Varo kaip pasamdyti. Karbauskis ir Skvernelis. Apie ministerijų kilnojimą. Dvi – į Kauną. Kitas – į vieną būdą. Cigarečių perkilnojimą krautuvėse. Rūkymo vietas. Promiles. Algų iki mokesčių ir po mokesčių perkėlimą iš vienos mūsų kišenės į kitą. „Sodros“ mokesčio ir GPM sukėlimą į vieną.

Kas iš to mums? Tas pats – tik kitoj saujoj. Bet pradėkim nuo profesionalų. Kur jie? Išgaravo kaip kamparas. Nespėjo socialdemokratai pasidžiaugti trimis ministerijomis, o Butkevičiui jau skambina Skvernelis: „Būk žmogus, paimk dar ir Krašto apsaugos ministeriją, bo mes neturim profesionalo.“
Gerai, sako tas, Budbergytę turiu – profesionalė, visoms ministerijoms tinka, net ir toms – kur į Kauną. Jautresni socialdemokratai griebiasi rož(ės)ančiaus: „Rado profesionalę, bl...“

Socialinės apsaugos ir darbo ministro taip pat neturi. Ieško. Vėl teks prašyti Butkevičiaus? Užtat ką jau ką, o sveikatos ministrą tai turi. Profesionalą? O velnias jį žino. Žinome, kad Veryga yra psichiatras. Geras ar blogas – galime tik spėlioti. Sprendžiant iš pareiškimų viešojoje erdvėje – fanatikas. Negalintis pakęsti kitos nuomonės apie vyną ar alų ir išgeriamą jų kiekį Lietuvoje, palyginti su kitomis šalimis.

Dėl sutrikusio miego ar nuotaikų kaitos eitumėt konsultuotis pas fanatiką? Taigi. Tas pats, kaip išpažinties – pas pragaro bausmėmis už XXI a. Sodomą ir Gomorą net ir vaikus gąsdinantį kleboną. O jei taip, tai koks jis profesionalas?

Niekam realiai nevadovavęs fanatikas, politikos naujokas metamas į sritį, dėl kurios seniai verkia reformos. Kurias vykdant būtinas ir taktas, ir kompromisas, ir geras ekonomikos išmanymas. Ar neteks paskui visiems uodegas eketėj kaip tam pasakos vilkui palikti?

Finansų ministras Jakeliūnas. Psichologas. Tokio dar neturėjom. Tiesa, porą metų mokėsi finansų Mičigano valstijos universitete. Politinis perbėgėlis – karjerą pradėjo su socialdemokratais, buvo premjero Butkevičiaus patarėjas. Dirbo draudimo bendrovėje, bet kalbant apie realius jo gebėjimus tvarkyti mūsų 9 mlrd. eurų kasmet, kol kas geriausiai tiktų „padėk, Dieve.“

Kas iš to mums? Tas pats daiktas – tik kitoj saujoj. Bet pradėkim nuo profesionalų. Kur jie? Išgaravo kaip kamparas. Nespėjo socialdemokratai pasidžiaugti trimis ministerijomis, o Butkevičiui jau skambina Skvernelis: „Būk žmogus, paimk dar ir krašto apsaugą, bo mes neturim profesionalo.“
R. Valatka

Karbauskis paskelbė, kad šio Seimo pirmininku labiausiai tinka būti Žemės ūkio akademijos prof. Pranckietis. Profesorius visada yra gerai. Bet ir fakto, kad Lietuva tik antrąkart po Kovo 11-osios į antrą poziciją valstybėje stato žalią politikos naujoką, nepaneigsi. Pirmasis buvo Valinskas. Kita vertus, o iš ko Karbauskiui rinktis? Valstiečių frakcija: bušido kovotojas, rusų kalbos ir fizinio lavinimo mokytojai, archeologas, policininkai, mechanikai, labai daug mechanikų.

O kaip premjeras? Ar MP atitinka profesionalo apibrėžimą?

Lietuva kaip tik dabar gali iškelti premjero Kirkilo laikais kurtą šūkį: „Lietuva – drąsi šalis!“ Nė viena kita šalis nėra tokia drąsi, kad valdžią atiduotų į buvusio kelių policininko rankas. Net po perversmų policijos komisarui tenka tik vidaus reikalų ministro postas. Premjerais tampa kariuomenės arba žvalgybos generolai. Lietuva – drąsi šalis, tik čia įmanoma padaryti karjerą nuo kelių policijos patrulio iki Ministro Pirmininko.

Be abejo, negražu šaipytis iš žmogaus profesijos, net jei tas žmogus politikas. Niekas ir neprisimintų Skvernelio CV, jei ne jo neprofesionalios kaip būsimojo premjero kalbos.

Vieną dieną sakoma, kad dvi ministerijas kels į Kauną. Tai dar galima suprasti. Meras Matijošaitis nusipirko „Respublikos“ monstrą, suremontuos, o kas toliau? Kaip sykis dviem ministerijoms. Bet po kiek laiko būsimasis MP jau sako, kad visos ministerijos turi būti vienam pastate, nes taip patogiau ir pigiau. Paskui girdim, kad gal ir į Klaipėdą ką nors iškels.

Kaip būtų tikrai valstietiškai? Kiekvienam miestui ir kaimui – po ministeriją!

Kiek tai kainuos valstybei? Kaip tai padidins šalies konkurencingumą? Kaip sumažins emigraciją tai, kad ministerijos taps kilnojamos, o cigarečių pakelį, Skverneliui paliepus, krautuvininkas sukeis vietomis su druska? Užuot sumažinusi biurokratų skaičių, Karbauskio-Skvernelio valdžia biurokratus kilnos iš taško A į tašką B.

