Kad žinotume, kokios kiaulės mus valdo. Vietoj karšto vyno nuo kitų metų jie patiekė mums mokesčių jovalą. Nuo kurio Lietuva springs ir riaugės dar ilgai po jų.

Apskritai tai buvo naisiausi Naisių gyvulių ūkės metai. Kolchozinių atrūgų, tokio karbauskinio išsigryninimo metas. Kai kiaulės pagaliau atsistojo ant dviejų kojų ir nustojo vaidinti darną, profesionalų valdžią ir reformas. Iš visų šitų rinkiminių šūkių liko tik nuogas kerštas. Protingesniems už juos, laisvesniems. Kerštas miestui ir valstybės ateičiai.

Darom, ką norim, ir ką jūs mums padarysit? O pasižiūrėjęs kalėdinį premjero interviu TV3 dar turėjai įtikėti, kad viską jie darė tik gerai ir dar geriau.

Žmogus, tarkim, ką tik pabudęs po trejų metų komos, ir tas turėjo kraipyti galvą – kaip čia taip išeina, kad šalyje, kuri beveik pusmetį neturėjo veiksnaus Vyriausybės vadovo, viskas gali būti čiki-piki, o vienintelis vis dar pasitaikantis trūkumas, kad vienas paparacas slankiojo apie Jo Naisybės namus po to, kai paskelbta apie jo ligą?

Ar toks pernelyg aukštas savęs vertinimas – adekvatus?

Gal prieš šešerius metus Teksaso universiteto psichofiziologai nustatė, kad per aukšta savivertė liudija žemą galvos smegenų aktyvumą. Vienas tyrėjų po tyrimo pasakojo apie žmogų, kuris lankė pasitikėjimo savimi ugdymo kursus: jo akyse degė mesijo ugnis, jis kalbėjo klišėmis ir žinojo atsakymą į visus klausimus. Į klausimą, ar turi silpnybių, atrėžė: „Nežinau tokio žodžio.“

Ar ne apie mūsų Naisių Napoleoną su Snieguoliu čia?

Tipas, norėdamas žūtbūt tapti supermenu, vengia tikrovės. Bet realybė vis tiek pasiveja ir baudžia. Pūsdamasis ir taip slopindamas nevisavertiškumą, toks tipas įklimpsta į lėtinio pavydo, pykčio ir kerštingumo pelkę.

Metų tikrovė prifarširuota įvykių, laidojančių premjero kalėdinį pūtimąsi. Faktų daug, jie dengia vienas kitą, tad jau po poros savaičių žmonės, pasipūtėlių laimei, pamiršta senesnes jų išdaigas. Metų pabaiga – proga prisiminti dalį jų. Štai jums 12 Naisių gyvulių ūkės stacijų.

Stacija Nr.1. Premjeras per televiziją paskelbė, kad jo kadaise sulaikytas pilietis K. Jaskelevičius yra miręs. Paaiškėjo, kad žmogus net labai gyvas. Jei sutiktume, kad nedora yra slankioti su fotoaparatu po Jo Naisybės langais, ar ne dar griežčiau turėtume vertinti premjero bandymą palaidoti gyvą žmogų, viešinti privataus žmogaus duomenis? O jei dar pridėtume jo frazę, kad „Lietuvai reikia Prezidento, kuris supranta, ką reiškia turėti šeimą ir vaikų“?

Apskritai tai buvo naisiausi Naisių gyvulių ūkės metai. Kolchozinių atrūgų, tokio karbauskinio išsigryninimo metas. Kai kiaulės pagaliau atsistojo ant dviejų kojų ir nustojo vaidinti darną, profesionalų valdžią ir reformas. Iš visų šitų rinkiminių šūkių liko tik nuogas kerštas. Protingesniems už juos, laisvesniems. Kerštas miestui ir valstybės ateičiai.
R.Valatka

Stacija Nr. 2. Per kandidatų į Prezidentus debatus jis pareiškė, kad žurnalistas, klausdamas apie jo tarnybinę nuobaudą, klausimą formulavo „visiškai neteisėtai“. Net vaikai žino, kad klausimų nebūna nei teisėtų, nei neteisėtų. Į klausimus galima tik atsakyti. Arba ne. Premjeras vis labiau negali.

