Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos vardu kviečiu vengti gandų ir kalbėti tik faktų kalba. O faktai rodo štai ką: Lietuva neišsižada savo tvirto moralinio įsipareigojimo baltarusių demokratijos siekiams. Pastaraisiais metais mūsų valstybė įsitvirtino kaip aktyviausias kovos už demokratinę ateities Baltarusiją centras.

Labai nemalonus A. Beliackio atvejis – tai planingas nedemokratinių jėgų išpuolis reaguojant į pastaraisiais metais mūsų žymiai padidintą paramą Baltarusijos opoziciniams judėjimams. Šis apmaudus incidentas yra vienetinis, o Lietuvos Respublikos institucijos daro viską, kad kaip įmanoma sumažintų jo neigiamas pasekmes ir atremtų galimas ateities provokacijas.

Faktų kalba (I): apie paramą Baltarusijos demokratijai

Pastaraisiais metais Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija kaip niekad aktyviai veikia Europos Rytų kaimynystės politikos erdvėje bei nuosekliai remia žmogaus teisių gynimo ir demokratinių vertybių sklaidą. Šiuo metu pirmininkaujame Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai, sėkmingai baigėme pirmininkauti Demokratų bendrijai. O demokratinis procesas Baltarusijoje – vienas pagrindinių Lietuvos prioritetų.

Audronius Ažubalis
Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos vardu kviečiu vengti gandų ir kalbėti tik faktų kalba. O faktai rodo štai ką: Lietuva neišsižada savo tvirto moralinio įsipareigojimo baltarusių demokratijos siekiams. Pastaraisiais metais mūsų valstybė įsitvirtino kaip aktyviausias kovos už demokratinę ateities Baltarusiją centras.
Ne be mūsų paramos kaip tik šiais metais Vilniuje buvo įsteigti „Vieningos Baltarusijos namai – HUB VILNIUS“, jau spėję tapti saugia įvairių politinių ir nevyriausybinių Baltarusijos organizacijų užuovėja. Savo veiklą Vilniuje šiemet pradėjo ir „Freedom House“ atstovybė. Baltarusijos programas Lietuvoje sėkmingai vykdo Tarptautinis respublikonų institutas. Beje, neatsitiktinai iš Kijevo į Lietuvą savo atstovybę žada perkelti ir kita JAV nevyriausybinė organizacija - Nacionalinis demokratijos institutas.


Sudarėme sąlygas Lietuvoje pasilikti ir už savo įsitikinimus bei kritinius straipsnius Baltarusijoje persekiojamai „Charter 97“ interneto svetainės žurnalistei Natalijai Radinai. Nuo šių metų jos atstovaujama organizacija įregistruota ir veikia Vilniuje.


Maža to, kaip tik 2011 m. net du kartus padidinome nacionalines lėšas, skiriamas Baltarusijai per Vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai programą. Taipogi toliau remiame Europos humanitarinį universitetą administruojantį Patikos fondą, dalyvaujame neformaliuose tarptautiniuose Baltarusijos donorų koordinaciniuose pasitarimuose.


Faktų kalba (II): apie A. Beliackio incidentą



Š.m. vasario 2 d. Baltarusijos Respublikos žinybos apgaulingai pasinaudojo dvidešimtmete teisingumo institucijų teisinio bendradarbiavimo praktika, kad išgautų ir politiniais tikslais panaudotų informaciją apie Alesio Beliackio pinigines lėšas Lietuvoje veikiančių bankų sąskaitose. Įprastas teisinis klausimas buvo paverstas analogiškų precedentų neturinčiu politiniu akibrokštu, apie kurį informuota Užsienio reikalų ministerija kaip mat ėmėsi visų atitinkamų veiksmų. Įvertinant šį atvejį, noriu akcentuoti dvi papildomas aplinkybes.