Dar Skvernelis žada keisti Seimo rinkimų sistemą. Sako, bus kaip Latvijoje. Ar bent žino, kad Latvijoje – tik proporcinė rinkimų sistema?

Iš ko pažinsi kelių policininką. Iš kalbų apie promiles. Viskas puiku, tačiau kaip pagerės padėtis keliuose, Skverneliui įvedus 0 ar 0,2 promilės vairuotojams, jei problema – ne tie, kur po 0,4, o tie, kurie, prisprogę iki 3 promilių, rengia naktinius rodeo? Koks tokiam skirtumas, ar įstatymas leidžia 0,4 ar 0,2, jei jam ir taip jūra iki kelių?
Net po karinių perversmų policijos komisarui tenka tik vidaus reikalų ministro postas. Premjerais tampa kariuomenės arba žvalgybos generolai. Lietuva – drąsi šalis, tik čia įmanoma padaryti karjerą nuo kelių policijos patrulio iki Ministro Pirmininko.
R. Valatka

Logika nėra stiprioji būsimojo MP vieta. Ką kalbėjo apie mokesčius? „29 proc. GPM ir 9 proc. pensijoms, kad mažėtų paskatos vokeliams, taigi bendras apmokestinimas gali sumažėti“, laisvai samprotauja be 5 min. premjeras.

Iš premjero norėtųsi kiek daugiau. Juolab, kad Karbauskis čia pat suniekino savo Skvernelį, pareikšdamas, kad mokesčius valstiečiai didins jau kitąmet. Pasak Karbauskio, jei gauni bent 1 000 EUR „ant popieriaus“, mokėsi 4 proc. punktais daugiau mokesčių.“

Tai reiškia, kad mokesčiai bus padidinti beveik visiems, kurie Lietuvoje dar šiaip taip suduria galą su galu. Jei ne po metų, tai po trijų ketverių. Žinoma, jei valstiečiai visai neužlenks Lietuvos ekonomikos. Nes Estijoje jau dabar tokia suma – vidutinis šalies atlyginimas.

Taigi mūsų laukia antras mokesčių perversmas. Tik dabar komunistinis savo esme. Artėjantis į visų pajamų nusavinimą. Pirmiausia Jakeliūnas perkels pinigus iš dviejų kišenių į vieną, o po to lieps už tai ir apskritai už viską susimokėti. Išvada: visi, kurie nori dirbti ir užsidirbti, pinigų gaus mažiau.

Koks šio plano, kurį, žinodamas, kad vis tiek Seimas atmes, kone kasmet juokais kišdavo socialdemokratas Sysas, ir apie kurį valstiečiai per rinkimų kampaniją net neužsiminė, tikslas?

Jei tai daroma ne iš durnumo, o sąmoningai, tikslas gali būti vienas – visiškai sunaikinti vidurinę klasę. Logika paprasta kaip „Naisių vasaros“ serialas: visus pavertus kumečiais, visiems reikės gerojo Naisių pono.

OK, tai dar neįvyko. Gal ir neįvyks? Ok, bet tuomet palyginkime Skvernelio-Karbauskio „planą“, jų užsidegimą panaikinti naująjį Darbo kodeksą su tuo, ką tuo pat metu Pasaulio lietuvių ekonomikos forume kalbėjo buvęs Ukrainos ekonomikos ministras Abromavičius.

Pirmiausia, sakė jis, būtina gerinti verslo sąlygas ir skatinti investicijas. 2. Mažinti mokesčius, supaprastinant jų administravimą. 3. Keisti valdžios ir visuomenės požiūrį, kad verslas yra blogis. 4. Privalu padėti verslui, nes be verslo, niekas daugiau darbo vietų nesukurs, algų nepadidins ir emigrantų nesugrąžins. 5. Sąlygas iškart reikia gerinti jau veikiančiam verslui, kuris su užsienio ambasadomis paskleis gerąją naujieną apie Lietuvą.

Kaip tai padidins šalies konkurencingumą? Kaip sumažins emigraciją tai, kad ministerijos taps kilnojamos, o cigarečių pakelį krautuvininkas sukeis vietomis su druska? Užuot sumažinusi biurokratų skaičių, Karbauskio-Skvernelio valdžia biurokratus kilnos iš taško A į tašką B.
R. Valatka

„Mano nuomone, verslininkus valdžia turėtų nešioti ant rankų“, – reziumavo Abromavičius. Palyginkite tai, ką kalba Abromavičius, su tuo, ką sako Karbauskis ir Skvernelis, ir atsakykite į klausimą, kuris iš jų profesionalas?

Karbauskio-Skvernelio duetas, kitiems valstiečiams kalbant išskirtinai tik apie promiles ir užpakalių šaldymą eketėje, iš esmės siūlo Lietuvai chaosą: Konstitucijos kaitaliojimus, ministerijų kilnojimus, mokesčių didinimą, daugiau valstybinio reguliavimo, daugiau draudimų ir gerą porciją valstybės vualiu pridengto fanatizmo.

Ką tai primena?

Čikagos centre kažkada veikė, o gal ir dabar veikia toks graikiškas restoranas, kuriame niekad nebūdavo vietų. Bet visi lankytojai galiausiai čia visad gaudavo staliuką. Kaip tai atrodė?
Išvydęs naują kompaniją metras skėstelėdavo rankomis, bet tuoj pat su plačia šypsena mostelėdavo: „Ką nors sugalvosim!“ Tada prasidėdavo spektaklis. