Vokietijos BVP II ketvirtį, palyginti su pirmuoju, smuko 0,1, o birželį net 5,2 proc. „Siemens“ atleido 1 500 darbuotojų. Kitos vokiečių gamyklos trumpina darbo laiką. Lietuvos buitinės elektronikos detalių pramonė Vokietijos ūkio nusičiaudėjimą jau pajuto.

Sieksniais augusi pramonės šaka stringa paskui vokiečius. Ir nors gamyba mažėja kol kas tik milijonu kitu, bent penkių šios šakos mūsų gamyklų rodyklės caksi žemyn. Vilniaus „Vilma“ stabdo investicijas ir algų didinimą. Alytaus „Litalka-Elektronik“ direktoriui situacija primena 2006-uosius, kai įmonė pajuto tektoninius būsimos pasaulinės finansų krizės virpesius.

Trumpo pradėtas JAV ir Kinijos prekybos karas ir „Brexit“ optimizmo neprideda. Priešingai. Ne tik D. Britanijoje, bet ir JAV, kurios ūkio augimas taip džiugino Trumpą ir jo šalininkus, dviejų metų trukmės vertybinių popierių pajamingumas viršijo 10-ies metų. O tai per pastarąjį pusšimtį metų beveik visada pranašaudavo JAV ūkio nuosmukį.

Juoduoja krizė tolumoj? Gal taip, o gal dar ne. Krizė kyla ne tik ir ne tiek dėl objektyvių dalykų pinigų ir prekių pasaulyje, bet pirmiausia žmonių galvose.

Vokietijos BVP II ketvirtį, palyginti su pirmuoju, smuko 0,1, o birželį net 5,2 procento. „Siemens“ atleido 1 500 darbuotojų. Kitos vokiečių gamyklos trumpina darbo laiką. Lietuvos buitinės elektronikos detalių pramonė Vokietijos ūkio nusičiaudėjimą jau pajuto.
R. Valatka

Tik ir vėl, jei atkreiptume dėmesį į tai, kaip suaktyvėjo visokie šarlaputriai, aiškinantys, kaip smarkiai didėja skurdas ir tuo pat metu kad užtektų dirbti pusę dienos, koks neatsakingas verslas ir verslininkai, kurie – tik įsivaizduokit! – kas rytą nekelia algų feisbuko ir portalų naršytojams, kurie taip pavargsta soc. tinkluose, kad jiems būtina vis daugiau ilsėtis, tai pasirodytų, kad pagrindo naujai krizei – daugiau nei pakankamai.

Paprastai Dievas už tokį pasikėlimą į puikybę, kaip ir pasakas apie gerovės valstybę, kurių kiekis jau lenkia Chruščiovo propagandą apie komunizmo pastatymą per 20 m. ir Brežnevo – apie brandų socializmą drauge sudėjus, baudžia pasiųsdamas krizės skėrių būrius.

Kaip krizei ruošiasi mūsų Vyriausybė?

Iš esmės – kaip tas Krylovo pasakėčios žiogas. Taip pat ir dar smagiau čirpdama. Trejus metus valstiečiai knaisiojosi buvusioje krizėje tik tam, kad įrodytų, jog konservatoriai yra labai blogi. Kam to reikėjo? Valstiečių rinkėjai tą ir be įrodinėjimo žinojo. Nei jie balsuotų kada už konservatorius, nei konservatorių rinkėjas – už Karbauskio reikalą. Tai kam tas titaniškas triūsas, kuris neduos nė vieno papildomo balso?

Galimas daiktas, tik tam, kad konservatoriai žinotų. Tam, kad žinotų – Lietuvoje yra ir, panašu, dar ilgai bus politinis veikimo motyvas Nr.1.

Paveldėjęs iš buvusių premjerų maisto, vyno ir alaus pinigų nesavanaudišką dovanojimą Lenkijai, Skvernelis ne tik kasmet gerino šio taškymosi pinigais rekordus, kuris jau dabar 50 mln. eurų viršija Kauno biudžetą, bet prie to dar pridėjo ir nuosavą Latvijos rėmimo programą.