Audronius Ažubalis
Lietuvos padėtis yra ypatinga: būtent Lietuva saugo išorinę ES sieną su Baltarusija; būtent Lietuva šiandien visuotinai pripažįstama pagrindiniu pasaulinės paramos Baltarusijos demokratizacijai epicentru; taigi natūralu, kad būtent Lietuvos valdžios institucijos yra pagrindinis galimų ateities diversijų taikinys.
Pirma, vos tik sužinoję apie A. Beliackio atvejį, pasirūpinome, kad informacijos teikimas būtų nutrauktas. O pačiam A. Beliackiui nedelsiant pranešėme apie susiklosčiusią situaciją ir pasiūlėme jam pasilikti Lietuvoje. Nepaisant to, jis nusprendė grįžti Baltarusiją. Savo ruožtu mes, gerbdami šį jo sprendimą, šiuo metu išnaudojame visas galimybes, kad padėtume tiek jam, tiek jo šeimai, tiek organizacijai „Viasna“.

Taipogi kreipėmės į LR Migracijos departamentą, inicijuodami 18 Baltarusijos pareigūnų, aktyviausiai prisidėjusių prie A. Beliackio persekiojimo, įtraukimą į nacionalinį vizų draudimo sąrašą. Ne kartą raginau Baltarusijos valdžią paleisti A.Beliackį; Lietuvos iniciatyva tą patį Helsinkyje padarė ir NB8 grupės užsienio reikalų ministrai.

Primenu, jog panašių su teisinės pagalbos teikimu susijusių incidentų neišvengė ir kaimyninės šalys. Todėl paraleliai žengėme ir atitinkamus prevencinius žingsnius Europos Sąjungos lygiu. Mano iniciatyva klausimą dėl asmens duomenų apsaugos stiprinimo Europos Sąjungos lygmenyje šiuo metu nagrinėjame kartu su Europos Sąjungos valstybėmis šalimis partnerėmis ir Europos Sąjungos institucijomis. Taip pat inicijuotas Baltarusijos pareigūnų, susijusių su A. Beliackio ir žmogaus teisių centro „Viasna“ persekiojimu, įtraukimas į Europos Sąjungos Šengeno vizų draudimo sąrašą.

Antra, gilios krizės akivaizdoje susvyravus autoritariniam A. Lukašenkos režimui, panašios nedemokratinių jėgų provokacijos gali kartotis. Lietuvos padėtis yra ypatinga: būtent Lietuva saugo išorinę ES sieną su Baltarusija; būtent Lietuva šiandien visuotinai pripažįstama pagrindiniu pasaulinės paramos Baltarusijos demokratizacijai epicentru; taigi natūralu, kad būtent Lietuvos valdžios institucijos yra pagrindinis galimų ateities diversijų taikinys.

Nepaisant to, mes ir toliau vykdysime Baltarusijos demokratijos stiprinimo misiją, nes su šia šalimi mus sieja tamprus, žmogiškasis, istorinis ir ekonominis ryšys. Mūsų partneriai už Atlanto bei iš Europos Sąjungos tai puikiai supranta, o šioje konkrečioje situacijoje itin įvertino Lietuvos atvirumą, konsultacijas ir nuoširdžias pastangas sprendžiant A. Beliackio incidentą. Taigi užuot nepagrįstai patys kalę Lietuvą prie kryžiaus už Baltarusijos atliktus neteisėtus veiksmus, verčiau sutelkime jėgas, kad panašių provokacijų išvengtume ateityje.

Užtikrinant tinkamą pasiruošimą joms atremti, jau parengtas ir veikia specialus Lietuvos Respublikos tarpinstitucinio bendradarbiavimo ir keitimosi informacija mechanizmas, formalizuojantis ir sustiprinantis kitų žinybų konsultacijas su Užsienio reikalų ministerija. Jis minimizuos grėsmes Lietuvai ir teisėtus demokratinius Baltarusijos gyventojų lūkesčius leis ginti geriau nei bet kada iki šiol.