Esu įsitikinęs, kad nepaprastai svarbu per pirmąsias šimtą darbo dienų sutelkti aukščiausio lygio ekspertus bei valstybės atsakingus pareigūnus intensyviam, atsakingam ir atskaitingam darbui dėl pilietybės išsaugojimo sprendimų priėmimo.

Gegužės 12 d. didžioji dauguma balsavusiųjų Pilietybės išlaikymo referendume akivaizdžiai pritarė globalios Lietuvos idėjai. Piliečiai palaikė visų, įskaitant teisinių, ryšių išlaikymą su Lietuvos žmonėmis pasaulyje, pasisakė, kad turime vienytis, kurti ir kartu ginti Lietuvą, nesvarbu, kur tuo metu esame. Deja, dalyvaujančių referendume susirinko nepakankamai, kad „Idėja Lietuvai“ - dviguba pilietybės įteisinimas – įsitvirtintų.

Penkios įžvalgos

Su komanda ir ekspertais parengėme trumpą analizę, kurią apibendrinu keliomis esminėmis įžvalgomis, kurias pateikiau ir kandidatams į prezidentus.

Pirma, tai, kad referendumas yra vienintelis kelias efektyviai spręsti pilietybės išsaugojimo klausimą.

Antra, šiais metais referendumui nebuvo tinkamai pasiruošta, t. y. visiškai nevyko informacinė kampanija, skatinanti žmones domėtis klausimu ir raginanti dalyvauti balsavime. Nors apie tai, kad ši problema gali būti sprendžiama tik referendumo keliu žinoma jau nuo 2006 m. priimto LR Konstitucinio Teismo nutarimo. Tačiau, deja, buvo delsiama imtis lyderystės spręsti klausimą ir referendumas buvo paskelbtas tik 2018 m. rudenį. Liūdna.

Trečia, šiuo metu turimas neigiamas rezultatas (nepakankamas balsavusių „už“ skaičius) yra daugiausiai nulemtas pernelyg mažo aktyvumo informuojant visuomenę apie vykstantį referendumą, paaiškinant klausimo svarbą, kviečiant išreikšti savo valią.

Ketvirta, diskusijos, kad LR Konstitucijos 12 straipsnis galėtų būti keičiamas sumažinant balsuojančių „už“ kartelę (vietoje 50 proc. nustatant 30 proc. reikalavimą) yra neperspektyvios.

Penkta, papildomos neigiamas LR Konstitucinio Teismo išaiškinimas dėl balsuojančių kartelės mažinimo galėtų sukelti pakartotinį visuomenės nusivylimą, kur iniciatyvos, susiję su pilietybės išsaugojimu, susilauktų kritikos ir neigiamo vertinimo. Toks vertinimas ateityje būtų tik papildomas pagrindas abejojant dėl šios idėjos svarbos.

Patarimas kandidatams

Kandidatus į prezidento postą kviečiu susitelkti ir dėti maksimalias pastangas tolimesniems veiksmams šiuo klausimu ir parodyti stiprią lyderystę, kurios buvo pasigendama sprendžiant šią problemą jau gerą dešimtmetį. Visų pirma, reikia rimtos informacinė kampanijos, rimtų diskusijų su išeiviais, rimto darbo valstybės aukščiausiuose lygiuose. Jeigu prireiks, siūlau savo pagalbą. Nes nuoširdžiai tikiu ir stipriai palaikau pilietybės išsaugojimo idėją, todėl manau, kad dviguba pilietybė padėtų ištaisyti istorinę klaidą, kai išeiviai buvo nurašyti, kaip nereikalingi savo šaliai. O juk nėra stipresnio ryšio su savo šalimi nei pilietybė.

Žvelgdami į ateitį kartu imkim, ištaisykim ir nekartokime šios klaidos. Tai atneštų daug vertės ir leistų lengviau grįžti išvažiavusiems. Tai atvertų duris namo visiems pasaulio lietuviams. Lietuvių bendruomenės nuo Australijos iki Norvegijos yra gyvybiškai svarbios ateičiai. Ten taip pat mūsų turtas, istorija, protai. Labai svarbu, kad pasaulio lietuviai žinotų, kad jie mums, gyvenantiems čia, yra svarbūs. Lietuva seniai nebėra tik tie tūkstančiai kvadratinių kilometrų. Lietuva yra globali.

Lietuvos pasaulinė jėga – Lietuvos piliečiuose. Lietuvos piliečiuose, kurie kuria globalias kompanijas, skatina pergales sporto turnyruose, užima aukštas pareigas tarptautinėse institucijose ir organizacijose. Lietuvos piliečiuose, kurie saugo mūsų kultūrą, tradicijas, istorinę atmintį visame pasaulyje. Todėl prašau Jūsų įtraukti pilietybės išsaugojimo klausimą kaip prioritetinį pirmųjų šimto dienų programos uždavinį. UŽ pasaulio Lietuvą!