Net nebandyk neigti, nes tapsi labai įtartinas. Pasirodo, Lietuvoje aktyvus, dirbantis, neabejingas, po miestą nuo 5 ryto ir iki 11 val. vakaro lakstantis meras negali to daryti be naudos sau. Ši klišė galioja praktiškai visiems aktyviems žmonėms, nesvarbu, būtum politikas ar verslininkas. Lietuvoje aktyvus žmogus įtartinas.
Ir čia sutinku su Mykolo Romerio universiteto (MRU) Viešojo valdymo fakulteto Politikos instituto lektorės Rimos Urbonaitės viešai ne kartą išsakyta nuomone: „tai parodo mūsų visuomenės piktžaizdes…“

Be abejonės, nesąžiningų žmonių politikoje ir viešajame gyvenime yra ne vienas. O tai tik dar labiau komplikuoja situaciją ir atstumia tuos žmones, kurie norėtų dalyvauti viešajame gyvenime, bet, deja, dėl tokių klišių ar pravardžių geriau lieka nuošalyje. Dar blogiau, kai tokias klišes kuria politiniai oponentai tam, kad pateisintų savo neveiklumą ar savanaudiškumą.

Tačiau gerbiamos akademinio pasaulio atstovės Rimos Urbonaitės vieši pasisakymai mano atžvilgiu, o jų šiuo metu buvo ne vienas, labai stebina ir kelia klausimų. Suprasčiau, jei tokius komentarus dalintų politiniai oponentai, ypač tie, kuriems reikia nukreipti dėmesį nuo VSD pažymoje minimų kaltinimų, kurie daug metų lipdė man skirtas įvairias pravardes pagal MG Baltic parengtas viešųjų ryšių strategijas. Suprasčiau, jei taip kalbėtų paprasti žmonės, kuriems tokias išvadas suformavo oligarchų (cituoju Lietuvos Prezidentę) kontroliuojama žiniasklaida.
Tačiau nepateisinu ir nesupratu, kaip dėstytoja, mokslininkė, mokanti studentus, gali savo vertinimuose naudoti tokią „gilią“ analizę, cituoju: „Bet iš tiesų, ar tai yra alternatyva – „MG Baltic“ keičiamas į tą patį buvusį „Rubicon'ą“? Ne be reikalo kalbėdavome, kad A. Zuokas nors ir vagia, bet kažką miestui duoda. Mano supratimu, tai parodo mūsų visuomenės piktžaizdes, kad mes toleruojame tokius žmones ir kad jie dar yra mūsų politikoje.“ Per vieną savaitę skirtinguose kontekstuose skaitau tą patį politikos instituto lektorės vertinimą.

Labai „gilu“, tačiau neoriginalu, nes tokias pačias formuluotes naudoja savo gynybai Liberalų sąjūdžio lyderiai Eugenijus Gentvilas ir Petras Auštrevičius. Kaip akademinių sluoksnių atstovui, būtų garbinga nurodyti šių teiginių šaltinius. Gal iš tos pačios MG Baltic viešųjų ryšių strategijos…

Tuo tarpu iš tokio lygio žmogaus ir aš, ir visuomenė tikėtųsi detalesnės analizės. Taip, tam reikia skirti savo laiką, analizuoti ir, pagaliau, išklausyti ir kitą pusę, ypač tą, kurį taip drąsiai vertinate.

Matyt, nėra sunku patikrinti mano ir mano šeimos pajamų deklaracijas, kurias pildau nuo kokių 1995 m. Galima palyginti, su kokiu turtu 2000 metais atėjau į politiką ir su kokiu esu dabar, nors ir nesu politikas, kuriam būtų taikomi apribojimai verslui. Didelių skirtumų nerasite. Tas pats nekilnojamasis turtas, tie patys namai, kuriuos įsigijau dar 1995 m. Neturiu nei aš, nei mano šeima jokių sklypų nei Lietuvoje, nei užsienyje. Tos pačios paskolos bankuose, kurias aš ar mano įmonės dengs dar kokį dešimtmetį. Dabar ES mokesčių inspekcija teikia visą informaciją apie politikų turtus ir pajamas. Ir nieko nepaslėpsi. Ar sunku tai patikrinti? Tai kaip čia dabar su Jūsų teiginiu: „Ne be reikalo kalbėdavome, kad A. Zuokas nors ir vagia, bet kažką miestui duoda“? Ką vagia?

Pagaliau, kam naikinti Zuoką brangiomis šmeižto ir juodinimo kampanijomis korumpuotos teisėsaugos pagalba, jei galėtum tiesiog „nupirkti“, nes „vagiantis“ asmuo turi būti lengvai paperkamas. Jei analizuojant naudotume šiek tiek logikos, tai lengvai turėtume prieiti prie tokios išvados.

Pagaliau, ar gerb. lektorė yra girdėjusi ką nors apie akademiko A. Maslovo piramidę? Ten yra laiptelių, kurie įvardinami kitaip nei fizinių poreikių tenkinimas. Pavyzdžiui –savirealizacija, garbė ar pagarba. Gal tai dar nepatirtas jausmas?

Todėl tokie komentarai su skambiomis pareigomis priekyje yra niekas kitas kaip „bulvarinis akademinis lygis“ ar tiesiog vertintinas kaip politinis PR. Save gerbiantys mokslo žmonės taip nekalba…

Ir pabaigoje. Dar neapsisprendžiau, ar dalyvausiu rinkimuose, ir kuriuose. Tačiau pakartosiu, ką esu sakęs ne vieną kartą per įvairius rinkimus. Jei galvojate, kad Zuokas geras, nes „ne tik vagia, bet ir miestui daro“, man jūsų balso NEREIKIA. MAN tai didžiausias įžeidimas, mano darbų ir pasiekimų pažeminimas.