Buvo nelengva, bet ne ašaromis, o argumentais, realiais skaičiavimais ir nuosekliais mažais žingsniais pavyko sutarti tiek su finansininkais, tiek su verslu, tiek su politikais (ačiū visiems jiems), kad pokyčiai reikalingi:

Per pusantrų metų minimali mėnesinė alga didėja nuo 300 iki 380 eurų

Nuo 2015 m. liepos 1 d. MMA padidėjo nuo 300 eurų iki 325 eurų, nuo 2016 m. sausio 1 d., Trišalei tarybai pritarus, MMA sieks jau 350 eurų. Be to, Politinė taryba sutarė, kad būtų tikslinga, kad nuo 2016 m. liepos 1 d. MMA didėtų dar iki 380 eurų.

Lygiagrečiai, Darbo partijos nariai Seime užregistravo siūlymą neapmokestinamą pajamų dydį prilyginti MMA. Tai garantuos realias pajamas keikvienam dirbančiajam ir mažins mokestinę naštšą tiek žmogui, tiek verslui.

Ištesėjau pažadą: 2016 m. vidutiniškai apie 70 eurų (15 proc.) didės socialinių darbuotojų bei kitų socialinių paslaugų srities darbuotojų atlyginimai.

Nuo šių metų kovo jau padidinti (5 proc.) mažiausią darbo užmokestį gaunančių biudžetinių įstaigų darbuotojų (slaugytojų, bibliotekininkų ir pan.) atlyginimai.

Šalies registruotas nedarbas sumažėjo nuo 9,3 proc. iki 8,4 proc., t.y. beveik vienu procentiniu punktu. Jaunimo registruotas nedarbas sumažėjo iki 5 proc.

Sprendžiant užimtumo problemas įgyvendinamos tik tos programos, kurios duoda apčiuopiamą rezultatą – mentorystės, pameistrystės programos, darbo netekusiam žmogui suteikiama ir būtina psichologinė pagalba, jis sulaukia patarimų, turi galimybę tobulintis ar įgyvti naują profesiją. Darbo biža privalo būti lanksti ir persiorientuoti ne per metus ar du, o per kelis mėnesius.

Viena sunkiausių temų yra parama šeimai – turime ne vieną priemonę, kuri padeda socialiai rikingai, sunkumus patiriančiai šeimai, tačiau tikslas yra suteikti pagalbą kiekvienai šeimai:

Pirmąkart kiekviena Lietuvos šeima, susidūrusi su sunkumais, galės sulaukti visapusės pagalbos

Tai, kad bet kuri, nebūtinai socialinės rizikos, Lietuvos šeima, kuriai reikia pagalbos, galės gauti kompleksiškai teikiamas paslaugas, yra Lietuvai visiškai naujas dalykas. Toks pagalbos teikimo modelis veiks ir prevenciškai, nes laiku suteikta reikiama pagalba šeimai gali užbėgti už akių vaikams likti be tėvų globos, šeimos iširimui.

Kompleksinės paslaugos šeimai bus teikiamos bendruomeniniuose šeimų namuose, kurie, atsiras visose savivaldybėse. Jie bus orientuoti į visas šeimas, ne tik į socialinės rizikos. Šeimos turės galimybę kreiptis į minėtus bendruomeninius šeimų namus, kuriuose gaus kompleksinių paslaugų paketą, į kurį įeis, pavyzdžiui, pozityvios tėvystės mokymas, psichosocialinė, krizių įveikimo pagalba, šeima galės gauti socialinių įgūdžių ugdymo ir palaikymo paslaugas, vaikų priežiūros, net transporto paslaugas ir kitas.

Pirmieji tokie bendruomeniniai šeimų namai atsiras jau kitais metais.

2015 m. pirmą kartą buvo skirta per 300 tūkst. eurų (daugiau nei 1 mln. litų) įvairiems nevyriausybinių organziacijų projektams, kurie skirti suteikti psichologinę, teisinę, pedagoginę pagalbą šeimoms. Ankstesniais metais buvo skiriama tik apie 80-90 tūkst. eurų ir dažniausiai jaunų žmonių pasirengimo šeimai kursams.

2015 m. buvo finansuota per 70 projektų, kurie įgyvendinami rajonuose, miesteliuose, bendruomenėse.

