Macrono gynėjai šiomis dienomis pradėjo eilinę kampaniją „prezidentas buvo neteisingai suprastas“. Vieniems tenka organizuoti tokias kampanijas aiškinant, „ką iš tiesų norėjo pasakyti prezidentas Joe Bidenas“, kitiems – ką turėjo galvoje Prancūzijos vadovas.

Sunku. Bet sunkiausia šiuo atžvilgiu – vokiečiams: jiems tenka aiškinti ne tai, ką iš tiesų norėjo pasakyti jų kancleris, o tai, kad jis iš tiesų norėjo ir ruošiasi padaryti, bet nepadarė, nes… vis dėlto nesiruošia, nenori ir nenorėjo. Čia jau reikia aukšto makaronų kabinimo pilotažo.

Antai Bažnyčia aiškina Dievo žodį, o Prancūzijos politikos analitikai paprastiems mirtingiesiems aiškina savo prezidento ištarmės.

Bet grįžkime prie Macrono teiginių ir jų aiškintojų. „Financial Times“ paskelbė straipsnį, kuriame aiškinama, kaip turėtume suprasti Macrono mintis ir žodžius. Antai Bažnyčia aiškina Dievo žodį, o Prancūzijos politikos analitikai paprastiems mirtingiesiems aiškina savo prezidento ištarmės.

Michelis Duclosas atkreipia dėmesį į tai, kad Macrono žodžiai apie Rusijos nežeminimą implikuoja įsitikinimą, jog Rusija tikrai pralaimės. Nes laimėjusios Rusijos žeminti neišeitų. Vadinasi, Ducloso požiūriu, priekaištai Macronui, esą jo kalbos apie Rusijos nežeminimą liudija raginimą Ukrainai susitaikyti su teritorijų praradimais, neturi pagrindo.

Reikia pripažinti, kad šis „Financial Times“ cituojamas Ducloso argumentas yra ir paprastas, ir svarus. Taip, Macronas prisimena Versalio laikus, ir jo žodžiai apie Maskvos nežeminimą greičiausiai implikuoja raginimą Europai nedaryti klaidos, kurią tada padarė Prancūzija, „žemindama“ Pirmąjį pasaulinį karą pralaimėjusią Vokietiją.

Vadinasi, Prancūzijos prezidento mintis remiasi prielaida apie Rusijos pralaimėjimą kare su Ukraina ir (tai jau nebe tokia akivaizdi implikacija, bet ši išvada plaukia iš kitų Macrono kalbų) būtent tokios baigties labinimą Eliziejaus rūmuose.

Ji atkreipia dėmesį į tai, kad Macrono ištarmės apie Maskvos nežeminimą gan bjauriai sutampa su Kremliaus postringavimais apie tariamą Vakarų kaltę dėl Rusijos žeminimo subyrėjus SSRS.

Kita politikos analitikė – Europos tarptautinių santykių tarybos vienos iš programų vadovių Marie Dumoulin girdi Prancūzijos vadovo kalbas apie Rusijos nežeminimą panašiai kaip Duclosas, bet turi ir daugiau įžvalgų šia tema. Ji atkreipia dėmesį į tai, kad Macrono ištarmės apie Maskvos nežeminimą gan bjauriai sutampa su Kremliaus postringavimais apie tariamą Vakarų kaltę dėl Rusijos žeminimo subyrėjus SSRS.

Kitaip tariant, griebdamasis Maskvos nežeminimo diskurso, Macronas priima ir pratęsia Kremliaus primestą Rusijos žeminimo diskursą, kuris ideologinių priekaištų pavidalu pratrūko 2007 m. Putino sakytoje kalboje Miuncheno konferencijoje ir kurio elementų Rusijoje būta dar praėjusio amžiaus paskutinį dešimtmetį.

