Pats išbandžiau

Gegužės 12 d. referendume aš balsuosiu UŽ Konstitucijos pakeitimą dėl Lietuvos pilietybės išsaugojimo, už galimybę visiems teisėtai Lietuvos pilietybę turintiems piliečiams išsaugoti ją ir turėti dvigubą pilietybę.

Šiandien pats teisėtai esu dviejų šalių – Lietuvos ir Australijos – pilietis. Lietuvoje gimiau ir užaugau. Australijoje subrendau ir pradėjau verslą. Uždirbtus pinigus, sukauptą patirtį ir įgytas žinias vėl atvežiau į Lietuvą.

Ar dviguba pilietybė padėjo man? Tikrai taip. Ar dėl jos laimėjo Lietuva? Žinoma! Ir tokių kaip aš – dirbančių užsienyje ir palikusių širdis Lietuvoje – yra šimtai tūkstančių. O jų šeimų narių, giminaičių ir draugų yra milijonai.

Būkime atviri: pasaulis pasikeitė, ir mes naudojamės jo galimybėmis kurdami savo gerovę, saugumą, konkurencingumą. Ar atversime duris tiems, kurie nori ta gerove dalintis su gyvenančiais Lietuvoje?

Maža plotu, galinga žmonėmis

Nesu sutikęs lietuvio, kuris niekintų Lietuvos istorinę didybę, kai mūsų sienos nusidriekė iki Juodosios jūros. Dabar mūsų galybę demonstruoja ne sienos ar 65 300 kv. km.

Lietuvos jėga – Lietuvos piliečių dėka. Lietuvos piliečių, kuriančių globalias kompanijas; Lietuvos piliečių, skinančių pergales sporto turnyruose; Lietuvos piliečių, užimančių aukštas pareigas tarptautinėse institucijose ir organizacijose. Lietuvos piliečių, saugančių mūsų kultūrą, tradicijas, istorinę atmintį visame pasaulyje.

Lietuvių bendruomenės nuo Australijos iki Norvegijos yra gyvybiškai svarbios ateičiai. Ten taip pat mūsų turtas, istorija, protai. Tos bendruomenės yra tam tikras Lietuvos išgyvenimo garantas. Labai svarbu, kad pasaulio lietuviai žinotų, kad jie mums, gyvenantiems čia, yra svarbūs. Lietuva seniai nebėra tik tie tūkstančiai kvadratinių kilometrų. Lietuva yra globali.

Išsaugoti savo tautiečiams pilietybę, išlaikyti teisinį ryšį, šiandien svarbiau mums, likusiems Lietuvoje. Nes jų mums prireiks bet kurią akimirką, bet kuriame istorijos posūkyje. Prisiminkime „Amerikos balso“ laisvės gurkšnį.
Šiandien pats teisėtai esu dviejų šalių – Lietuvos ir Australijos – pilietis. Lietuvoje gimiau ir užaugau. Australijoje subrendau ir pradėjau verslą. Uždirbtus pinigus, sukauptą patirtį ir įgytas žinias vėl atvežiau į Lietuvą.
A. Guoga

Prisiminkime, kiek Lietuvos išeivija nuveikė pagarsindama, kas vyko už geležinės uždangos. Pats iš darbo Europos Parlamente puikiai žinau, koks titaniškas darbas nešti istorinės atminties žinią, kalbėti apie sovietinius nusikaltimus, tremtį ir susidurti su abejingumu. Abejingumu, kuris atsiradęs ir nežinojimo.

Daugiau nei milijardas eurų – į Lietuvą

Pilietinė Lietuvos Tauta turi daugiau misijų nei uždirbti pinigus ir juos siųsti į Lietuvą. Tiesa, jeigu jau kalbam apie pinigus, Lietuvos banko (LB) duomenimis, į užsienį gyventi išvykę Lietuvos piliečiai per 2018 metus į Lietuvą pervedė 1 mlrd. 122 mln. Eur. Palyginimui, beveik tiek, kiek skiriame 2019 m. švietimui ir mokslui, kuriems biudžete numatyti 1 mlrd. 517 mln. eurų.

