Pirmoji kregždė – „bandomasis“ karantinas šiai vasarai. Lyg tarp kitko apie tai prakalbo kadaise pats nepopuliariausias šios Vyriausybės ministras, epidemijos it feniksas iš pelenų prikeltas, gyvasis „draudimų įsikūnijimas“ sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Galutinių sveiko proto likučių nuo saviizoliacijos nepalaidojusiam tautiečiui iškilo banaliai kvailas klausimas – o kodėl? Gal per beveik 2 karantino mėnesius nepavyko įtikinti Lietuvos žmonių laikytis socialinės distancijos? Gal virusas nekontroliuojamai plito, Lietuvos ligonines paversdamas morgais? Lyg ir ne.

Pagal dabartinę COVID-19 sergamumo statistiką, Lietuvoje šiuo metu koronavirusu serga mažiau nei 0,06 proc. visų šalies gyventojų, užsikrėtusiųjų mirštamumas siekia vos 0,0017 proc. Daugiau nei 90 proc. žmonių drausmingai dėvi apsaugines kaukes bei laikosi kitų saugumo reikalavimų.

Atsakingai vertinu koronaviruso keliamas rizikas, tačiau ir epidemiologai kraipo galvas, išgirdę „vasaros karantino“ idėją. O juk Vyriausybė buvo paskelbusi, kad Europoje tvarkomės geriausiai. Tiesa, pagal 3 dienų duomenis.

Tai vis dėlto, kur čia šuo pakastas? Atsakymas paprastas – jį pateikia pats „vasaros karantino“ idėjos autorius. Cituoju. „Karantinas yra labai svarbus kaip teisinis režimas“, – sako ne teisininkas, o sveikatos apsaugos ministru dirbantis valstiečių politikas. Bingo.

Veryga atvirai deklaruoja, jog karantinas reikalingas ne dėl sveikatos apsaugos, o dėl VALDŽIOS. Valstiečių valdžios. Kuriai, žiūrėk, dėl „koronės“ ne besibaigiantys keli mėnesiai, o galbūt ir visi 4 metai valdžios vėl šviečiasi. Ir VISOS šalies karantinas tampa auksiniu rakteliu, turinčiu galių dar kartą valstiečiams atsirakinti Seimo vartus.

Kodėl? Todėl, kad dėl valdžios, atsiprašau, dėl žmonių sveikatos, galima apriboti žmogaus teises ir sustiprinti pareigas. O prireikus, dar ir pajungti baudžiamąjį aparatą. Galima nevaržomiems siuntinėti FNTT daryti kratas vos išsilaikantiems smulkiojo verslo subjektams.

Galima organizuoti spaudos konferencijas 3 kartus per dieną ir išdidžiai pasakoti darbą praradusiems žmonėms, kaip puikiai veikia ekonomikos skatinimo paketas. Ir jei matai, kad opozicija rengia savo spaudos konferenciją – galima netikėtai pakeisti konferencijos laiką į opozicijos laiką.

O svarbiausia – galima laisva ranka kairėn dešinėn leisti 5 mlrd. skolintų eurų. Bet kam, kas atrodo praverstų formuojant „valstiečių“ partijos politikų vaizdą, tačiau ne tam, kad tikrai atgaivintum ekonomiką.

5 MILIJARDAI EURŲ, Karlai! Beveik pusę šalies metinio biudžeto vos per kelis mėnesius. Ir nereikia atsiskaitinėti nei prieš Seimą, nei prieš Europos Komisiją, nei prieš Prezidentą. Visos fiskalinės drausmės, tvarios politikos, biudžeto ribojimai dėl karantino keliauja į šiukšlių dėžę, kaip panaudotos vienkartinės kaukės. Reikia 200 eurų priedo prie pensijos? Nors ne Kalėdos, bet prašom. Juk tik 200 mln. eurų, skolintų beveik su nulinėmis palūkanomis, o atiduoti reikės tik po 10–20 metų.

Dar kažko amsi demokratijos sarginis šuo – žiniasklaida. Gal atras vieną kitą milijoną valstiečiai 40 proc. reklamos pajamų netekusiai žiniasklaidai? Visiems užteks. Juk yra net 5 mlrd. Ir ramesnė bus, ir tautai plačiai bei vaizdingai papasakos, apie antrą, trečią, n-tą epidemijos bangą ir dar apie tai, koks neišvengiamai būtinas yra karantinas vasarą. O jai prabėgus, žiūrėk, ir Seimo rinkimai. Kaip netikėta. Kaip paprasta. Ir, svarbiausia, juk viskas dėl žmonių sveikatos...