Deja, kai kalba pakrypsta apie rinkiminę kovą vienmandatėje apygardoje, neretai supriešinami ne tik į vienmandatę apygardą patenkančių gyvenviečių tarpusavio, o kartais ir visos Lietuvos interesai. Manau, kad dėl savo geografinės padėties charakteringoje Kaišiadorių-Elektrėnų vienmandatėje apygardoje toks požiūris būtų klaidingas.

Vertybinė pozicija

Seimo nariai, atstovaudami šalies piliečius, reprezentuoja ir jų požiūrį į moralę, kuria turėtų būti grindžiama teisėkūra. Teisingumas negali būti amoralus, todėl nuo moralės klausimo niekur nepabėgsime. Esu tikras, kad tiek Elektrėnų, tiek ir Kaišiadorių krašte, tiek ir visoje Lietuvoje gausu žmonių, kuriems priimtinos Audroniaus Ažubalio vertybinės idėjos. Tokios idėjos reprezentuoja ir mano asmeninį požiūrį į valstybės valdymą. Pažvelkime į tris principines nuostatas.

Pirma, Audronius Ažubalis, priešingai nei Laisvės partija, kurios pozicijas sustiprintų jo varžovės Silvijos Lengvinienės išrinkimas į Seimą, kritiškai žvelgia į tokius žingsnius, kaip prostitucijos legalizavimas. Audroniui Ažubaliui žmogus yra nepalyginamai daugiau nei prekė, todėl prostitucijos legalizavimas, kuris paverčia žmogų preke, be to, dažnai atveria vartus prekybai žmonėmis, nėra priimtinas šiam klasikinių pažiūrų politikui.

Antra, Audronius Ažubalis atvirai pasisako už religijos laisvę, kurią, kaip bebūtų ironiška, laikas nuo laiko mėgina suvaržyti Laisvės partijos vadovė Aušrinė Armonaitė. Konkretus tokių mėginimų pavyzdys – kraštutinės Laisvės partijos pirmininkės pastangos pašalinti Lietuvos vyskupų konferencijos atstovą iš LRT tarybos.

Išsipildžius šiems planams, iškiltų didelė grėsmė tikinčiųjų galimybėms skleisti savo pažiūras viešojoje erdvėje. Lietuvoje nėra valstybinio ateizmo, todėl pastangos iš viešųjų diskusijų lauko išstumti tikinčiuosius būtų žalingos šalies demokratijai ir žmogaus teisėms.

Trečia, akivaizdu, kad naujajame Seime visu pajėgumu iškils diskusijos dėl šeimos sampratos. Teigiantys, kad dviejų vyrų ir dviejų moterų santykiai yra tokie pat vertingi kaip vyro ir moters, nuneigia objektyvų biologinį faktą, kad tik vyro ir moters santykiai veda į naują gyvybę. Šitaip nuvertinama tiek tėvystė, tiek ir motinystė.

Analizuodami politikų pasisakymus Mano balso apklausoje, regime, kad naujajame Seime bus gausiai atstovaujamos tokios pažiūros. Jeigu norime, kad būtų atstovaujami ir tie gyventojai, kurie, gerbdami asmens orumą, visgi pasisako prieš klasikinės šeimos sampratos nuvertinimą, turėtume siekti požiūrių įvairovės. Ją geriausiai užtikrinti galėtų Audroniaus Ažubalio kandidatūra.

Centrinės ir vietos valdžios bendradarbiavimas

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ėmėsi lyderystės ir sutelkė politinių partijų pirmininkus po stipresnės savivaldos vėliava. Šį rugsėjį partijų vadovai pasirašė memorandumą dėl savivaldybių savarankiškumo stiprinimo. Tai gera kryptis, kurią palaiko absoliuti dauguma šalies merų. Tačiau dar tik žengiami pirmieji žingsniai kelyje į stipresnę savivaldą.

Net ir sustiprėjus savivaldos savarankiškumui, centrinės ir vietos valdžių bendradarbiavimas išliks itin svarbus užtikrinant sklandų regiono vystymąsi, strateginių infrastruktūros projektų įgyvendinimą, valstybės pažangą. Todėl vienas iš esminių kriterijų renkantis Seimo narį antrajame rinkimų ture turėtų būti jo potencialas tapti tiltu tarp vietos savivaldos ir centrinės valdžios. Kuo strategiškai geresnėje vietoje stovi tiltas, kuo tvirtesnės yra medžiagos, iš kurių jis suręstas, tuo efektyvesnis ir tvirtesnis šis tiltas bus.

