Prasčiausias šitame politikos teatre yra scenarijaus autorius, nustojęs skaityti knygas dar paauglystėje, kai išaugo nuotykių romanus apie indėnus. O gal sąmoningai pasirinkęs rašyti po Karlo Majaus „Vinetu“ nieko neskaičiusiai auditorijai?

Net kavos negeriantis „valstiečių“ lyderis pasijuto kažko apsirūkęs su Prezidentu, nors pats Gitanas Nausėda sako, kad klausimais, dėl kurių yra esminių nuomonės skirtumų, taikos pypkės nerūkomos. Bet gal tai buvo visai ne pypkės, o tik deginamų LVŽS reitingų dūmai?

Prezidentas jau ne pirmą kartą priverčiamas laukti: pirmiausia savaitę, kol premjeras Saulius Skvernelis pagalvos, ką daryti susisiekimo ministrui Jaroslavui Narkevičiui. Paskui – dar pusę mėnesio, kol ministro likimą apsvarstys valdančiosios koalicijos taryba. Dabar G. Nausėdai tenka laukti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos išvadų dėl S. Skvernelio asfalto ir J. Narkevičiaus veiklos, kurias R. Karbauskis jau iš anksto paskelbė nevertomis dėmesio.

Argumentai gelžbetoniniai – VTEK yra šališka ir vadovaujasi dvigubais standartais, nes pažeidusiu etiką yra pripažinusi patį R. Karbauskį, o Andriaus Kubiliaus – ne.

Nepalankias VTEK išvadas S. Skvernelis ir J. Narkevičius galės skųsti teismui. Taip ir sulauks kadencijos pabaigos, o kai galutinis ir neskundžiamas sprendimas bus priimtas, rinkėjai jau nebeprisimins skandalų esmės.

Net kavos negeriantis „valstiečių“ lyderis pasijuto kažko apsirūkęs su Prezidentu, nors pats Gitanas Nausėda sako, kad klausimais, dėl kurių yra esminių nuomonės skirtumų, taikos pypkės nerūkomos.
R. Sadauskas-Kvietkevčius

Gal ir nereikės prisiminti, nes pats S. Skvernelis šią savaitę pirmą kartą išsakė nedviprasmišką ketinimą trauktis iš politikos. Būtent todėl, kad neketina dalyvauti Seimo rinkimuose, jis gali sau leisti asfaltuoti keliuką ir deginti savo reitingą konflikte su Prezidentu. Būtent todėl 3 proc. patekimo į Seimą kartelės reikėjo ne tik Gediminui Kirkilui, bet ir R. Karbauskiui – nes spalį LVŽS sąraše šis liks vienas su savo samdiniais. O tai reiškia riziką išvis nepatekti į Seimą.

Kita vertus, „žodžio žmonės“ 2019 m. dar ne tiek prikalbėjo, tai pasitikėti, kad tikrai bus taip, kaip anądien pasakė premjeras, nėra jokio pagrindo.

Iš tolo Prezidentūros ir Seimo daugumos galios žaidimus stebintis socialdemokratų pirmininkas Gintautas Paluckas stengiasi nė su vienais iš jų nesusipykti, nes jau įsivaizduoja save premjeru po Seimo rinkimų naujoje koalicijoje su gerokai aptirpusiais „valstiečiais“. Kai rinkimai artėja, o neseniai prapilta vienmandatė LSDP pirmininkui dar neužsimiršo, belieka bandyti įsiteikti bent jau tai jaunų rinkėjų daliai, kurią kartais pavadiname „verktiniais“. Taip atsiranda feisbuko įrašai, kuriuose pareigą mokytis ginti tėvynę LSDP pirmininkas vadina „nereikalinga prievarta“ ir „bjauria nelygybe“.

Kita vertus, „žodžio žmonės“ 2019 m. dar ne tiek prikalbėjo, tai pasitikėti, kad tikrai bus taip, kaip anądien pasakė premjeras, nėra jokio pagrindo.
R. Sadauskas-Kvietkevčius

Pridėjus šitą nuostatą prie LSDP pozicijos dėl nacionalinio susitarimo didinti gynybos išlaidas, darosi panašu, kad ir Algirdas Paleckis, jei tik nebūtų uždarytas areštinėje, tokioje atsinaujinusioje socialdemokratų partijoje vėl rastų sau vietos.

Visai nieko daryti nereikia tik konservatoriams – jų oponentai patys žudosi, įsiveldami į ilgą karą su populiarumo dar nepraradusiu Prezidentu. Jeigu ištveria patylėti, TS-LKD populiarumas ūgteli iki ribos, vadinamos stiklinėmis reitingų lubomis, o vos aktyviau pasireiškia, rinkėjams tai atrodo panašu į partijų rietenas.

Naivu būtų tikėtis, kad kitas Seimas bus geresnis už dabartinį, šalyje, kurioje rinkėjai smerkia opoziciją už tai, kad ji dirba savo darbą kritikuodama valdančiųjų sprendimus. Kaip kalbėti su žmonėmis, kurie tikisi iš valdžios dosnesnės socialinės politikos ir mažesnių mokesčių vienu metu, pyksta ant greitį matuojančių prietaisų, prieštarauja ištuštėjusių mokyklų ir ligoninių uždarymui, bet reikalauja švietimo ir gydymo kokybės, pavargsta nuo politikos prie jos nė neprisiartinę?

Leiskite jiems toliau ieškoti nepagrobtos mergaitės, tai bent turės prasmingą užsiėmimą. Duokite muilo operos tęsinį apie instagramo žvaigždutės dramą renkantis mylimąjį. Tik neprašykite mąstyti, apsispręsti ir prisiimti atsakomybę už savo sprendimus.