Šią šv. Gegužės 1-ąją, kai Sveikatos ministerija demonstravo visišką savo idėjinį skurdą, liepdama kiekvienam vilniečiui apmąstyti kiekvieną savo kontaktą, kurie ministro Dulkio sprendimu tapo leistini, socialdemokratų mintis vėl raudonu žiedu apjuosė žemę.

Seimo socialdemokratė Leiputė pasiūlė Šimonytei pagalvoti apie trijų šv. dienų darbo savaitę. Ką čia dar galvoti. Darom. Tauta pavargo sėdėti namuose per karantiną. Psichologai ir psichiatrai raunasi plaukus, kad mūsų žmogus pervargęs labiau nei buvo tremtiniai Sibire. Laikas tautai suteikti amžiną ilgąjį savaitgalį.

Šaltiniai Prezidentūroje, tiesa, nenorėję būti įvardyti, pranešė, kad Nausėda antrųjų metinių soste proga surengs dar vieną krašto valdymo lygio apklausą: „Ar pritariat trijų šventų dienų savaitei?“

Tai jau kaip ir turim. Kas prieš? Visi, išskyrus kuprota norinčią tapti premjerę, pora vlantanų, girtekų ir maximų, už.

Vis dėlto, kad ir kaip tinsta galva nuo amžino ilgojo savaitgalio smalkių, tris dienas dirbant, o ketvirtadienį po pietų jau kraunantis daiktus katino gyvenimui ant stogo, Palangoj ir kitur, būtina aptarti ir šalutinį trijų šv. dienų poveikį.

Šią šv. Gegužės 1-ąją, kai Sveikatos ministerija demonstravo visišką savo idėjinį skurdą, liepdama kiekvienam vilniečiui apmąstyti kiekvieną savo kontaktą, kurie ministro Dulkio sprendimu tapo leistini, socialdemokratų mintis vėl raudonu žiedu apjuosė žemę.
R. Valatka

Viena vertus, šalutinis poveikis yra 2021-ųjų politikų, liaudies internetinės medicinos ir pradedančių reporterių mada.

Antra, jei jau kabinėjamės prie „AstraZeneca“ skiepo krešulių, kurių tikimybė yra kiek tai kartų mažesnė už galimybę būti nuspirtam Perkūno, ar bent pagalvojot, kokių šalutinių poveikių gali sukelti trijų šv. dienų vakcina, skirta 20 proc. sustiprinti lietuvių kūnų atsparumą darbui?

Trijų šv. dienų skiepas stumia į dirbtinę nuošalę poliklinikose budinčius senjorus ir nesenjorus bei supermamytes, kurios, jų kūdikėliui sukosėjui, lekia į polikliniką ir stato daktarus ant ausų.

Įvedus trijų šv. dienų savaitę penktadaliu pailgės eilės poliklinikose. Visi burba, kad pas gydytoją specialistą turi laukti mėnesį du. Tai padauginkit tas dienas iš 20, padalykit iš 100 ir pridėkit gautą skaičių prie dabartinio laukimo. Oho. Dar ne taip kaip „Dviračio“ Gerūta akis išpūsit.

Gydytojai jau dabar priiminėja po 30, iš kurių pusė pacientų dažniausiai užsuka šiaip pasikalbėti, nes jiems vieniems namuose nuobodu. O kiek tokių bus po trijų šv. dienų?

Gali būti magu, gal net Grybauskaite pasiversti gali, bet vienas daktaras dviejų nuobodulio visuomenės atstovų vienu metu vis tiek nepriims. Prigaminti daugiau daktarų? Prireiks gero dešimtmečio. Bet, jei kiek pasuktume galvą, kas, žinoma, artėjant trijų šv. dienų katarsiui, irgi tingu, nieko iš tos gamybos neišeis ir po dešimtmečio.

Jau dabar į mediciną stoja 99 proc. tų moksleivių, kurie nebuvo ant peilių su matematika ir chemija. Visi kiti pretendentai į eskulapus, kaip rodo pastaroji moksleivių matematikos žinių patikra, į algebrą ir geometriją žvelgia kaip bulius į naujus vartus.

O kas dėsis, kai matematikos mokytojai, kurių paskutinis į pensiją išeis 2030-aisiais, ką nors įkalti apie tangentus ir kotangentus į tų obuolmušių galvas turės tik keturias dienas vietoj penkių?

Gali būti magu, gal net Grybauskaite pasiversti gali, bet vienas daktaras dviejų nuobodulio visuomenės atstovų vienu metu vis tiek nepriims. Prigaminti daugiau daktarų? Prireiks gero dešimtmečio. Bet, jei kiek pasuktume galvą, kas, žinoma, artėjant trijų šv. dienų katarsiui, irgi tingu, nieko iš tos gamybos neišeis ir po dešimtmečio.
R. Valatka

Ohoho. Tai apytikriai galima numanyti, kokia įtampa, stojus trims šv. dienoms, tvyros prie operacinių. Kiek ir kam tik nereikės duoti, kad galėtum pasikeisti kokį sudilusį klubo sąnarį ar ilgųjų savaitagalių nualintą širdį paremontuoti?

Pernai mirė 5 000 su kažkiek ten daugiau žmonių nei užpernai. Todėl, kad dėl pandemijos teko atidėti planinį gydymą, operacijas. Šalutinis trijų šv. dienų poveikis – planinių operacijų skaičius sumažėtų 20 proc. Kas penktas klipatėlė, kaip parašytų klasikas Sruoga, liks be operacijos.

