Nė vienos mokyklos, nė vieno darželio, didžiausios spūstys, nė vienos perėjos – tokia Tarandės mikrorajono dešimtmečiais trunkanti realybė, apie kurią pasakoja patys Tarandės gyventojai.

„Artėjant savivaldybių tarybų ir merų rinkimams kaip grybai po lietaus dygsta kandidatai į merus Vilniaus mieste, keičiasi valdančiosios partijos, tačiau yra problemų, kurios lieka neišspręstos dešimtmečiais“, – taip teigia Tarandės ir Perkūnkiemio mikrorajonų gyventojų asociacijų atstovai.

Lietuvos socialdemokratų darbo partija įsikūrė tik kovo mėnesį, tad savo atstovų Vilniaus miesto savivaldybėje dar neturi, bet partijos prezidiumo narys Jonas Pinskus, buvęs Vilniaus miesto vicemeras, stebisi, kaip per ketverius dabartinės valdžios su Remigijumi Šimašiumi priešaky valdymo metus gyventojų bėdos nebuvo išspręstos.

„Visi kandidatai lyg iš to paties rašto svaičioja apie ateities strategijas, inovatyvumą ir progresą miestui. Bet ar to reikia žmonėms? Jie prašo elementarių dalykų – patogios infrastruktūros. Deja, vyksta „taupymas“, kuris realiai neatneša jokios naudos gyventojams. Nevykdomi projektai, kurie galėjo būti didžiąja dalimi įgyvendinti už Europos Sąjungos lėšas. Juk jau buvo atliktas tyrimas ir parengti projektai, pradedant darželiais ir mokyklomis, baigiant baseinu ar sporto kompleksu. Tačiau prisidengdama lėšų taupymu savivaldybė neinvestuoja niekur, kas duotų konkrečios naudos gyventojams. Netikėtai dingsta sklypai ar lėšos, kurios skiriamos perėjoms ar mokykloms. Apie tai turi kalbėti vilniečiai, kurie netrukus vėl rinks valdžią Vilniuje“, – sako LSDDP prezidiumo narys J. Pinskus.

Aš asmeniškai pateiksiu konkrečias problemas, nuo kurių springstantys Perkūnkiemio ar Tarandės mikrorajonai niekieno negelbstimi. Tarandės mikrorajono bendruomenė laiškais apipylė ir patį miesto merą Remigijų Šimašių, ir koaliciją sudarančias bei oponuojančias partijas, vėliau kreipėsi ir į Seimo narius.

Akivaizdu, kad visiškas žmonių bėdų ignoravimas – yra ta vėliava, su kuria į miesto savivaldybės rinkimus ketina eiti kai kurių partijų atstovai. Apie ketinimą tapti sostinės merais jau pareiškė Tėvynės sąjungos-Krikščionių demokratų partijos narys Dainius Kreivys, Partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatas Ramojus Girinskas, LSDP vadas Gintautas Paluckas, neapsisprendęs Antanas Guoda, – visi kalba apie dideles vizijas, tačiau paprasčiausios problemos lieka neišspręstos. Iki šiol Tarandės vaikai neturi mokyklos, o šešiamečiai ir aštuonmečiai turi važiuoti į mokyklas viešuoju transportu su dviem persėdimais – artimiausia mokykla yra už 6 kilometrų. Parašę konservatoriui, parlamentarui Jurgiui Razmai laišką apie problemą Tarandės gyventojai nesulaukė jokios reakcijos. Darbai kalba patys už save.

Tarandės bendruomenės asociacija, šio mikrorajono aktyvios gyventojos – mamos Vitalija ir Renata, kurios pačios dirba, yra užimtos, bet tuo pačiu rūpinasi bendruomenės gerove, – neapsikentusios politikų ignoravimo pasakojo, kad ne kartą kreipėsi į savivaldybę dėl mokyklos statybos. Beje, anot vienos jų, miesto plane toks objektas buvo numatytas, bet netikėtai kažkur išgaravo.

„Gyvename Vilniuje ir pradedame pavydėti kaimynams iš Vilniaus rajono, kur suremontuotos mokyklos, atidaryti nauji darželiai, o mus skiria tik vienas kilometras. Mūsų bendruomenei jau per 20 metų ir čia gyvena apie 2000 gyventojų (tikslesnės statistikos seniūnija nepateikia), tačiau per visus 20 metų visi žadėti sklypai mokyklai/darželiui buvo arba privatizuoti, arba žemė grąžintina žmonėms. Mūsų šeima į Tarandę atsikraustė prieš dešimt metų, kuomet mūsų gatvėje buvo numatytas darželis Vilniaus miesto plane, tačiau tyliai tas planas sugriuvo, dabar ten stovi privatus namas, – pasakoja tarandiškė Renata. – Džiaugiuosi savo bendruomene, čia atvyksta gyventi vis daugiau naujų šeimų, sparčiai plečiamės, tačiau dėl mokyklų ir darželių problema nesprendžiama“, – savo nuomone pasidalijo vilnietė.

„Rajonų mokyklos turi autobusiukus ir vaikus nuveža, jeigu jie gyvena tolesniu nei 3 km atstumu. Niekas nevertina miesto pakraštyje besiplečiančių mikrorajonų problemų ir nesiima spręsti žmonių bėdų“, – teigia Vitalija.

Turbūt belieka apgailestauti, kai dabartinis miesto meras giriasi nutiesta Šiaurinio aplinkkelio dalimi, o Tarandės gyventojams belieka atkreipti dėmesį, jog jokios perėjos ir galimybės žmonėms pasiekti miesto centrą nei dviračiu, nei pėsčiomis nėra. Nuo prekybos centro „BIG“ iki Tarandės nenumatyta jokia perėja ir 5 juostų perėjimas pėsčiomis tampa iššūkiu net suaugusiam žmogui.

Noriu pabrėžti, kad abi moterys dėl šių bėdų kreipėsi į miesto merą R. Šimašių, kalbėjo ir su juo, ir su Vilniaus miesto plėtros atstove, kuri atsakinga už teritoriją, tačiau atsakymai iš jų lūpų kvepia sovietmečiu, kai žmogus siuntinėjamas nuo vieno langelio prie kito. Tai kalta Nacionalinė žemės tarnyba, kad nenumatė jokių teritorijų; tai kalta savivaldybė, kad nerodė iniciatyvos. O ką daryti gyventojams su tuo žinojimu, kas kaltas? Kodėl iki šiol nė vienas savivaldybės atstovas nesiėmė šios problemos realiai spręsti? Peršasi išvada, kad Vilniuje valdančiųjų ir opozicinių partijų politikai, užimantys aukštus postus, yra užsiėmę visais pačiais svarbiausiais darbais, tik ne žmonių konkrečių problemų sprendimu ir pasižymi abejingumu, kurio jau turbūt nebeįmanoma išrauti.

Ar bus nors vienas naujas Vilniaus miesto Meras, kuris imsis ir išspręs dar nuo sovietmečio neišspręstas problemas?