti šalia savo namų, nenutolti, prisidėti prie pokyčių ten.

Simboliška, kad šį Vyriausybėje jau patvirtintą įstatymų paketą Seime pristačiau Gegužės 3-iąją – visiems laisvai mąstantiems Lietuvos, Lenkijos ir Baltarusijos žmonėms svarbią dieną. Šiuolaikinė Lietuva turi semtis daugiau atvirumo iš tuometinės Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės.