Gamtoje poilsiaujantys žmonės, taip pat pakrantėse žvejojantys žvejai ir kiti laisvalaikį paežerėse ar paupiuose leidžiantys gyventojai po savo buvimo gamtoje paprastai jau susitvarko, surenka šiukšles, palieka tvarkingas laužavietes.

Tai yra aiškūs ženklai, kad žmonės mūsų šalyje tampa vis labiau sąmoningi bei atsakingi gamtos ir juos supančios aplinkos atžvilgiu. Prie tokio teigiamo, sakyčiau, bendro socialinio ir kultūrinio pokyčio prisideda ir Aplinkos apsaugos ministerijos sprendimai ir iniciatyvos, taip pat žiniasklaidos pateikiama informacija, analizė ir reportažai. 

Akivaizdu, kad Lietuvos gyventojai vis geriau supranta, kad savo veiksmais, teigiamu požiūriu ir iniciatyvomis gali prisidėti kiekvienas asmeniškai, kad mūsų gamta ir aplinka būtų graži, tvarkinga ir švari. 

Ir todėl norėčiau pasiūlyti vieną konkrečią akciją simboliniu pavadinimu „Grąžink upei žuvį“, prie kurios, gerinant mūsų vandenų patrauklumą ir gyvybingumą, galėtų prisidėti kiekvienas.

Todėl Aplinkos apsaugos ministerijai pateikiau konkretų pasiūlymą kasmet pavasarį ir rudenį prie upių, ežerų ir kitų vandens telkinių organizuoti akcijos „Grąžink upei žuvį“ baigiamąsias šventes ir renginius, o pati akcija turėtų vykti ištisus metus.

Valstybei tokia akcija beveik nieko nekainuotų, o ją finansuotų gamtą mylintys mūsų valstybės piliečiai gera valia savo lėšomis, taip galėdami ženkliai prisidėti prie žuvų veisimo, gausinimo ir saugojimo Lietuvos upėse, ežeruose, Kuršių mariose ar net Baltijos jūroje.

Be to, ši akcija turėtų poveikį ne tik žuvų saugojimui ir gausinimui Lietuvos vandenyse, bet ir skatintų bendruomeniškumą, atsakingą vartojimą bei piliečių solidarumo kultūrą mūsų visuomenėje.

Aš pats, kaip meškeriotojas, dažnai žvejodamas bendrauju su daugybe žmonių, leidžiančių laisvalaikį prie vandens. Susidariau įspūdį, kad absoliuti dauguma sutiktų žmonių supranta gamtos tausojimo ir saugojimo svarbą, ir patys aktyviau norėtų prisidėti prie gamtos išteklių gausinimo, tuo pačiu paįvairindami savo gamtoje praleidžiamą laiką bei jausdamiesi Lietuvos gamtos šeimininkais.

Kaip aš įsivaizduoju akciją „Grąžink upei žuvį“? Kaip minėjau, pati akcija vyktų ištisus metus.

O du kartus – pavasarį ir rudenį - vyktų baigiamieji akcijos šventiniai renginiai (akcentai). Metų bėgyje Aplinkos apsaugos ministerija savo regioniniuose skyriuose, internetu ar galbūt, pavyzdžiui, teleloto terminaluose pardavinėtų specialius sertifikatus, liudijančius apie tai, kad buvo sumokėti pinigai, už kuriuos ministerija specialiose veisyklose Lietuvoje (ir užsienyje pagal poreikį, jei nebūtų Lietuvoje) nupirktų mažų vertingų rūšių žuvelių (tai galėtų būti lašišinės žuvys, unguriai, šamai ar kt.), kurias parinktų specialistai, žinantys, kokių žuvų reikia Lietuvos vandens telkiniams.

O pavasarį ir rudenį, tradicinių švenčių metu (pvz., per Žuvienės šventę Šilutėje, Kaziuko mugę ar pan.), ypač per tuos renginius, kurie vyksta netoli upių, ežerų ar kitų vandens telkinių, t.y., kuri yra tinkami akcijai „Grąžink upei žuvį“ vykdyti, būtų organizuojami baigiamieji šventiniai akcijos renginiai. Į jį būtų sukviesti ir susirinktų žmonės, kurie metų bėgyje ar pačios baigiamosios šventės metu nupirko žuvelių (t.y., įsigijo specialius sertifikatus, liudijančius apie jų pirkimą) paleidimui į vandens telkinį. Dalyvaujant Aplinkos apsaugos ministerijos darbuotojams ir gamtosaugininkams akcijos dalyviai į upę (ar kitą vandens telkinį) paleistų žuveles, kurias pristatytų žuvies veisėjai.

Manau, kad tokia akcija turėtų platų atgarsį ir pasisekimą tarp Lietuvos gyventojų. Ji būtų naudinga tiek suaugusiems, tiek ir jaunajai kartai, ypač vaikams ir mokiniams. Į šventę suplūstų ištisos šeimos, jaunuoliai, ir gal tai galėtų tapti gražia tradicija tarp jaunų šeimų ir jaunų žmonių, planuojančių sukurti šeimas, ar netgi švenčiančių vestuves ar šiaip įsimylėjėlių.

Akcija „Grąžink upei žuvį“ suteiktų teigiamų emocijų ir turėtų didelę edukacinę reikšmę, taip pat ji skatintų žmones jaustis tikrais savo šalies šeimininkais, gamtos mylėtojais, patriotais. O tuo pačiu būtų gausinami mūsų vandens telkinių ištekliai, įvairinamos upių, ežerų, Kuršių marių, Baltijos jūros žuvų rūšys.

Taip pat būtų parodyta parama Aplinkos apsaugos ministerijai ir jos veiklai bei jos darbuotojų darbams, siekiant apsaugoti mūsų gyvąją gamtą, gausinti ir įvairinti ją. Galiausiai, akcija „Grąžink upei žuvį“ prisidėtų ir prie smulkaus bei vidutinio verslo, veisiančio žuvis, sėkmės ir plėtros.