Valstybės saugumo departamentas apskritai nekomentuoja žiniasklaidoje pasirodžiusios informacijos apie VSD slaptoje bazėje Antaviliuose netoli Vilniaus anksčiau neva veikusį JAV Centrinės žvalgybos valdybos kalėjimą. „Nebuvo!“, - vienbalsiai šaukia Lietuvos užsienio reikalų ministerija (ta pati, kurios ministrui prezidentė it motina). „Buvo!“, - teigia „ABC News“ ir atskleidžia lėktuvų, esą gabenusių CŽV kalinius į Lietuvą, numerius, maršrutus ir datas, kada jie leidosi Vilniuje.
Komentuodamas JAV karinių lėktuvų atvykimo į Lietuvą tikslus, kažkuris tos pačios VRM atstovas prasitarė, jog su jais niekas nesitaria ir nekomentuoja. Nelabai ką ir pridursi. Tuo tarpu buvęs VSD vadovas Mečys Laurinkus, paklaustas, taip pat teigė nežinąs, ar buvo Lietuvoje statomas CŽV kalėjimas. Ir t.t. , ir pan.

Rimas Bružas
Apmaudu, kad ne dėl savo kaltės ir vėl (vis dar) atrodom kvailiai, bet argi tai pirmas kartas? Argi paskutinis? Gal kitą kartą kas nors atveš saugojimui radioaktyvių atliekų? Prašom, nes vėl bus galima pasakyti, kad „mes nežinojom“.
Tai buvo kalėjimas ar nebuvo? „Bet kokiu atveju, kai nėra atsakyta į klausimus, iškyla įvairių spekuliacijų. Tai tik parodo, kad turime atlikti išsamų tyrimą ir atsakyti į visus kylančius klausimus“, – sakė A. Anušauskas. „Išsamus tyrimas“ reikalingas, bet ne ten, kur rekomenduoja NSGK vadovas. Toks tyrimas – būtinas, kad būtų atsakyta į kitą klausimą – kas, po velnių, vyksta, jei niekas nežino apie tai, kas daroma panosėje? Ne trobelę pastatė ir ne šiukšles išpylė. Negi CŽV agentai Antavilių sodų bendrijos pirmininkui davė „atkatą“, vietiniam įgaliotiniam „akis užpylė“ ir slapta privatizuotame sklypelyje pasistatė kuklų kalėjimą, apsitvėrė tvoromis su spygliuotomis vielomis, į apylinkes paleido keletą CŽV agentų-smogikų ir tyliai, maršrutiniu autobusu (konspiracijos tikslais), atvežė visus 8 „Al Quedos“ kovotojus. Nė šuo nesulojo ir niekas nieko nepastebėjo.

Tik A.Anušauskui visa tai nebuvo netikėta ir buvo žinoma. Tai kodėl tylėjo? Bijojo išsišokti ar gavo nurodymų „iš viršaus“, kur irgi yra „netiesioginių įtarimų“? Sutikite, kažkoks negudrus žaidimas slėpynėmis. Nereikia nė priminti, su kokiu įniršiu ir visais privalomais PR’o atributais verčiamos nelegalios pirtelės Lietuvos paežerėse, o čia - kalėjimas, apie kurį niekas nežino! Visa tai vyksta XXI a., ES valstybėje.

Nereikia kalbėti apie „strateginę partnerystę“ ir „tarptautinių įsipareigojimų vykdymą“, kad „turime įnešti savo indėlį į kovą su terorizmu“ – turime, privalome ir įsipareigojimus vykdome (kartais net ne pagal išgales). Kaip atrodo valstybė, kurią reprezentuojantys pareigūnai į užsienio žiniasklaidos klausimus apie CŽV kalėjimą atsako „mes nežinojome...“.

Nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės. Veikiau priešingai, nes nežinantis, ką daro, yra dar ir kvailys, - taip galima perfrazuoti vieno antikos filosofo mintį. Taip ir atrodom. Apmaudu, kad ne dėl savo kaltės ir vėl (vis dar) atrodom kvailiai, bet argi tai pirmas kartas? Argi paskutinis? Gal kitą kartą kas nors atveš saugojimui radioaktyvių atliekų? Prašom, nes vėl bus galima pasakyti, kad „mes nežinojom“.

Gerai. Tarkim CŽV kalėjimo Lietuvoje nebuvo ir JAV žiniasklaida blefuoja, ką nors painioja arba interpretuoja informaciją. „Mes nežinojom“ atrodo lygiai taip pat kvailai ir tai nieko nekeičia. Mūsiškai akivaizdžiai susimovė.

Reikia labai rimtų tyrimų (gal būt net „stacionare“), idant atsakytume į klausimus, kurie dar net nesuformuluoti. Šiandien tie, kurie turėtų žinoti ir spręsti (nes toks jų darbas) , apsupti žurnalistų kamerų ir mikrofonų, žiūri didelėmis akimis ir tesugeba išlementi „mes nežinojome…“. Bet, ponai, ne apie žaidimus smėlio dėžėje ar atgailą už nuskriaustą kaimyno šunį kalbame. Ką veikiate už valstybės vairo, jei nežinote apie tokius objektus arba jus kamuoja vien įtarimai? Ko dar jūs nežinote? Iš tiesų reikia „išsamaus tyrimo“, po kurio ne pro šalį būtų su šluota „prasisukti“ po VSD, Seimo ir ministerijų koridorius irgi kabinetus, kad žinotų, jog žinom, kad jie nežino.