Neliesdamas kitų klausimų, šiandien norėčiau pasidalinti mintimis apie akciją „Gelbėkime ligoninę“. Norėčiau dar pridėti – gelbėkime sveikatą. Prieš praėjusius rinkimus neįgyvendinamus pažadus dalinęs meras, matyt, atsibudo ir suprato, kad reikia naujų būdų žmonėms mulkinti, nes arabų šeichais ir atgimstančia Biržų pienine turbūt niekas jau nepatikės. Tad buvo pasirinktas ligoninės gelbėtojo vaidmuo.

Įdomi ir Biržų ligoninės vadovų pozicija. Jos naujasis direktorius Petras Bimba turėtų kuo greičiau išanalizuoti realią ligoninės padėtį, jei jos nežino iki šiol daugelį metų joje dirbdamas gydytoju, ir pateikti ministerijai konkrečius siūlymus dėl jos ateities – ko atsisakoma, kas paliekama, kur link einama, kaip turėtų atrodyti biržiečių sveikatos apsauga po 3, 5 ar 10 metų. Neabejoju, kad dar ne vėlu tai padaryti. Bet direktorius su visa savo komanda nuėjo lengviausiu keliu – pasiūlė žmonėms pasirašyti ant lapų, kuriuose suformuluotas tik vienas teiginys: „Aš nepritariu, kad VŠĮ Biržų ligoninė po reformos taptų tik slaugos ligonine“. Į parašų rinkimą įtraukta net bažnyčia, kurioje tikintieji visada labai jautriai įsijungia į gelbėjimo misiją. Tik ar šito reikia?

Sveikatos įstatymas prezidentės grąžintas svarstyti Seime, o Biržų ligoninės nėra nei vadinamuose „juoduosiuose“ ar kitokios spalvos sąrašuose. Žmogiškai suprantu gerb. Petrą Bimbą – laimėjus konkursą ir tapus ligoninės vadovu norisi įtikti merui. Bet vis dėlto – garbingam žmogui nederėtų dalyvauti negarbinguose žaidimuose. Noriu priminti, kad mūsų, biržiečių Seimo narių, pastangomis į Biržus ne kartą buvo atvykę Sveikatos ministerijos vadovai, Seimo pirmininkas V. Pranckietis, Seimo nariai. Organizavome rajono ir ligoninės vadovų susitikimą Sveikatos ministerijoje. Ne kartą savivaldybės vadovams ir ligoninės buvusiam direktoriui N. Jelozai ir kitiems ligoninės vadovams buvo priminta: „Išanalizuokite savo padėtį ir pateikite konkrečius pasiūlymus dėl ligoninės ateities“.

Ministerija skyrė lėšas ligoninės renovacijai užbaigti. Biržų ligoninės veikla daugeliu atžvilgių vertinama teigiamai, tad dar kartą sakau: nevyksta jokia ligoninės naikinimo akcija, tad nėra nuo ko ją gelbėti. O Biržų rajono savivaldybei, ligoninės steigėjai, siūlau daugiau domėtis ligoninės reikalais, ne šaipytis ir atsikalbinėti, kai ji prašo lėšų konkrečiam reikalui, kad ir rentgeno aparatui įsigyti, bet konkrečiai finansiškai ją remti. Aišku, tai kur kas sunkiau, negu manipuliuojant žmonių jausmais bandyti kelti savo reitingus.