Vieni Gretą dievina ir dalijasi jos pasakytomis kalbomis, kiti gi kritikuoja ir varo atgal į mokyklą. Bet abejingų Greta nepalieka.

Šiemet britų tyrimų centro „GreenMatch“ atliktas tyrimas skelbia, jog Lietuva, Latvija, Estija ir Suomija yra labiausiai klimato kaitos paliestos Europos valstybės. Besikeičianti temperatūra ir didėjantis kritulių kiekis jau šiandien ryškiai jaučiamas mūsų šalyje. Tai turės vis didesnės įtakos mūsų ekonomikai, ūkiui ir kasdienybei.

Dalijuosi 5 punktais, ką gi rastų Greta Thunberg Lietuvos valstiečių ir žaliųjų klimato politikoje:

1. Žaliaisiais pasivadinusios partijos vadovas – didžiausios agropramonės įmonių grupės Lietuvoje, veikiančios agrocheminio aptarnavimo srityje, pardavinėjančios trąšas ir pesticidus, savininkas.

2. Tas pats lyderis vairuoja amerikietišką Cadillac Escalade, kuris 100 km suvartoja nuo 11,1 iki 16,4 litrų degalų. Supraskite teisingai – ne automobilyje, o lyderystėje ir pavyzdyje yra esmė. Lyderystėje, kai vadini save žaliuoju.

3. Praėjusiais metais pritrūkus lėšų biudžete mokytojams, Valstybės saugumo departamento, Specialiųjų tyrimų tarnybos ir kultūros darbuotojams atlyginimai buvo pakelti lėšas nukirpus nuo Klimato kaitos programos.

4. Mūsų Baltijos jūra – viena užterščiausių jūrų pasaulyje, tačiau Lietuvos politikoje girdime 0 idėjų, kaip tą kartu su savo kaimynais aplink Baltijos jūrą keisime.

5. Valdantieji labai susirūpinę miškų kirtimais, bet nieko nekeičia, kai dalis miškų savininkų yra įstatymo įpareigoti iškirsti natūraliai besiplečiantį mišką, kad negautų baudos iš Nacionalinės žemės tarnybos už blogą agrarinę būklę.

Kreivų veidrodžių karalystės sąrašą galima tęsti. Ir akivaizdu, kad žalioji darbotvarkė turi atsidurti ant visų partijų lyderių stalo. Kad moksleiviams nereikėtų bėgti iš pamokų ir rėkti konferencijose ant politikų. Nors suprantu, kad tai jiems visai smagu ir tam aš šiek tiek pati tyliai simpatizuoju.