Šiandien noriu jus pamokyti, kaip turite rinkti vietos tarybas ir merus, kad vėl nebūtų taip, kaip toje situacijoje, kur ekscelencija Vytautas Šustauskas vadovauja antram Lietuvos miestui, ir niekas nesupranta, kaip tai atsitiko. Mes juk gyvename civilizuotoje šalyje, o ne klounų palapinėje, ir Užgavėnių personažai tinka liaudies šventei, bet ne viešojo administravimo funkcijoms.

Neminėsiu nė vienos partijos ir nė vienos pavardės, dalyvaujančios rinkimuose. Turiu išlaikyti solidumą, kai aplink gausu influencerių, bandančių papumpuoti kaip tuščias dviračio padangas mažai kam žinomus (už savo šeimos ribų) būsimus politikus, kurių reputacija dar kuklesnė nei Aistės Pilvelytės šansai patekti į Euroviziją 2034 metais.

Pirmiausia – už ką nebalsuoti.

1. Nebalsuokite už tuos, kas žada jums asmeniškai nemokamus dalykus – paklauskite jų, iš ko atims, kad duotų jums. Vieninteliai teisėti nemokami dalykai yra visiems: parkai, muziejai, pagaliau, miesto transportas. Kodėl aš už jį? Nes jis yra ne nemokamas, o tiesiog moka visi, ir naudotis gali, kas tik nori. Nereikia bilietų ir nereikia tų buldogų ir drakonių keleivių kontrolės autobusėliuose. Susitaupo, ir baimės mažiau.

O ką, mes mokėsime už miesto svečius? Atsakymas teigiamas. Tegu tik važiuoja pas mus. Dėl turistų padarysime bet ką. Galime ir už jų gėrimus sumokėti.

Du klausimai. O ką, mes mokėsime už miesto svečius? Atsakymas teigiamas. Tegu tik važiuoja pas mus. Dėl turistų padarysime bet ką. Galime ir už jų gėrimus sumokėti.

O kur tada dėsime keleivių kontrolės smogikus? Irgi turiu sprendimą. Tik reikia priimti atitinkamus įstatymų pakeitimus. Galime keleivių kontrolės psichologinio spaudimo meistrus nukreipti į lietuvišką vaikų teisių apsaugos tarnybą (Norvegijos pavyzdžiu, pavadinkime ją Barnevernet-2, arba „Paskutinio teismo diena“, pagal filmą apie terminatorių), ir jie galės atiminėti (įstatymo numatyta tvarka) vaikus iš skiepų priešininkų ir perdavinėti juos į užsienį. Gauti pinigai papildys miesto biudžetą.

2. Nebalsuokite už tuos, kas žada ką nors nubausti. Nepamirškite, kad baudėjai anksčiau ar vėliau ateis ir pas jus. Ką nori bausti? Automobilių vairuotojus, garsią muziką grojančius asmenis, internete besikeičiančius laisvos širdies savininkus su gilia ekspresija, užsienietiškais užrašais savo įstaigas bepuošiančius, Ukrainos vėliavas keliančius, vaivorykščių suoliukus statančius arba net žemai skraidančių angelų skulptūras nukrapštinėjančius.

Nė vienas represinis vadovas dar niekam neatnešė laimės.

Niujorkas, Londonas, Roma, Los Andželas, Čikaga, Lisabona – daugybė nuostabių miestų, į kuriuos važiuoja visas pasaulis ir kuriuose laimingi žmonės turi daugiau skolų, negu jūsų mama spintelėje turi vaistų su pasibaigusiu galiojimu. Ką žinote apie jų skolas? Nieko. Nes niekam nerūpi.

3. Nebalsuokite už tuos, kas bijo skolintis pinigų miesto reikalams. Niujorkas, Londonas, Roma, Los Andželas, Čikaga, Lisabona – daugybė nuostabių miestų, į kuriuos važiuoja visas pasaulis ir kuriuose laimingi žmonės turi daugiau skolų, negu jūsų mama spintelėje turi vaistų su pasibaigusiu galiojimu. Ką žinote apie jų skolas? Nieko. Nes niekam nerūpi.

Baisu ne skolų turėti, baisu neturėti ambicijų ir svajonių.

Aš noriu Lietuvoje matyti miestus ir miestelius, kuriems rūpėtų ne trinkelių keitimo projektai ir atitinkamos atriedos, ir ne kalėjimus perdaryti į biurus hipsteriams (man tai pernelyg makabriška, panašiai, kaip šašlykinė krematoriume), o tokius, kurie norėtų kosmodromo, Naujojo Luvro, palmių parko arba bent jau didžiausios pasaulyje šunų vedžiojimo aikštelės – su spa, skiepijimo klinika keturkojams ir jų šeimininkams bei šeimininkėms ir su geriausiomis Europoje ir pasaulyje naminių gyvūnėlių kapinėmis, kurią galima pavadinti rašytojo Stepheno Kingo vardu ir ten pastatyti jam paminklą, į kurio atidarymą netruktų atvažiuoti pats siaubo literatūros klasikas, o paskui važiuotų jo knygų skaitytojai iš viso pasaulio, nes jis pritrauktų dar daugiau žmonių negu Frankas Zappa.

O dabar rimtai.

Už ką balsuoti? Žinoma, už tuos, kuo pasitikite, nes jūs juos žinote, ir kieno geri darbai persveria jūsų abejones. Šventųjų čia nebus. Nė viename mieste.

Aš esu gana patyręs žmonių atrankos specialistas. Pasakysiu jums štai ką: per darbo pokalbius niekam neįdomu pažadai. Niekam neįdomios pagyros apie tai, kaip jūs rengiatės daug dirbti, koks jūs kupinas gerų norų ir kaip jūs savanoriavote. Papasakokite apie darbą kokiam miestui, arba nepasakokite nieko.

Niekada negalvojau, kad taip pasakysiu: rinkitės ir balsuokite širdimi, ir dar akimis. Rinkitės miestų valdžią, lyg rinktumėtės skalbyklę: prekės ženklą, kuris nenuvylė ir kuriuo pasitikite, remdamiesi nuosava patirtimi.

Niekada negalvojau, kad taip pasakysiu: rinkitės ir balsuokite širdimi, ir dar akimis. Rinkitės miestų valdžią, lyg rinktumėtės skalbyklę: prekės ženklą, kuris nenuvylė ir kuriuo pasitikite, remdamiesi nuosava patirtimi. Miesto valdantieji neprivalo būti draugai ar gelbėtojai ar pažadėti iškeldinti laiptinės kaimyną.

Bent jau man atrodo taip – žinoma, jūs galite nepritarti.

Nepolitinė reklama ir išvis ne reklama, neapmokėta, neužsakyta, neaptarta ir, žinoma, jums neprivaloma vykdyti. Tačiau matau iš akių, kad jūs, kaip ir aš, norite tik gero.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)