Kiekvienos valstybės gyventojai savaip dėl ko nors pamišę: vieni išlaiko brangiai kainuojančias karališkąsias šeimas ir įnirtingai seka kiekvieną jų gyvenimo smulkmeną, kiti garsėja nuogalių bėgimais, treti sutraukia didžiulį pasaulio dėmesį pomirodų karais – ir tai vieni subtilesnių pavyzdžių.

Ir visiškai nėra dėl ko pykti, piktinis ar burbėti – juk visi šie pamišimai generuoja žinomumą, formuoja tapatybę ir galiausiai pajamas iš turistų. Tai kas gi trukdo Lietuvai save tituluoti gražiausių kalėdinių eglučių šalimi?

Mes mokame ir turime išskirtinį talentą įspūdingai papuošti miestų ir miestelių eglutes. Mus pastebi didžiausios ir įtakingiausios Vakarų žiniasklaidos priemonės. Garsas apie mūsų unikalias žaliaskares jau ne pirmus metus pasklinda toli už Lietuvos ribų. Mūsų eglutės tituluojamos kaip vienos gražiausių visame pasaulyje.

Jos unikalios, stilingos ir grakščios. Ir svarbiausia, kad tokios stovi ne tik didžiuosiuose Lietuvos miestuose, bet ir Lietuvos provincijoje. Kiekvienas rajono centras prieš Kalėdas pasipuošia įspūdinga egle, kuri džiugina ne tik vietinius gyventojus, bet traukia atvažiuoti ir turistus.
Gražu žiūrėti, kaip kiekvienas miestas kasmet stengiasi nustebinti ir sukurti kažką naujo – ko dar niekas nėra turėjęs. Ir tai sveikintina, galima tik skatinti tokį požiūrį. Čia ir yra tikrasis Lietuvos išskirtinumas.
Tomas Janonis

Į eglučių karštinę kasmet įsitraukia kone visa Lietuva. Vieni džiaugiasi ir lanko eglutes, kiti dalyvauja balsavimuose ir renka gražiausią, kiti piktinasi visu šiuo pamišimu ir ragina kuo greičiau tai baigti. Bet tai ir yra tikrasis žavesys – eglučių įžiebimai nepalieka abejingų, vienaip ar kitaip tame dalyvauja visi. Kiekvienas turi savo nuomonę ir drąsiai ją reiškia.

Yra nemažai Europos miestų, kurie garsėja iškirstinai gražiais Kalėdų miesteliais, kalėdiniais patiekalais ir gėrimais, kuriuos Lietuvoje Veryga uždraustų. Tenka pripažinti, tokių tradicijų Lietuva neturi ir mūsų kalėdiniai miesteliai negali konkuruoti su Vokietijos ar Belgijos, apie kuriuos jau prieš daugybę metų žinia pasklido po platųjį pasaulį ir kurie kasmet sulaukia milijonų lankytojų.

Važiuoja ten ir lietuviai. Ir leidžia jie ten savo pinigus: vaišinasi, perka lauktuves.

Ar visi vokiečiai vienbalsiai pritaria kiaurus metus veikiantiems kalėdiniams miesteliams? Žinoma, ne. Yra tokių, kurie piktinasi ir sako, kad tai pasityčiojimas iš Kalėdų. Ir gerai, kad jie piktinasi. Jie turi tokią teisę ir gali ten neiti. Jei šis reiškinys kelia emocijų, nesvarbu teigiamų ar neigiamų, reiškia – jis svarbus ir jaudina.

Jaudina eglutės ir lietuvius. Ar matėte tokių puošnių eglučių kaip pas mus Vokietijos provincijoje? O Didžiosios Britanijos? O Belgijos? Tikriausiai ne. Kalėdiniu laikotarpiu mažuose Vokietijos miestuose stovi labai kuklios ir paprastos eglutės. Dažnai jos puoštos vietinių gyventojų pagamintais papuošimais. Tam neskiriama daug dėmesio.

Daug dėmesio eglutėms neskiria ir britai. Šiemet pasaulio žiniasklaidoje pasirodė pagrindinės Londono eglės, kurią jiems dovanojo norvegai, nuotraukos. Eglutė sulaukė daug pajuokų Ir patyčių. Taip, eglutė šiame viename didžiausių Europos miestų labiau nei paprasta. Ji tikrai negali lygiuotis su mūsiške Vilniaus puošmena.

Kai kas šią eglę lygina su 2013 metų Panevėžio nesėkme. Tais metais miestas pastatė suvargusią ir apykreivę eglutę. Ji taip pat sulaukė begalės patyčių. Tačiau to karto užteko, kad Panevėžio eglutė prisikeltų naujam gyvenimui ir jau eilę metų ji atrodo tarsi karalienė. Pamoka išmokta, bet 2013 metai vis vien įeis į Panevėžio istoriją. Ar tai blogai? Žinoma, ne – miestas turi savo legendą, turi ką prisiminti ir iš ko pasijuokti. Ir šis pasakojimas apie kažkada miestą ištikusią nesėkmę labai sudomintų turistus iš užsienio.

Šie metai Lietuvoje išskirtiniai – puikios ne tik didžiųjų miestų eglės, bet ir mažesnieji kaip niekada pasistengė. Kiekviename Lietuvos mieste stovi po ištaigingą eglutę. Į kurią Lietuvos vietą pirštu bedursi – ten reto grožio žaliaskarė.

Taigi gal geriau mažiau piktinkimės ir burnokime, bet paskatinkime talentingų menininkų kūrybingumą ir pabrėžkime savo išskirtinumą. Mums nereikia galvoti, kuo mes išskirtiniai pasaulyje. Nereikia kurti legendos apie puikios gamtos ar krepšinio šalį. Tiesiog užsidėkime sau gražiausių Kalėdų eglučių šalies karūną ir skleiskime šią žinią pasauliui.

Jei pasaulis pamišęs dėl kalėdinių mugių, lygiai taip pat jis patrakęs ir dėl gražių eglučių. Ir čia jau metas išstoti Valstybiniam turizmo departamentui, kuris vis dar nepastebėjo šio mūsų išskirtinumo. Būtent departamentas turėtų imtis skleisti šią žinią ir kviesti užsieniečius į Lietuvą pasigrožėti mūsų eglutėmis.

Mes unikalūs ir įdomūs – tegu visi sužino, kad lietuviai pamišę dėl eglučių.

Daugiau autoriaus minčių galite rasti Feisbuko paskyroje.