Tinginystės skiepo išradėjai neturėjo galvoje chirurgų, anesteziologų ir operacinių slaugytojų, tik socialinius darbuotojus ir valdininkus? Daktarai ir toliau galės arti penkias dienas per savaitę, neskaitant budėjimų? Už save ir už tą socialdemokratų vaikiną.

Nešmeižkit socialdemokratų. Iš garsiausio XVIII a. žudiko maniako Robespierre’o trijų šūkio „Laisvė, lygybė, brolybė“ žodžių mieliausias jiems – kol nepaima visos valdžios – lygybė. Negi kairieji leis, kad vieni penktą dieną švęs, o kiti, pvz., daktarai ir slaugytojos, tik ardami liūdės?

O jei socialdemokratai ne tokie, kad išduotų visų lygybės prieš trijų šv. dienų savaitę principą, tai per metus turėsim 52 dienom mažiau kurti BVP. Paliekant kaip buvus algą, premijas ir panš. Na, algas tai iškart reiktų padidinti, nes papildomai gavus 52 ilguosius savaitgalius, cepelinams, alui ir vodkei natūraliai išeis n+k kartų daugiau.

Iš to lenda dar vienas savaitės su trimis šv. dienomis šalutinis poveikis. Reikės didinti mokesčius.

Čia dabar? O kam mums Prezidentas, kuris gali surengti apklausą ir nuspręsti, kad tauta, išskyrus premjerę ir finansų ministrę, yra „už“, kad mokesčiai būtų sumažinti?

Taip tai taip. Bet per ilgąjį savaitgalį geriama, mušamasi, vagiama, žudoma ir žudomasi kiek daugiau nei įprastai. Į kurortus ir pakeles kas savaitę reikės siųsti daugiau policininkų. Už išeiginių darbą privalu mokėt dvigubai. O iš kur eurai akordiniam policininkų darbui dar 52 dienoms, jei nedidinsi mokesčių?

Dar vienas šalutinis poveikis, dėl kurio, tiesa, mūsų kairieji galvos niekada ir nesuko, – kils rimtų iššūkių krašto gynybai. Kariuomenė ir antrukai, kaip ir VSD, treniruosis, Kremliaus ir kinų šnipus gaudys tik keturias dienas per savaitę. Tuo metu Rusijos, Baltarusijos ir Kinijos struktūros dirbs penkias dienas ir dar tiek, kiek jų carai ir batkos pasakys. Taip ir iki kokio juodojo penktadienio netoli.
R. Valatka

Kaip ir ugniagesiams, vaiko teisių apsaugos darbuotojams, ligoninių priėmimo skyrių traumatologams, prokurorams, traukinių mašinistams, autobusų ir kt. šoferiams, prekybos centrų ir restoranų darbuotojams, viešbučių kambarinėms, papildomų šiukšlių surinkėjams.

Kirpėja ir manikiūrininkė juk irgi norės per keturias dienas užkalti tiek pat, kiek dabar per penkias. Ir dantistas, gatvių šlavėjas. Žodžiu, kam tik nereikės papildomai mokėti dvigubai.

Šalutinis trijų šv. dienų savaitės poveikis – viskas taip išbrangs, kad pinigų kaip žmogui pabūti neužteks nė vienai išeiginei, o čia trys. Ir taip kas keturias dienas. Brrr. Dar ateis toks metas, kai momenėlio maudimas po „AstraZeneca“ skiepo atrodys kaip nemokamas gražuolės masažas.

Kas visai bjauru, tai trijų šv. dienų darbo savaitė padidins korupciją. Valdininkams „ant ilgojo savaitgalio cepelino“ reikės daugiau. Užuot gaudę kyšininkus, STT agentai penktą dieną išvertę bambas ilsėsis.

Dar vienas šalutinis poveikis, dėl kurio, tiesa, mūsų kairieji galvos niekada ir nesuko, – kils rimtų iššūkių krašto gynybai. Kariuomenė ir antrukai, kaip ir VSD, treniruosis, Kremliaus ir kinų šnipus gaudys tik keturias dienas per savaitę. Tuo metu Rusijos, Baltarusijos ir Kinijos struktūros dirbs penkias dienas ir dar tiek, kiek jų carai ir batkos pasakys.

Taip ir iki kokio juodojo penktadienio netoli.

Šalutinio poveikio aptarimo nereikėtų vertinti kaip bandymo atkalbėti nuipelniusią geriau gyventi tautą nuo trijų šv. dienų darbo savaitės.

Kaip vaistų kontrolės tarnybos, antivakseriai ir kiti obuolių speleologai kėlė neadekvačias bangas dėl pustrečio šalutinio poveikio paskiepijus kokį kūdikio jautrumo, tik jau įmitusį homo sapiens, taip ir reporteriai bei politikos apžvalgininkai privalo įvardyti ir šaukti gvoltų dėl šalutinių poveikių vakcinos, 20 proc. sustiprinsiančios antrąjį mūsų imunitetą – įgimtą tinginystę.

Tai nereiškia, kad paminėti šalutiniai poveikiai pakeis mūsų tvirtą nusistatymą mažiau dirbti. Premjere Šimonyte, – atsiprašymai už „anglišką“ kreipinį, žinoma, bet kitoks proletariniam smūgiui ir netinka, – duok tris poilsio dienas, ir basta.

Tauta, kuri visai nekreipdama dėmesio į šalutinį skiepų poveikį, skiepijasi net Visagine, stoiškai priims ir vakciną nuo darbo. Vienintelė kliūtis – pensininkai. Dėl tų 20 proc. pailgėsiančių eilių poliklinikose. Gali ir nesutikti. O jiems kas? Jų daug ir jiems visos dienos šventos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (341)