Stacija Nr. 3. Skelbdamas karą prekybos centrams Skvernelis dar pernai parašė 12 laiškų Europos didžiųjų prekybos tinklams kviesdamas juos investuoti Lietuvoje. Praėjo 15 mėnesių. Atsakymų – ba. Ilgai laukus, dar palauk.

Stacija Nr. 4. Trejus metus buvo statomas antisisteminis Skvernelio kolosas. Jis vaizduotas kaip su valdžia nieko bendro neturėjęs vaikis su rūtų vainikėliu ant galvos. Bet pirmieji išminčiai, kurie parėmė antisisteminį kolosą Prezidento rinkimuose buvo sisteminiai Kirkilo bebrai – Skardžius, Bernatonis, Šiaulienė, Pinskuvienė, Vinkus, taip pat Uspaskichas, Malinauskas ir kiti.

Jiems labiausiai ir tinka Skvernelio išsikėlimo kalboje nuskambėjęs palyginimas apie erkes: „Bijo tie, kurie buvo pripratę gyventi kaip erkės prisisiurbę prie valstybės, prie mūsų visų pinigų, kurie kurie lobo valstybės sąskaita, kurie ganėsi valstybės įmonėse.“

Stacija Nr. 5. Valstiečiai žadėjo sprendimų priėmimo centrą perkelti iš Vyriausybės į Seimą ir pakelti Seimo prestižą. Šįmet tapo aišku: išėjo kaip SSRS su šūkiu „Pavysim ir pralenksim Ameriką per 20 metų!“. Aštuonis mėnesius trunkanti Karbauskio kova su Pranckiečiu Seimo prestižą nusmukdė žemiau Zobovo meškų cirko.

Operacija „Pranckietis“ tęsis ir kitąmet.

Stacija Nr.1. Premjeras per televiziją paskelbė, kad jo kadaise sulaikytas pilietis K. Jaskelevičius yra miręs. Paaiškėjo, kad žmogus net labai gyvas. Jei sutiktume, kad nedora yra slankioti su fotoaparatu po Jo Naisybės langais, ar ne dar griežčiau turėtume vertinti premjero bandymną palaidoti gyvą žmogų, viešinti privataus žmogaus duomenis? O jei dar pridėtume jo frazę, kad „Lietuvai reikia Prezidento, kuris supranta, ką reiškia turėti šeimą ir vaikų“?
R.Valatka

Stacija Nr. 6. Karbauskis sakė, kad šįmet jie laimės visus rinkimus ir padarys tai nepasakodami, kodėl kiti blogi, o jie – geresni. Prapylė visus rinkimus taip pat iškilmingai, kaip ir žadėjo laimėti. Gal todėl, kad ausis išūžė šūkaudami, kokie aplink visi blogi, o jie – geri?

Stacija Nr. 7. Prapylę rinkimus Snieguolis ir Napoleonas choru žadėjo trauktis. „Jei šiandien mes prapilsime ar aš prapilsiu, nepateksime į antrąjį turą, aš tikrai liepos 12 d. pateiksiu atsistatydinimo pareiškimą“, sakė vienas. „Jei konservatoriai turės savo prezidentą, o tai yra arba Šimonytė, arba Nausėda (tai yra tas pats, tai du konservatorių kandidatai) ir mes, pvz., Europarlamento rinkimuose nelaimime, aš tą pasiūlysiu – pasitraukti iš valdančiosios koalicijos“, sakė kitas.

Dar pridėjo, kad Landsbergis ir taip viską valdo.

Stacija Nr. 8. Premjeras Šiauliuose kaip kandidatas į Prezidentus gyrėsi, kad jo Vyriausybė iš šešėlio ištraukė 4 mlrd. eurų, kuriuos atidavė vaikams ir senoliams. Po kelių valandų paaiškėjo, kad Snieguolis galvoje turėjo tik kokius 250 mln. eurų. Kiauliška klaida.

Stacija Nr. 9. Valstiečiai niekada jokiu būdu neis į koaliciją su teistomis partijomis. Ėjo kaip dideli. Gerai nors tiek, kad partija „Tvarka ir teisingumas“, vos atėjusi, užsilenkė pati.