Bet dar tikslesnį prevencinį smūgį būsimai krizei valstiečių, LSDDP, Žemaitaičio suverenų ir koloradkės nešiotojo partijos koalicinė Vyriausybė, matyt, smogs maisto vaučeriais ir išmintinguoju vaistų sąrašu.
R. Valatka

Lietuviai masiškai apsiperka Lenkijoje ir Latvijoje, dovanodami joms šimtus milijonų akcizų ir PVM eurų, o gandragalviai dar ir džiūgauja, kad prie prekybos centrų sumažėjo alkašų. Tobulo naisiečio maumenėlio išmatavimu, tai turėtų reikšti, kad Lietuva stebuklingai nustojo gerti.

Iš ko juokiatės, būrai? Iš savęs juokiatės, moja krizės revizorius. Prasidėjus krizei, tų prarastų pinigų jums ir pritrūks. Negana to, maisto ir alkoholio pinigų nutekėjimas į užsienį, žinant mūsiškių politikų gebėjimus valdyti procesus, prasidėjus krizei tik didės.

Bet dar tikslesnį prevencinį smūgį būsimai krizei valstiečių, LSDDP, apipešiotų Žemaitaičio suverenų ir koloradkės nešiotojo partijos koalicinė Vyriausybė, matyt, smogs maisto vaučeriais ir išmintinguoju vaistų sąrašu.

Dar šį ketvirtį Verygos ministerija išleis gydytojams Sai Babos ir Lenočkos Lolišvili mokymus pranokstantį leidinį ,,Išmintingas vaistų sąrašas“. Tik už kokius beveik 0,5 mln. EUR.

Ką, mūsų daktarai, kuriuos importuoja Norvegija, Danija, D.Britanija ir net JAV, nebemoka gydyti? Ar SAM valdininkai, kurie, kaip ir tūlas ministras, galbūt ir turi kokį mediko diplomą, bet paskutinįsyk pacientą lietė studijų metais, kai profesorius liepė užčiuopti kokio miršgyvio pulsą, geriau už praktikuojančius daktarus žino, kaip gydyti?

Nežino. Bet yra pinigų. O pinigus reikia įsisavinti.

Kai imsit piktintis ,,Išmintinguoju vaistų sąrašu“, jie jums sakys, kad ir švedai turi. Ir dar, kad tas pseudoleidinys mums beveik nekainuos, nes bus daugiausia iš ES pinigų.

Į ES pinigus mūsų kaimo jurgiai visada žiūrėjo, kaip į daiktą, kurį pats Dievas liepė nušvilpti ir prašvilpti. Politikos kaimo jurgių manymu, didžioji politika yra ne kas kita kaip tik pinigų įsisavinimas.

Kaip ir garsiųjų vaučerių atveju. Kodėl Europos Komisija leido mums įvesti vaučerius, kurie, pasak premjero, sumažins maisto kainas, mažins skurdą ir pastatys ant kojų krautuvėles?

Nueinantis žemės ūkio ministras kada čia buvo atviras kaip niekada: ,,Gavome raštą, kuriame EK sako, kad mūsų suplanuota priemonė negali turėti jokio reikšmingo poveikio rinkai, dėl to galime ją taikyti. Dabar einame bandymų keliu, kuriame ūkininkų parduotuvėles iš europinių lėšų. Turime 16 paraiškų. Parduotuvėlės galės pasinaudoti parama ir dalį jos skirti vilioti pirkėjams.“

Verčiam eksministro žodžius į lietuvių kalbą. Ką gaunam?

Dar vienas pinigų įsisavininas, kokių šimtai, tūkstančiai plaukia per valdžios įstaigas. Savinamės pinigus, savinamės, kol vieną dieną ateina krizė ir viską, kas valdžios įsisavinta, vienu mostu nusavinama iš visų mūsų. Bet pirmiausia iš vargšų ir pensininkų, nes jų yra daugiausia.
R. Valatka

Tai, kas negali turėti įtakos rinkai, neturės įtakos ir maisto kainoms. O jei neturės įtakos maisto kainoms, tai nesumažins ir skurdo bei nelygybės.

