Susipažinau su juo, nemažai bendravome, kai jis tapo LSDP pirmininku, ir ypač tuo laiku, kai jis vis laimėdavo rinkimus į Seimą Žirmūnų rinkiminėje apygardoje. Pastarąjį kartą, prieš dvejus metus, jis vienintelis iš socialdemokratų pasiekė pergalę Vilniuje. Apsidžiaugiau, kai jis, gydytojas, tapo sveikatos apsaugos ministru, ėmėsi ne deklaratyvių, o rimtų reformų. Ir štai jis pakeliui į Briuselį, į svarbų postą Europos Komisijoje.

Ir suskambo pavojaus varpai: strateginė klaida, vidutiniokas, nesėkmingą sveikatos reformą pradėjęs, vadybininko gebėjimų neįrodęs politikas, negausiantis Lietuvai aktualaus portfelio. Tokiais ir panašiais žodžiais sunerimę Seimo opozicijos politikai ir apžvalgininkai vasarą puolė žeminti Vytenį Povilą Andriukaitį – neva jis nėra stiprus ir profesionalus kandidatas užimti Europos Sąjungos komisaro postą.

Esą Briuselis ir EK nėra politinis sąšlavynas, į kurį socialdemokratai gali siųsti tuos, nuo kurių „žygdarbų“ springsta Lietuva ir net patys socdemai, teigė jie. Žinoma, jie nutylėdavo, kad V. P. Andriukaitis ryžtingai ėmėsi žmonėms palankių reformų sveikatos apsaugos srityje, susilaukė Lietuvos piliečių ir socialdemokratų palaikymo ir pagal apklausas tapo vienu populiariausiu politikų šalyje.

Tie, kuriems kandidatas į komisaro postą įstrigo kaip kaulas gerklėje, mėgino spėlioti, jog premjeras A. Butkevičius norįs išsiųsti V. P. Andriukaitį, kad nebeliktų tiesą rėžiančio kritiko. Per Prezidento rinkimus jis kritikavo socialdemokratų sprendimą kelti ne premjero A. Butkevičiaus, o Z. Balčyčio kandidatūrą ir tai, kad pastarasis vienu metu siekia dviejų postų – prezidento ir europarlamentaro. Kiti paskaičiavo ir į priekį: eurokomisaro postas, kaip ir D. Grybauskaitės atveju, politikui po penkerių metų gali tapti tramplynu į Lietuvos Prezidento postą. 

Dėl kitų priežasčių pergyveno Lietuvos žmonės. Dėl to, kad išvyksta veiklus, ryžtingas ir drąsus ministras, gailėjosi mėnesius, o gal metus gydytojo konsultacijos laukiantis vėžiu sergantis ligonis, mėnesinę algą už naują dantį protezistui paklojęs pacientas. Jis piktas, nes įtaria, kad jo gydytojo mėnesinis „pelnas“ – 40 tūkstančių litų.

Tai nesąžiningam gydytojui leidžia daryti mokesčių inspekcijos aplaidumas ir dvigubos buhalterijos praktika. Liūdi ir kelių mėnesių pensiją už operaciją sudėjusi pensininkė, ir emigruojantys medicinos absolventai. Daug kam kyla abejonės – ar naujoji socialdemokratų ministrė sugebės ryžtingai tęsti reformas?

O tuo, kad Lietuvos sveikatos apsaugos sistemoje neliks su netikusia tvarka kovojančio ministro socialdemokrato, džiaugėsi kai kurie į korupciją įbridę medikai, farmacininkai ir tabako sektoriaus darbuotojai.

O Europa šiltai priėmė ir aukštai įvertino kai kam Lietuvoje neįtikusį ministrą. V. P. Andriukaitis prieš kelias savaites Briuselyje sublizgėjo intelektu ir kompetencija. Prabilęs keturiomis kalbomis – lietuvių, anglų, lenkų ir vokiečių – jis po įžanginio žodžio susilaukė EP narių aplodismentų. Kandidatų į eurokomisarus klausymuose Europos Parlamente V. P. Andriukaitis 3 valandas tiesioginiame eteryje atsakinėjo į 45 europarlamentarų iš Aplinkos, Visuomenės sveikatos ir maisto saugos bei Žemės ūkio ir kaimo plėtros komitetų klausimus.

