Jeigu anksčiau priimti apribojimai dėl reklamos, prekybos laiko ir net amžiaus dar galėjo rasti atramos tarptautinėje praktikoje ar Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijose, draudimas prekiauti alkoholiu lauko kavinėse jau primena islamo valstybes.

Jau dabar aišku, kad tai palies smulkų ir vidutinį kavinių verslą bei pakenks Lietuvos vasaros turizmo industrijai. Viešbučių ir restoranų asociacija skaičiuoja, kad dėl tokio draudimo gali užsidaryti apie 150 prekybos vietų. Dalis lauko kavinių savininkų informavo, jog planuoja mažinti darbuotojų skaičių.

Trumpai pasiteiravau keleto savivaldybių, kaip paveiks jas minėti draudimai. Palangoje tokių lauko ir paplūdimių kavinių daugiausiai – 37, Vilniuje – 30, Klaipėdoje – 18, Neringoje – 10.

Žinoma, kad konkursinių lauko kavinių ir prekybos vietų taip pat yra Kaune, Trakuose, Druskininkuose ir kitose turizmo pamėgtose Lietuvos vietose. Vilniaus miesto savivaldybės teigimu, draudimas taip pat reiškia, kad nuo kitų metų nebus galima prekiauti karštu vynu kalėdiniame miestelyje Vilniaus Katedros aikštėje.

Mano požiūriu, tai neproporcingas draudimas, todėl užregistravau įstatymo projektą ir siūlau jo atsisakyti. Iš pasisakymų viešojoje erdvėje suprantu, kad premjeras S. Skvernelis yra linkęs įsiklausyti į sveiko proto balsą. Tačiau jo nepalaiko bendražygiai R. Karbauskis ir A. Veryga.

Užuot fanatiškai svaigę apie tai, kad reikia leisti draudimams įsigalioti ir veikti, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai turėtų susirūpinti tiesiai po jų nosimi esančia problema.

Norintis gydytis priklausomybę žmogus Lietuvoje vis dar turi laukti ilgas eiles, čia stringa greitai prieinamas priklausomybės gydymas. Dalis žmonių tai daro privačiai, tačiau toli gražu ne visi tai gali sau leisti. O juk priklausomybe sergančių žmonių motyvacija, žinome, dažnai svyruoja. Būtent priklausomybę turintys žmonės suvartoja daugiausiai alkoholio, tai darydami tiesiog namuose, bet ne lauko kavinėje.