Stacija Nr. 10. Lygiai prieš metus Naisių ūkė gyrėsi įvykdžiusi fantastiškiausią mokesčių reformą ir žadėjo iki kadencijos pabaigos nagų prie mokesčių nebekišti. Šį rudenį jie ėmė virti tokį mokesčių keitimo jovalą, kad jei tik Franklinas būtų gyvenęs ne XVIII a. JAV, o XXI a. Lietuvoje, jis būtų priverstas pripažinti, kad blogiau už mirties ir mokesčių neišvengiamybę gali būti tik nuolat kaitaliojami mokesčiai.

Stacija Nr.10. Jie žadėjo mus išvaduoti nuo kvailų politikų Vyriausybėje, pakeisdami juos profesionalais. Bet turbūt niekada dar ministerijose nebuvo tiek čimbariukų ir kitų familijų dukrų dukrelių, kaip dabar. Ministro Narkevičiaus pasikalbėjimas su paslaptinguoju arabų šeichu yra šio pažado Everestas. Kaip ir Karbauskio pareiškimas, kad LŽVS profesionalas R. Masiulis yra apgailėtinas melagis. Profesionaliau nebūna.

Stacija Nr.10. Jie žadėjo mus išvaduoti nuo kvailų politikų Vyriausybėje, pakeisdami juos profesionalais. Bet turbūt niekada dar ministerijose nebuvo tiek čimbariukų ir kitų familijų dukrų dukrelių, kaip dabar. Ministro Narkevičiaus pasikalbėjimas su paslaptinguoju arabų šeichu yra šio pažado Everestas. Kaip ir Karbauskio pareiškimas, kad LŽVS profesionalas R. Masiulis yra apgailėtinas melagis. Profesionaliau nebūna.
R.Valatka

Stacija Nr. 11. Užuot garbingai pripažinęs, kad nemoka angliškai, Snieguolis liepė patarėjams paskelbti, jog protokoliniuose susitikimuose jis kalba tik lietuviškai. Apsirėdęs tokiais tautiniais trinyčiais greitai buvo pagautas su Ukrainos premjeru Groismanu kalbantis rusiškai.

Melas ir skaidrumas – iš vienų rankų.

Stacija Nr. 12. Jie žadėjo darną ir skaidrumą. Žadėjo „griežčiau reglamentuoti įmonių lėšų naudojimą jų vadovų asmeniniams poreikiams ir taip sumažinti galimybę išvengti mokesčių“. Realybėje Kauno marių Meilės įlankoje iškilo vieno iš jų pačių pilis, pastatyta pagal tą pačią valstybę maustančią schemą.

Paskui iki premjero namų po blato už 300 tūkst. mūsų eurų, kaip ir toms erkėms, kurias pavasarį bandė demaskuoti premjeras, buvo nutiestas asfaltuotas keliukas. Snieguolis apie tai, tiesa, nieko nežinojo. Kaltino kumelę Kamanę, šunis ir dar balažinką.

Apskritai Naisių gyvulių ūkės kiaulės tiesiog lenktyniauja, kasdien išmesdamos į orą vis daugiau raidžių, kurių jie patys, panašu, nepajėgūs nei valdyti, nei suprasti.

Paskui Napoleoną su Snieguoliu logorėja apniko ir kitus Naisuvos tvarto gyventojus. Antai stambiausias ūkės istorikas rengia Seimo nutarimo projektą, kuriuo paskelbs, kad Lietuva ir lietuvių tauta visai nedalyvavo žydų žudynėse.

Drauge galima būtų paskelbti, kad Lietuva nelaimėjo ir trijų Europos kašės čempionatų. Tai padarė kažkokie 12 ilgšių. Ir Meilutytės su Alekna olimpiniai aukso medaliai yra ne Lietuvos, o tik paskirų lietuvių ofenzyva. Ir valstiečiai Lietuvos niekada nevaldė. Tik Karbauskis su Skverneliu.

Žodžiu, ir kitąmet bus linksma. Su kuo jus ir sveikiname Naujųjų proga.