Kandidatą į Sveikatos ir maisto saugos komisararus „egzaminavę“ deputatai jo pasirodymą įvertino plojimais – tai retas atvejis EP. Autoritetinga nevyriausybinė organizacija V. P. Andriukaičiui suteikė 9 iš 10 balų pagal jų pateiktą vertinimų skalę.

Politinė nuojauta įvertinta 9 iš 10 balų, patikimumas – 10 iš 10 (vienintelis kandidatas surinkęs šį aukščiausią įvertinimą), energija – 9 iš 10, nuoširdumas 8 iš 10, gebėjimas bendrauti su žmonėmis už Briuselio ribų – 9 iš 10 (tiek pat surinko tik du kiti kandidatai), bendras įvertinimas – 9 iš 10 (tokį balų skaičių surinko tik trys kiti iš visų 28 kandidatų).

Geriau įvertintas vienintelis Kroatijos kandidatas Nevenas Mimica, kuris turėtų gauti Europos Komisijos nario, atsakingo už vystymąsi, portfelį (9,5 iš 10 balų). Tačiau net buvę premjerai, kuriems naujoje komisijoje numatomi vicepirmininkų postai – estas A. Ansipas ir latvis V. Dombrovskis – atitinkamai surinko tik 6 ir 5.5 balus. Lenkijos deleguota kandidatė E. Bienkovska tegavo 5 balus. O buvusi Slovėnijos premjerė A. Bratušek, gavusi labai žemą vertinimą, buvo tiek atakuota europarlamentarų, kad atsiėmė savo kandidatūrą.

Klausymuose kandidatas pristatė savo biografiją, įvardijo prioritetus – stiprinti prevenciją ir apsaugą, skatinti sveiką gyvenimo būda, siekti tvarių sveikatos apsaugos sistemų ir jų teikiamo gydymo bei paslaugų prieinamumo visiems žmonėms, investicijų į sveikatos apsaugą didinimo, pasisakė prieš maisto saugos, standartų kontrolės mažinimą.

EP nariai labai teigiamai įvertino V. P. Andriukaičio biografiją ir faktą, kad jis yra gydytojas pagal profesiją, sąžiningumą (jis teigė, kad turi dar daug ko išmokti, kad sėkmingai atliktų naujas pareigas). Į klausimus jis atsakinėjo tvirtai įsitikinęs, pateikdamas aiškią poziciją. Kalbą V. P. Andriukaitis baigė pažadu, jog bus skaidrus ir tarnaus žmonėms. 

Lietuvoje oponentų žemintas politikas Briuselyje – ne naujokas. Dar nepamirštas jo puikus pasirodymas Lietuvai pirmininkaujant Europos Sąjungai prieš metus derybose dėl Tabako direktyvos. V. P. Andriukaitis gerai išmano Europos Sąjungos institucijų darbą, nes prieš dešimtmetį jis vadovavo Lietuvos delegacijai Europos Konvente, kurio užduotis buvo sukurti Konstituciją Europai.

Tie, kas pažįsta V. P. Andriukaitį, giria jį už kompetenciją, darbštumą, tremtyje išugdytą valią, ryžtą siekti ambicingų tikslų, atsidavimą socialdemokratijai, gebėjimą derėtis, kalbėtis, įtikinėti, rodyti politinę iniciatyvą. Tai savybės, kurių reikia, norint pasiekti kompromisus sudėtingais sveikatos klausimais ir sukurti efektyvesnius mechanizmus ES lygiu sprendžiant sveikatos problemas. 

Sveikata, medicininis aprūpinimas, maisto sauga – dalykai, kurie rūpi kiekvienam europiečiui. Belieka tikėtis, kad sėkmingas naujojo EK komisaro darbas šioje srityje atneš konkrečių vaisių ir Lietuvos, ir kitų ES šalių piliečiams.