Vaikų dienos centrai bus atviri visiems vaikams ir jiems skiriama daugiau lėšų

Jau 2015 m. vaikų dienos centrams skiriamas finansavimas didėjo 1 mln. litų, kitais metais jis didės dar 0,5 mln. eurų.
Tačiau svarbiausia naujiena yra ta, kad vaikų dienos centrų teikiamomis paslaugomis galės naudotis ne tik rizikos šeimos, bet ir kitos šeimos. Manyčiau, kad tai ypač aktualu šeimoms, gyvenančioms regionuose, kur vaikų užimtumo prieinamumas yra ribotas. Dabar jie gales kartu su kitais vaikais savo laisvalaikį leisti dienos centruose.

Iki 57 eurų (beveik 200 Lt) didėja parama mokiniams.

Šiuo metu mokinio reikmenims įsigyti skiriama 45,6 euro vienam mokiniui per kalendorinius metus. Nuo kitų mokslo metų ši suma bus 57 eurų (beveik 200 Lt).

Naujos socialinio būsto formos – specialiai pritaikytos šeimoms

Pagaliau, tikiu, pavyks sutrumpinti socialinio būsto laukiančiųjų eiles ir padėti daugiau žmonių apsirūpinti būstu. Naujas socialinio būsto įstatymas įteisino naujas paramos būstui formas – būsto nuomos ar išperkamosios būsto nuomos mokesčių dalies kompensaciją.
Tam, kad ši paramos forma būtų patrauklesnė ir daugiau žmonių ja pasinaudotų, kompensacijos dydis nuo lapkričio 1-osios padidėjo 60 procentų ir pvz. Vilniuje siekia beveik 9 eurus už 1 kv.m.
2015 m. socialinio būsto fondo plėtrai skirta daugiau nei 5 mln. eurų.

Pilnai veikia pašalpų ir šildymo, karšto vandens kompensavimo sistema. Savivaldybių nepanaudotas (o pernai tai sudarė apie 300 mln. litų) lėšos gali būti skriamos kitoms socialinėms problemoms spręsti. Taip pat suteiktos visos teisės savivaldybėms skirti didesnes pašalpas ar žmonėms, kurie gauna pne minimalias pajamas, bet jiems šiuo metu reikėtų jų daugiau.

Taip pat atsižvelgiau į žmonių pastabas ir au pateikiau siūlymą, kad skiriant piniginę socialinę paramą (socialinę pašalpą ir šildymo bei vandens išlaidų kompensacijas) į pajamas nebūtų įskaitoma būsto nuomos ar išperkamosios būsto nuomos mokesčių dalies kompensacija.

Sėkmingai vykdoma socialinės globos sistemos pertvarka

Šiais metais nutilo kalbos apie nevykdomą globos pertvarką – visi ją pamatė. Rugsėjį uždaryti pirmieji per visą Nepriklausomybės laikotarpįMarijampolės „Putino“ globos namai. Artimiausiu metu bus reorganizuotos Pabradės ir Panevėžio A. Bandzos vaikų globos įstaigos. Kitais metais pertvarka palies ir likusias vaikų globos įstaigas.

Daugiau galimybių neįgaliesiems

Šiemet, pirmą kartą po beveik šešerių metų, neįgaliųjų integracijai skirta apie 753 tūkst. eurų daugiau nei ankstesniais metais.

Per trejus ateinančius metus kiekvieną savivaldybę ir jos neįgaliuosius pasieks nauji, specialiai jiems pritaikyti mikroautobusai. Jie bus naudojami neįgaliesiems teikti nestacionarias transporto paslaugas ir vežti neįgaliuosius į ugdymo, mokymo, lavinimo, užimtumo, reabilitacijos centrus ir tarnybas, darbo vietas. Iš viso per trejus metus tam bus skirta beveik 2 mln. eurų.
2015 m. remiama beveik 1000 neįgaliųjų, studijuojančių aukštosiose mokyklose.

Bendruomenių projektams dar daugiau lėšų

Jau 2015 metais Vietos bendruomenių savivaldos programai skyrėme 2 mln. 606 tūktst. 580 eur (9 mln. litų). Tai – 289 620 eurų daugiau nei anksčiau. Vietos bendruomenės įgyvendino daugiau nei 2000 veiklų.

Ir mes nesustosime. 2016-aisias dar didesnis dėmesys dirbančiajam, šeimai, vaikui. Jau artimiausiu metu užregistruosim siūlymą kiekvienam vaikui numatyti jo „pinigus“ – tebūnie tai 15-20 eurų kas mėnesį, bet tai bus reali pagalba kiekvienai vaikus auginančiai šeimai.
Kiekvienas euras, kurį skiria socialinės apsaugos sistema, yra skirtas dirbančiąjam, pensininkui, šeimai!