Nustebino, kad šios įmonės jau daugiau nei pusmetį dirbo pagal galimą “Brexit” scenarijų ir analizavo, į kurią ES šalį ir kurį miestą galėtų iškelti dalį savo veiklos. Taigi, “Brexit” - jau nebe teorija, o faktas. Kokių dar įrodymų reikia, kad tai - unikali galimybė pasirodyti ir tapti tais, pas kuriuos ateina, o ne iš kurių bėga?

Bloomberg paskelbtos apklausos duomenimis iš 1092 pirmaujančių Didžiosios Britanijos įmonių net 24 procentai savo darbo vietas planuoja perkelti į kitas ES valstybes - analizuoja įstatymus, sąlygas kurti verslą ir konkurencinę aplinką. Jau dabar vyksta derybos su įvairiomis Europos Sąjungos valstybėmis ir miestų atstovais.

Turime atkreipti į save dėmesį, kad vertindami kitus, jos neužmirštų Lietuvos, Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos galimybių. Lietuvos miestų vadovai taip pat turi būti aktyvūs ir parodyti iniciatyvą. Negalime praleisti galimybės parodyti save pasauliui. Man atrodo, kad inovatyvumo ir greitų mūsų valdžios sprendimų pasiilgęs kiekvienas lietuvis. Deja, bent jau aš praradau viltį, kad iš esamos valdžios to sulauksime.

Dar praėjusią savaitę, kai tik buvo paskelbti britų referendumo dėl ES rezultatai, paraginau Lietuvos valdžią kuo skubiau organizuoti tarptautinę investuotojų ir verslo konferenciją Londone bei išsiaiškinti, kokių įstatymų pakeitimų reikia Lietuvoje, kad tokios veiklos įmonės pasirinktų Lietuvą kaip šalį Europos Sąjungoje. Juk Lietuva, ypač Vilnius, sugebėjo pritraukti žinomų paslaugų centrų pasaulyje – Barclays, Danskebank – tik keli pavyzdžiai.

Tūkstančiai darbo vietų gali atitekti lietuviams, kurie jau šiandien save parodė dirbdami tarptautinėse kompanijose. Kas man iš dabartinių valstybės vadovų gali įrodyti, kad dėl tūkstančių darbo vietų mes negalime koreguoti savo įstatymų bazės, kas jau buvo padaryta, kad į Lietuvą ateitų Barclays? Kodėl tokių priemonių negalime imtis dėl tokių vardų kaip Goldman Sachs, Bank of America, Nomura, UniCredit, UBS, RBS, Morgan Stanley, JPMorgan, Citibank, HSBC ir kitų finansinių bendrovių.

O kas šiuo metu vyksta Lietuvoje? Prezidentė Dalia Grybauskaitė socialiniuose tinkluose vis dar švenčia Jonines, ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius pasidalija trumpa įžvalga apgailestaudamas, kad jau “dabar matyti neigiamos pasekmės finansų rinkose”. Ir viskas – tai visa reakcija į didžiausią pastarųjų dienų aktualiją pasaulyje.