Ir tuomet, ir šiandien Europos Komisijos (EK) Prezidentas Žanas-Klodas Junkeris (Jean-Claude Juncker) jokių pretenzijų V. P. Andriukaičiui neturėjo ir neturi. Įdomu, ar jų tebeturi minėti „kritikai“ iš Lietuvos ir kas čia ką laimėjo?

Iš viso šio komisaro V. P. Andriukaičio puolimo skandalo labiausiai išlošė Rusija, kuri garsiai ir viešai buvo pripažinta padėties šeimininke. Dėl Lietuvos politikų skleidžiamų gandų ir kalbų ji galėjo rūšiuoti ES valstybes į drauges ir priešes, bandyti diktuoti joms sąlygas.

Tuo tarpu EK pareiškė, kad nuostatų nekeičia – dėl produktų eksporto negali būti dvišalių susitarimų su Rusija. Pavirtinta, kad (kaip ir anksčiau) Rusija gali atlikti fitosanitarinius tikrinimus bet kurioje iš šalių, o tai nereiškia jokių pavienių susitarimų.

Užsienio spaudos gandų ir, deja, Lietuvos oficialių pareiškimų pripūstas burbulas subliuško. Lietuvos dešinieji, iš gandų sufabrikavę kaltinimus, tyli.

Tai ką, gandais pagrįstas ES pareigūno juodinimas baigėsi be pasekmių? Ar mums gerai, kad Lietuvos dešinieji nepaisė ir nepaiso nei ES institucijų tvarkos, nei kaistančios geopolitinės situacijos grėsmių?
Ką apie tai mano Lietuvos žmonės? Ką mano šią nebūtą problemą ištrimitavusi nacionalinė žiniasklaida? Leido komisaras V. P. Andriukaitis prancūzams vežti lašinius į Rusiją ar neleido? Apie tai, kad leido – viešai prikalbėta ir prirašyta, o apie tai, kad neleido – tyla.

Geros žinios yra bent dvi: pirma, Lietuvos ūkininkai V. P. Andriukaičiui jokių pretenzijų nepareiškė. Atvirkščiai, susitikęs su eurokomisaru, Lietuvos Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas sukeltą skandalą pavadino nesusipratimu ir ėmėsi darbų. Kol Lenkijos ūkininkai, dėl Rusijos embargo patiriantys milžiniškus nuostolius, protestuodami blokuoja kelius, mūsiškiai žemdirbiai ir perdirbėjai, padedami Vyriausybės, intensyviai ieško ir sėkmingai atranda naujų rinkų produkcijai.

Antra gera žinia yra ta, kad gandus pavertę kaltinimais, konservatoriai negavo daugiau balsų savivaldos rinkimuose. Šmeižtas jiems patiems padarė nuostolių.

Vis dėlto negirdėti atsakymo į klausimą, ar bent vienas iš gandų kūrėjų atsiprašys apšmeižto ES komisaro V. P. Andriukaičio? Noriu priminti, kad puikybė yra pirmoji nuodėmių sąraše. Jai prilygstančios asmeninės ambicijos, prieš rinkimus virtusios aršiu kovos įrankiu, tikrai nepuošia krikščioniškai nusiteikusių dešiniųjų.