Tą 1991 metų dieną aptarti prieš kitą lytį nukreipto smurto problemą ir globalius moterų teisių klausimus susirinko 23 skirtingų profesijų ir tautybių moterys. Atvykusios iš Fidži salų, Pietų Korėjos, Indonezijos, Tailando, Kosta Rikos, Peru, Čekoslovakijos, Trinidado ir Tobago, Brazilijos, Švedijos, JAV, Airijos, Indijos, Pakistano, Zambijos, Venesuelos, Zimbabvės, Vakarų Kranto ir kitų vietovių jos susitiko pirmajame Pasaulinės moterų lyderystės institute, Rutgers universitete.

Tarp jų buvo teisininkių, politikių, mokytojų, medikių, žurnalisčių, akademikių ir aktyvisčių.

Pasitelkusios skirtingą savo patirtį jos sukūrė strategijas, skirtas didinti tarptautinės visuomenės supratimą apie įsisenėjusią smurto prieš moteris problemą ir parodyti, kad tai yra žmogaus teisių pažeidimas. Jos suprato, kad norint pasipriešinti smurtui prieš moteris pasauliniu mastu, reikia pasaulinio judėjimo. Tuo tikslu JT pasaulinės žmogaus teisių konferencijos išvakarėse buvo parengta pasaulinė peticija, kurioje buvo raginama moterų teisių klausimą įtraukti į konferencijos darbotvarkę visais lygmenimis bei pripažinti, jog smurtas prieš kitą lytį yra žmogaus teisių pažeidimas. Dar prieš atsirandant internetui, peticija pasiekė 124 šalis ir buvo išversta į 23 kalbas. Iki 1995 m. vykusios Pekino pasaulinės moterų konferencijos aktyvistės surinko per 500 000 parašų. Per pastaruosius du dešimtmečius šis judėjimas smarkiai išaugo.

1960 m. lapkričio 25 d. Dominikos Respublikoje buvo nužudytos seserys Mirabal. Po šios tragedijos kilusi didžiulė pasipriešinimo banga turėjo įtakos tam, kad mažiau nei per metus būtų nuverstas diktatorius Rafaelis Truchilijas.

Trys seserys – Patria, Minerva ir Maria Teresa – tapo tarptautiniais smurto prieš moteris simboliais. Iki šių dienų jos prisimenamos kaip „nepamirštamieji drugeliai“. Jų gyvenimai veiklai įkvėpė daugelį moterų Dominikos Respublikoje, Lotynų Amerikoje ir visame pasaulyje. 1999 m. seserų atminimą įamžino JT Generalinė asamblėja lapkričio 25-ąją jų garbei paskelbdama Tarptautine smurto prieš moteris panaikinimo diena.

Šiandien „16 pasipriešinimo smurtui prieš moteris dienų“ akcija – tai galimybė atnaujinti pasaulio įsipareigojimą apginti moteris ir mergaites nuo smurto, nepriklausomai nuo to, ar jos skriaudžiamos už uždarų durų, ar bauginamos ir žeminamos viešai. Kas trečia moteris pasaulyje per savo gyvenimą yra patyrusi smurtą. Akcija simboliškai prasideda Tarptautinę smurto prieš moteris panaikinimo dieną lapkričio 25-ąją ir tęsiasi iki Tarptautinės žmogaus teisių dienos gruodžio 10-ąją, taip pabrėžiant, jog moterų teisės yra žmogaus teisės. Vienos iš akcijos iniciatorių Everjoice Win iš Zimbabvės žodžiais tariant, ši 16-os dienų akcija skirta priminti, jog pasaulyje nebus taikos, pažangos ir teisingumo, kol bus smurtaujama prieš moteris. Nuo akcijos pradžios smurtas prieš moteris tapo svarbia visuomenės dialogo tema: keičiami įstatymai, kuriamos naujos visuomeninės strategijos. Pavyzdžiui, Lietuva priėmė pirmą apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymą 2011 m. gruodžio mėn. taip nutiesdama kelią teigiamiems pokyčiams bei naujo Europos lyčių lygybės instituto įkūrimui Vilniuje. Be to, šių metų birželio mėn. Lietuva pasirašė Europos Tarybos konvenciją, skirtą smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijai ir kovai, dar kitaip žinomą „Stambulo konvencijos“ pavadinimu. Šis dokumentas parengtas 2011 m. gegužę Turkijai pirmininkaujant Europos Tarybai. Tai didelis  tarptautinės bendruomenės žingsnis kovojant su smurtu prieš moteris.

Jau 22 metus šias ypatingas 16 dienų tarptautinė bendruomenė susitelkia pasisakyti prieš smurtą. Todėl ir mes nusprendėme drauge pakviesti visus kovoti su smurtu prieš kitą lytį. Nepriklausomai nuo to, ar smurtaujama mūsų pašonėje, ar kažkur toli, smurtas prieš moteris ir mergaites žeidžia mus visus: tiek moteris, tiek vyrus. 

Radek Pech yra Čekijos Respublikos ambasadorius. Harri Maki-Reinikka yra Suomijos Respublikos ambasadorius. Maryse Berniau yra Prancūzijos Respublikos ambasadorė. Matthias Mülmenstädt yra Vokietijos Federacinės Respublikos ambasadorius. Philomena Murnaghan yra Airijos Respublikos ambasadorė. Stefano Taliani de Marchio yra Italijos Respublikos ambasadorius. Kazuko Shiraishi yra Japonijos ambasadorė. Igor Klipii yra Moldovos Respublikos ambasadorius. Kornelis Spaans yra Nyderlandų Karalystės ambasadorius. Leif Ulland yra Norvegijos Karalystės ambasadorius. Dan Balanescu yra Rumunijos Respublikos ambasadorius. Miguel Arias Estevez yra Ispanijos Karalystės ambasadorius. Cecilia Ruthström-Ruin yra Švedijos Karalystės ambasadorė. Deborah McCarthy yra Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadorė.