Prezidento vyriausias patarėjas nacionaliniam saugumui ištarė dvi esmines frazes – reikia užtikrinti Lietuvos elektros sistemos saugumą ir savarankiškumą. Galima sakyti, kad pasiektas žodinis persilaužimas – pripažinta, kad grėsmę yra reali ir jai reikia ruoštis.

O kas toliau?

Derybos su latviais bus tęsiamos toliau, nežinia su kuo ir dėl ko. Ar su Latvijos vyriausybe, kad ji pakeistų savo sprendimą pirkti elektrą per Rusiją iš Astravo? Koks gali būti kompromisas tarp pirkti ar nepirkti?

Apie Būtinųjų apsaugos priemonių įstatymo nuostatą apriboti techninius elektros srautus iš Baltarusijos į Lietuvą net nekalbama.

Kruonio HAE Astravui rezervuoti nebus suteikta. Bet kaip tai reikės įvykdyti? Ką daryti, kai ir Kruonio HAE, ir AE Astrave veikia tame pačiame BRELL žiede.

Prezidentas būdamas Kruonyje pasakė teisybę – avarijos atveju bus panaudotas Kruonio HAE rezervas. Taip, nes avarija bus BRELL žiedo avarija. O BRELL sutartimi esame įsipareigoję suteikti BRELL žiedui rezervą. Ir čia jau niekas nesiaiškins, kas tą avariją sukėlė – AE Astrave ar kažkokios kitos priežastys. Taip, – tai prieštarauja įstatymui, bet avarija yra avarija ir niekas neleis užgesinti BRELL žiedo. Viskas paprasta – dispečeris Maskvoje nurodys „Litgrid|“ dispečeriui, o šis Kruonio operatoriui – reikalingas antrinis rezervas, paleiskit Kruonio HAE. Ir Kruonis veiks.

Keliama sumaištis galvose.

Vyksta ginčai.

Atstatydinkim Vaičiūną. Ne, Vaičiūnas geras ministras – tegul derasi.

Neduokim Kruonio HAE rezervo. Bet vieną kartą duokim – už didelius pinigus.

Išjunkim elektros linijas iš Baltarusijos. Vieną, dvi, visas? Ar galim?

Kada turi pradėti veikti Būtinųjų apsaugos priemonių įstatymas? Kai AE įjungiama, kai pradeda bandomąją elektros gamybą, kai pradeda pramoninę eksploataciją?

O gal elektra iš Baltarusijos bus pigesnė, gal perkam?

Visi šie ginčai – tai kuriama dūmų uždanga virš BRELL žiedo. Ji kai kam yra labai naudinga.

Kremliuje trina rankas – pasirengėm paleisti Baltarusijos AE. Baltarusija bus mūsų, o lietuviai tegul ginčijasi dėl techninių ir teisinių smulkmenų, susipjaus ir pasprings savo įstatymu.

Rusijos prezidentas Putinas atvažiuoja dalyvauti įjungiant atominį monstrą. Ką atsakys Lietuva, prezidentas? Ar įstatymu, kuris neveiks (trumpiausiai iki 2025)?

Atsakymas gali būti aiškus. Traukiamės iš BRELL sutarties. Nevykdysime dispečerio iš Maskvos nurodymų. Nepriversite dirbti žiede kartu su AE Astrave. Po to bus derybos dėl techninio pasitraukimo iš BRELL žiedo. Tai Kovo 11-oji energetikoje.

Ar būtų atkurta Lietuvos nepriklausomybė, jeigu pirmiausia būtų svarstoma dėl ko derėtis – dėl savo sienų kontrolės, kariuomenės išvedimo ar ekonominio savarankiškumo. O jei pavyks susitarti, po penkių metų skelbsime Kovo 11-ąją.

Reikia politinio sprendimo išeiti iš BRELL mordoro. Prezidento sprendimo.