Ne todėl, kad labai bijotumėm užsikrėsti. Juk pasiskiepijome ir tikime, kad skiepai mus apsaugos jei ne nuo užsikrėtimo, tai nuo sunkios COVID-19 formos, kvėpavimo aparato ir reanimacijos. Išimčių, žinoma, pasitaikys, bet jos ne paneigia, o tik patvirtina, kad vienintelis veiksmingas koronaviruso pandemijos įveikimo būdas yra visuotinė vakcinacija.

Nuo pat vakcinos atsiradimo mums tai tvirtino Pasaulio sveikatos organizacija, Europos vaistų agentūra ir Lietuvos sveikatos apsaugos ministrai – Arūnas Dulkys ir jo pirmtakas Aurelijus Veryga. Prieš televizijų kameras pasiskiepijo prezidentas Gitanas Nausėda, premjerė Ingrida Šimonytė ir visi jos vyriausybės ministrai. Skiepijosi Seimo nariai, merai, buvę valstybės vadovai, medicinos, kultūros ir pramogų pasaulio įžymybės.

Kadangi dauguma atsakingų Lietuvos Respublikos piliečių patikėjo valstybės vadovų kvietimu pasiskiepyti, tai dabar, kai kyla dar viena viruso banga, už tą pasitikėjimą turi būti atlyginta privilegija nepatirti dar vieno karantino. Vyriausybė įsiklausė į jų lūkesčius ir apsisprendė, kokie suvaržymai, kylant užsikrėtimų ir ligoninių lovų užpildymo kreivei, bus taikomi neturintiesiems Galimybių paso.

Įsivaizduoju, kaip kažkada rudenį prekybos centro aikštelėje prie manęs prieina antivakserių porelė prūsų tautiniais rūbais ir prašo: dėde Romai, jūs paskiepytas, gal galite mums nupirkti ekologiškos varškės, margariną be gliuteno, kilogramą druskos, veganiško parafino žvakę ir tris dėžutes degtukų?

Tame nėra jokios piktdžiugos – man taip pat patiktų gyventi pasaulyje be pandemijų ir karantinų. Tačiau nutiko kitaip. „Petys už laisvę“ buvo nerašyta valdžios sutartis su visuomene. Pasirinkusieji ją atmesti nusipelnė prisiimti atsakomybę už savo sprendimo pasekmes.

Vadinti tai diskriminacija, segregacija ar juo labiau lyginti su Holokaustu yra beviltiško savo kvailumo demonstravimas. Nacių naikinami žydai nepasirinko savo likimo ir netgi pasikrikštiję negalėjo išvengti sunaikinimo. Juodaodžiai daugelyje šalių buvo niekinami ir engiami dėl savo įgimtos odos spalvos – niekas nepasirinko, kokios rasės šeimoje gimti. O antivakseriai savo likimą renkasi patys. Skiepai Lietuvoje nemokami, pasiskiepyti galima net ir be išankstinės registracijos.

Buvo laikas, kai sąmoningoji visuomenės dalis dar turėjo kantrybės įtikinėti ir aiškinti nepatikliesiems, kodėl skiepytis yra būtina. Dabar tas laikas jau beveik išseko, bet Vyriausybė dar suteikia abejojantiesiems paskutinę galimybę. Mėnesio iki ribojimų įsigaliojimo turėtų užtekti visiems, tik ne visiems užteks nuovokos tiesiog nueiti pasiskiepyti, užuot klykus apie neva pažeidžiamas teises.

„Mano kūnas – mano šventovė. Niekas neturi teisės versti leistis į jį eksperimentinius chemikalus. O jūs, paskiepytieji, visi išmirsite per 2 metus“, – po vidurnakčio siunčia man žinutę pagrabinių puokščių dizainerė iš Vakarų Lietuvos, feisbuko profilio nuotrauką pasidabinusi rėmeliu „Už tradicinę šeimą“.

„Parazite, visa širdimi, visa siela linkiu tau nustipti skausmuose. Aš už tai uždegsiu kapų žvakę“, komentuoja mano feisbuko įrašą skiepų tema ištikimas skaitytojas Valdas G.

Ginčytis su jais jau nematau prasmės. Jie jums įrodys, kad ne tik skiepai, bet ir automobilio šviesos nei naktį, nei dieną nepadeda, tik kenkia. Peržiūrėkit avarijų statistiką – dauguma žuvusių vairuotojų vairavo su įjungtomis šviesomis. Tai akivaizdu, kad žuvo tik dėl lempučių pardavėjų lobistų pramušto Kelių eismo taisyklių draudimo važinėti be šviesų.

Mano prosenelis Mykolas niekada nesisegdavo saugos diržo, nugyveno 87 metus ir mirė būdamas sveikas. O kiek tų diržų segiotojų, vos sulaukusių 50, pakerta infarktas ar insultas? Turbūt valdžia slepia duomenis, kad mes nesužinotumėm, jog visos širdies-kraujagyslių sistemos ligos atsiranda nuo saugos diržų.

Jums tai juokinga? Man taip pat, bet antivakseriai savo teorijas grindžia tokia pat logika, o jais jau patikėjo kone pusė Lietuvos. Raumeningų trisdešimtmečių su motociklais feisbuko viršelio nuotraukose, tris kartus išsiskyrusių provincijos davatkų, Čiurlionio kortomis buriančio Druskininkų raganiaus ir Merkinės piramidės lankytojų juk nesugrąžinsime atgal į pradines mokyklas kurso kartoti. Nes jų tiek daug, kad miestų mokyklų klasėse neužteks vietos, o apleistų kaimo mokyklų pastatuose dabar gyvena Baltarusijos diktatoriaus pas mus atvilioti prieglobsčio prašytojai iš Irako, Sirijos ir kelių Afrikos šalių.

Antivakserių karantinas yra geriausia, ką galėjo sugalvoti Vyriausybė. Net jei dėl to ji bus aršiai puolama, o 2024 m. konservatoriams su liberalais teks trauktis į opoziciją, ištikimiausi rinkėjai liks jiems amžinai dėkingi už šitą pramogą.

Antivakserių karantino draudimai neturi būti per švelnūs. Jie turi ne tik suvaržyti galimybes mėgautis pramogomis, bet ir skaudžiai apsunkinti kasdienį gyvenimą, būti panašūs į patyčias. Tik tada sukandę dantis pasiskiepys ne tik dvejojantieji, bet ir nuosaikūs vakcinacijos kritikai, o tikrieji antivakseriai pasijus tuo, kuo visuomet svajojo tapti – už savo pažiūras persekiojamais kankiniais.

Protestus prieš antivakserių karantiną organizuojantys Šeimų maršo aktyvistai, panašu, kažkam jau numatė savižudžio teroristo vaidmenį: „Gali būti ir taip, kad kažkas pasiaukos – to negalima atmesti. Bet tai bus amžinos šlovės nusipelnę žmonės, kurių vaikai ir vaikaičiai amžiais didžiuosis, turėję tokius protėvius“. Net jeigu tokiu grasinimu nelabai tikime, gal dėl visa ko vertėtų palaistyti tokių akcijų dalyvius vandens patranka, kad kuris iš pykčio neužsiliepsnotų? O gal užteks tik pasijuokti, kaip anąkart, kai vienas mitinguotojas paaukojo koją, per savo žioplumą nusiritęs nuo Kudirkos paminklo postamento?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (777)