Ir Dumoulin – teisi. Tie, kurie su ja nesutinka, bent jau gali atsakyti į argumentus, o ne emocijas, paviršutiniškas analogijas ir tuščius šūkius. Kurių, deja, netrūksta kai kurių politikų reakcijose į Macrono žodžius.

Štai kažkurie mūsų regiono politikai piktinosi: ar prancūzams labai patiktų, jei jų šaliai itin sunkiais Pirmojo pasaulinio karo metais kas nors jiems patartų nežeminti kaizerio Vokietijos? Tai – gryna emocija ir smarkiai pritempta analogija, o ne rimtas kontrargumentas.

Juk tai ir buvo Macrono minties protingoji dalis: jei prancūzai būtų žinoję, kas jų laukia praėjus porai dešimtmečių po Versalio, gal ir nebūtų buvę žvėriškų taikos sąlygų Vokietijai. Macronas dabar remiasi precedentu, kurio Pirmojo pasaulinio karo metais tiesiog nebuvo, ir todėl nebuvo istorinio pagrindo siūlyti Prancūzijai nežeminti Vokietijos. Macrono kritikai čia šaudo toli pro šalį.

Užtat yra tikra problema, kurios jie kažkodėl įnirtingai nepastebi. Kai Macronas kalba apie Rusijos nežeminimą ir (jei tikėsime Zelenskio pasakojimu) „veido išsaugojimą“ prašant Ukrainos daryti nuolaidas, akis bado ne tik arba net ne tiek spaudimas Kyjivui ieškoti (teritorinio) kompromiso, kiek tradicinė prancūzų (ir daugelio kitų Vakarų europiečių) mąstymo yda: intelektualiai ir politiškai nepateisinamas nesupratimas bei nenoras arba negebėjimas suvokti, kas ir kokia iš tiesų yra Rusija.

Visos kalbos apie Kremliaus veido išsaugojimą yra idiotiškos ne todėl, kad jos – amoralios ir ciniškos, o todėl, kad Kremliui niekada – nei caro, nei sovietų laikais – nerūpėjo tai, kas vadinama veidu.

Visos kalbos apie Kremliaus veido išsaugojimą yra idiotiškos ne todėl, kad jos – amoralios ir ciniškos, o todėl, kad Kremliui niekada – nei caro, nei sovietų laikais – nerūpėjo tai, kas vadinama veidu.

Stengtis, mokant didelę kainą, išsaugoti politiniam oponentui tai, kas jam pačiam – nejautru ir nereikalinga, yra kvailumo požymis ir tiesus kelias į strateginį pralaimėjimą.

Vienas geriausių (mano nuomone) visų laikų Rusijos politinio mąstymo analitikų – britų šnipu kurį laiką dirbęs Edwardas Crankshaw apie Rusijos veidą prieš 70 metų parašė trumpai ir aiškiai:

„Geriausiai žinomas argumentas dėl Kremliaus militaristinių kėslų yra „veido“ argumentas. Esą giliai įklimpusi Rusija turi pereiti per visa tai, ką pradėjo, bent jau tam, kad išsaugotų savo veidą. Taip skamba šis argumentas, bet jame glūdi klaida. Rusams niekada nerūpėjo veidas: jiems rūpi tik galia. Tai, ką jie valdo, yra valdoma ne prestižo, o policijos“ (Russia By Daylight. London, 1951, p.174.).

Tai reiškia, kad sustabdyti Rusiją įmanoma galvojant pirmiausia ne apie tai, kaip išsaugoti jos veidą, neįžeisti ir nepažeminti, o kaip suduoti smūgį, kurio ji neatlaikytų, arba grasinti taip, kad grasinimas ją įtikintų ir priverstų sustoti arba atsitraukti. Viskas. Kitų būdų nėra.

O įsižeidusi ir pažeminta ji jaučiasi visada, nes jos politinės sielos atitikmuo yra net ne Johno Tolkieno Sauronas, o Gollumas, amžiams įstrigęs savo tamsiuose urvuose ir godžiai glostantis galios žiedą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)