Žvelgiant iš šios perspektyvos, Audronius Ažubalis turi solidžių pranašumų. Pavyzdžiui, neįkainojama patirtis dirbant tiek Seime, tiek ir Vyriausybėje. Didžiulė dalis svarbiausių projektų keliauja būtent per šias dvi institucijas, todėl išrinkus į Seimą politiką, kuris puikiai išmano abiejų institucijų veiklos specifiką, būtų galima tikėtis greitesnio ir efektyvesnio projektų įgyvendinimo. Naujam Seimo nariui reiktų dar ilgai padirbėti, kol būtų perprasta darbo Seime specifika.

Be to, panašu, kad TS-LKD po šių rinkimų turės didelį potencialą formuoti valdančiąją daugumą, tad įtakingas pagrindinės valdančiosios frakcijos narys būtų didelis privalumas tiek Kaišiadorims, tiek ir Elektrėnams. Ypač tai išryškėtų tuo atveju, jeigu Audronius Ažubalis užimtų užsienio reikalų ministro postą.

Kadangi ekonominė diplomatija yra vienas iš užsienio reikalų ministerijos prioritetų, tai Audroniaus Ažubalio išrinkimas ženkliai padidintų Elekrėnų ir Kaišiadorių potencialą pritraukti tiesiogines užsienio investicijas, o sukurtos darbo vietos sumokėtų mokesčių pavidalu neštų naudą ne tik regionui, bet ir visai Lietuvai.

Dar daugiau, daugybė valstybei reikšmingų sprendimų yra priimami Vyriausybės nutarimais, todėl siekiant regionui ir visai Lietuvai reikalingų sprendimų įgyvendinimo, prasminga turėti patikimą atstovą Vyriausybėje.

Sutampa ne tik Elektrėnų ir Kaišiadorių, bet ir Lietuvos interesai

Dar vienas svarbus kriterijus yra tai, kaip derinasi Kaišiadorių rajono savivaldybės ir Elektrėnų rajono savivaldybės interesai. Būkime turtingi ir teisingi: dauguma mūsų norime gyventi perspektyviame ir klestinčiame krašte, kuris ne tik būtų atgaiva sielai, bet ir galimybe pasirūpinti šeimos materialiniais poreikiais.

Atidžiau pažvelgus į pamatinius Elektrėnų ir Kaišiadorių rajono savivaldybių interesus, išryškėja jų tapatumas ir papildomumas. Ilgalaikė šių savivaldybių sėkmė iš dalies priklausys nuo to, kaip efektyviai bus judama Vilniaus-Kauno dvimiesčio kryptimi: kuriama automagistralė, vystoma „Rail Baltica“.

Visais šiais klausimais galime įžvelgti papildomumo principą, nes dėl strateginės geografinės padėties tiek Kaišiadorių, tiek ir Elektrėnų strateginiu interesu turime ir galime laikyti Vilniaus-Kauno dvimiesčio idėją. Be to, šis projektas strategiškai reikšmingas ir visai Lietuvai, nes įgalindami Vilniaus ir Kauno dvimiesčio potencialą sukurtume puikiai suteptą pagrindinį Lietuvos ekonomikos variklį.

Vėliau per biudžeto perskirstymo mechanizmus dalį lėšų būtų galima nukreipti ir į kitus šalies regionus. Siekiant įgyvendinti šį strateginį tikslą, reikės kalbėtis su daugybe Seimo narių, nemaža jų dalis bus TS-LKD frakcijos nariai, todėl Audroniui Ažubaliui būtų lengviau atstovauti abiejų miestų interesus, išreikštus per dvimiesčio idėjos pavertimą kūnu.

Vietoje išvadų

Viena iš svarbiausių demokratijos sąlygų yra ta, kad kiekvienas iš mūsų galime susidėlioti prioritetus, kodėl renkamės vieną ar kitą kandidatą. Savuosius susidėliojau remdamasis savo pasaulėžiūra, teorine ir praktine patirtimi, kurią kaupiu jau ne vienerius metus. Jeigu mano pažiūros ir išsakyti argumentai Jums atrodo priimtini, tuomet kviečiu palaikyti Audronių Ažubalį.