Gaila tik, kad dabartinis meras, pasakodamas apie nuveiktus darbus, neretai pamiršta, kad valdančioje koalicijoje Vilniuje dirbo ir kitos partijos, tarp jų – Socialdemokratų frakcija. Ir nutylėjo, jog daugelis sėkmingų projektų buvo įgyvendinti Vyriausybės skirtų lėšų ir Europos Sąjungos projektų dėka. 


Bernardinų sodas sutvarkytas su Vyriausybės parama. Vakarinis ir pietinis aplinkkeliai irgi sutvarkyti ne sostinės lėšomis. Gatvių tvarkymas, asfaltavimas, ypač centrinėje miesto dalyje, buvo finansuojamas iš valstybės biudžeto, siekiant pagerinti Vilniaus kelių būklę Lietuvos pirmininkavimo ES išvakarėse. Šiems tikslams Vyriausybė skyrė 13 mln. eurų.


Vilniaus gatvėse atsirado 22 nauji autobusai, kurie buvo nupirkti Aplinkos ministerijos pinigais, gautais už perteklinius taršos leidimus. Sąrašą galima tęsti ir toliau.


A.Zuoko vizijos susijusios ir su Vyriausybės ateities darbais. Vos tik Premjeras A. Butkevičius paskelbė apie Sporto rūmų renovacijai skiriamas lėšas, meras iš karto Sporto rūmus įrašė į savo būsimų nuopelnų sąrašą. Tiesa, ne prieš pirmus rinkimus jis skelbia apie Vilnių su Sporto rūmais, nusitaikydamas į vilniečių poreikius ir sentimentus. Bet kol kas jokių realių atnaujinimo darbų nesiėmė. Tik sėkmingai augino sostinės skolą.


Ir tik Algirdo Butkevičiaus vadovaujamai Vyriausybei sostinė turėtų būti dėkinga, kad buvo sustabdytas Vilniaus miesto bankrotas. Negalima ir toliau leisti sostinės valdžiai vykdyti finansiškai nepragrįstų projektų: kurti avialinijų ar taksi firmų, už kurias priversti mokėti visi sostinės gyventojai.


Vilnius – ne vien centras


Socialdemokratai, būdami valdančiojoje koalicijoje, ne tik pastūmėjo realius darbus, kuriais dabar didžiuojasi meras, bet ir užkirto kai kuriuos aiškiai žmonėms nenaudingus A. Zuoko užmojus – Antakalnio poliklinikos privatizavimą ir seniūnijų panaikinimą.


Dabar socialdemokratai subūrė stiprią komandą, kurioje daug aukštos kompetencijos žmonių. Dirbdami Vyriausybėje jie sugebės užtikrinti, kad Vyriausybės ir sostinės valdžios bendradarbiavimas būtų dar glaudesnis. Mūsų kandidatas į merus Gintautas Paluckas – jaunas ir perspektyvus žmogus, kuris turi darbo savivaldybės administracijoje patirties. Jis yra dalykiškas ir labai konkretus. 


O pagrindinė naujiena ta, kad socialdemokratai ateina į savivaldybės tarybą siekdami perkelti investicijas į tolimiausius sostinės mikrorajonus. Per 10 metų sostinės senamiestis, centras tapo išties gražus, čia ne gėda atsivesti svečius iš užsienio. Tačiau liko nuskriausti Pašilaičiai, Fabijoniškės, Justiniškės, Žirmūnai ar Lazdynai. Šiuose mikrorajonuose ir toliau nešviečia naktiniai žibintai, kiemuose duobės, kuriose gyventojai gadina savo automobilius. Trūksta parkavimo vietų, vaikų žaidimų aikštelių ir t. t. Niekaip neprasideda ir masinė daugiabučių namų renovacija. Kaip tik čia ketinama padirbėti.


Fontanai ar saugumas 


Dabartinis meras vis ilgisi fontanų gaivos mieste, o aš norėčiau akcentuoti lyg ir nedidelį aspektą, bet gyvenimiškai svarbesnį – tamsius kiemus ir prastai apšviestas miesto gatves, ypač tolimesniuose sostinės mikrorajonuose. 


Vyriausybė įkūrė Energijos efektyvumo fondą, kurio teikiamomis lengvatinėmis paskolomis Lietuvos savivaldybės galės renovuoti viešuosius pastatus ir sutvarkyti gatvių apšvietimą. 


Centrinės valdžios viešųjų pastatų modernizavimui numatoma skirti per 65 mln. eurų, o gatvių apšvietimo modernizavimo projektams finansuoti – 14,5 mln. eurų. 


Manau, kad socialdemokratams būtina pasinaudoti Vyriausybės siūlomais pinigais ir pagaliau sutvarkyti Vilniaus mikrorajonų apšvietimą. Tikiuosi, socialdemokratų dėka sostinės valdžia jau nebus tokia neryžtinga ir neliks paskutine iš didžiųjų Lietuvos miestų daugiabučių namų renovacijos sąraše. 


Amžina vilniečių bėda – vaikų darželiai ir būreliai 


Nuo 2015 m. spalio 1 d. nacionaliniu mastu bus įdiegtas neformaliojo ugdymo krepšelis, vienam moksleiviui skiriant 15 eurų per mėnesį. Tam bus skirta 3 mln. 240 tūkst. eurų. Vilniaus miesto savivaldybės taryba turės spręsti, kad šiais pinigais galėtų pasinaudoti kiekvienas mokyklinio amžiaus vilnietis ir galėtų lankyti bent po vieną būrelį. Šeimos, kurios leidžia savo vaikus į būrelius, puikiai žino, kaip nepigiai visa tai kainuoja.


Aš ir pati už savo vaiko ugdymą dailės mokykloje kiekvieną pusmetį sumoku apie 100 eurų.
Todėl socialdemokratai pasirūpins, kad tikslinės lėšos, skirtos būreliams, pasiektų vilniečių šeimas.

O kalbant apie vaikų darželius, tai nesuvokiama, kaip savivaldybė suteikia patalpas religinės bendruomenės „Tikėjimo žodis“ darželiui? Per kadenciją buvo įkurta dar 14 privačių darželių, o valstybiniuose darželiuose nėra vietų, elektroninė registravimo sistema jau tapo pašaipų objektu. Tiesa, viešųjų ryšių meistras A. Zuokas ir iš to bando pasidaryti reklamą. Sugedus registravimo sistemai supykusiems tėveliams išsiuntinėjo džiaugsmingus laiškus apie vieno mėnesio nuolaidą vaiko ugdymo išlaidoms ir savo nuopelnų sąrašu, rūpinantis mažaisiais vilniečiais. 


Mažiesiems vilniečiams reikia vieno – pakankamai vietų ikimokyklinėse įstaigose, o tėvams, ypač mamoms – galimybės sugrįžti į darbo vietą. Tad socialdemokratų prioritetas – valstybiniai darželiai.