Kam tada bus išmesti pinigai? Tam, kad nemanytume, jog premjeras Skvernelis gali būti neteisus. Jei Skvernelis patikėjo kažkieno paistalais, kad vaučeriai sumažins turtinę leygybę šalyje ir ėmėsi vaučerių, tai ir šventa. Toks tautinės politikos principas Nr.2.

Dar vienas pinigų įsisavininas, kokių šimtai, tūkstančiai plaukia per valdžios įstaigas. Savinamės pinigus, savinamės, kol vieną dieną ateina krizė ir viską, kas valdžios įsisavinta, vienu mostu nusavinama iš visų mūsų. Bet pirmiausia iš vargšų ir pensininkų.

Tačiau kol krizė tik juoduoja kažkur tolumoj, mūsų dar laukia aistringas sudegusio klojimo teatras. Tokį du kartus matėme. Antrojo Vagnoriaus ir Kirkilo premjeravimo laikais.

Kai premjeras triskart dienoj po valgio per visus ekranus su ugnele skiedžia, kad jokios tokios krizės nėra ir nebus. Nes jos negali būti. Kai šalį valdo tokie išminčiai kaip Skvernelis, Veryga, Narkevičius, Kukuraitis, Palionis ir Tamašunienė. O visos kalbos apie krizę – tik konservatorių ir jų užsakytų žurnalistų pramanai.

Kai krizė pagaliau ateis, jų jau nebebus. Kiti ateis vietoj jų. Gyvųjų ir mirusiųjų per Seimo tyrimo komisijas teisti. Viskas suksis iš naujo. Nors gali būti kad kai kas ir nebesisuks.

Šalyje puikiai veikia 4G internetas. Dygsta baseinai ir arenos. Sabonis stato Krepšinio namus. Asmik Grigorian išrinkta geriausia operos soliste pasaulyje. Menininkės laimi Venecijos „Aukso liūtus“. Vilniaus restoranai kainomis lenkia Graikijos ir net Italijos restoranus. Apeidami valdžios durnumą, alų ir vyną sugebame masiškai įsivežti iš Lenkijos ir Latvijos. Bet ateina ruduo ir mūsų mokyklose nėra kam mokyti vaikų.
R. Valatka

Į 450 valstybės užsakytų mokytojų vietų universitetai sulaukė tik 257 studentų. Skvernelis taip pakėlė mokytojo profesijos prestižą, kad vaiką leisti į mokytojus dabar – baisiau nei į rekrūtus Sovietų armijoje.

Skaitome: Kretingos r. trūksta 2 lietuvių kalbos mokytojų, 2 šokių mokytojų, 3 psichologų, po vieną rusų ir vokiečių kalbų, fizikos ir matematikos ir netgi etikos bei tikybos mokytojo. Įrašykite vietoj Kretingos savo miestą, o visa kitas – tas pats.

Šalyje puikiai veikia 4G internetas. Dygsta baseinai ir arenos. Sabonis stato Krepšinio namus. Asmik Grigorian išrinkta geriausia operos soliste pasaulyje. Menininkės laimi Venecijos „Aukso liūtus“. Vilniaus restoranai kainomis lenkia Graikijos ir net Italijos restoranus. Apeidami valdžios durnumą, alų ir vyną sugebame masiškai įsivežti iš Lenkijos ir Latvijos. Bet ateina ruduo ir mūsų mokyklose nėra kam mokyti vaikų.

Po kitos finansų krizės vienose mokyklose (karbauskinėse) bus likę tik keli seni pensininkai mokytojai, kitose – vien tik mokiniai, kuriuos gal prižiūrės valdžios paskirti Viešojo saugumo tarnybos pulkų kariai ir „Aro“ pareigūnai.

Krizės ateina ir praeina. Bet vargas tai šaliai, kurioje nebėra kam mokyti vaikų, o švietimo profesionalę vaidinusi švietimo ministrė apie šią problemą prabilusius mokytojus gąsdino to paties „Aro“ nindzėmis. Šoklys žiogas vasarą gražią pračirpė.