Šie pervedimai 2018 m. sudarė 2,5 proc. Lietuvos BVP. LB specialistų skaičiavimais, jeigu 2018 m. tuos pinigus padalintume kiekvienam nuolatiniam Lietuvos gyventojui, kiekvienam tektų po maždaug 402 EUR.

Stabdo mitai

Diskusijose su rinkėjais pastebėjau tris labai aiškias nerimo linijas, kurios iš esmės susiję su ekonominėmis, geopolitinėmis baimėmis. Aptarsiu kelias iš jų.

Pilietybė nesuteikia teisės į socialines garantijas

Teisę į socialines garantijas, pvz., nedarbo išmokas, vaiko pinigus, paramą būstui įsigyti ir kt. turi tik Lietuvoje registruoti, t. y. gyvenamąją vietą deklaravę, gyventojai.

Eilių sveikatos įstaigose Lietuvoje neregistruoti Lietuvos piliečiai irgi neužims. Nesi registruotas Lietuvoje, nemoki PSD, pas šeimos gydytoją eidamas rašaisi mokamoms paslaugoms.

Pensijų irgi bet kaip nedaliname. Pensijos dydis priklauso ne nuo pilietybės, o nuo to, kaip ilgai žmogus dirbo ir kokio dydžio buvo jo pajamos.

Beje, mokesčiai mokami ten, kur uždirbamos apmokestinamosios pajamos. Mokesčių mokėjimas nepriklauso nuo pilietybės. Ar Lietuvos pilietis, ar Belgijos, ar Brazilijos pilietis gauna Lietuvoje pajamas, jas ir moka Lietuvos biudžetui.

Piliečiams išlieka pareiga atlikti karinę tarnybą

Nepriklausomai, kur deklaruota gyvenamoji vieta, visiems Lietuvos piliečiams privaloma karo tarnybos prievolė išliks. Jeigu šaukiamojo amžiaus jaunuolis jau išbuvęs kitos ES ar NATO šalies karo tarnyboje, atleistas nuo prievolės pas mus gali būti tik Lietuvos kariuomenės vado sprendimu. Ir kiekvienas atvejis sprendžiamas atskirai, ne automatiškai.
Šiuo referendumu spręsti pateiktas klausimas, jį supaprastinant, yra dėl teisėtai įgytos ir turimos pilietybės išsaugojimo, įgyjant kitos šalies pilietybę.
A. Guoga

Tai koks gi klausimas?

Šiuo referendumu spręsti pateiktas klausimas, jį supaprastinant, yra dėl teisėtai įgytos ir turimos pilietybės išsaugojimo, įgyjant kitos šalies pilietybę. Referendumui pateiktas klausimas ne apie pilietybės įgijimą ar atkūrimą, o apie jau teisėtai įgytos išsaugojimą.

Šiame referendume balsuosime dėl galimybės pilietybę išsaugoti Lietuvos piliečiams, įgijusiems europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkančių valstybių pilietybę. Šiuo tai 44 valstybės, įskaitant visas ES, Europos ekonominės erdvės, NATO, EBPO valstybes.

Ir pabaigai – labai gerai suprantu tuos, kurie sako, kad referendumas padarytas tarsi atbulomis rankomis. Tragiškas, super komplikuotas klausimas biuletenyje. Iš esmės nulinė informacinė kampanija. Tačiau nepaisant techninių pusių, balsuosiu šiame referendume, nes kita proga išlaikyti teisinį ryšį su viso pasaulio lietuviais jau greitai nebus.

Ištaisyta klaida nesiskaito

Dviguba pilietybė padėtų ištaisyti istorinę klaidą, kai išeiviai buvo nurašyti, kaip nereikalingi savo šaliai. Konfucijus sakė, kad ištaisyta klaida nesiskaito. Imkim ir ištaisykim tą klaidą. Tai atneštų daug vertės. Tai leistų lengviau grįžti išvažiavusiems. Tai atvertų duris namo visiems pasaulio lietuviams.

Nėra stipresnio ryšio su valstybe nei pilietybė. Ir to ryšio išlaikymas – mūsų pareiga ir galimybė. Mūsų praeitis ir ateitis. Nuo mūsų visų priklauso, kokia bus mūsų Tauta, kokia bus Lietuva. Balsuosiu UŽ pilietybės išsaugojimą – balsuokite ir jūs.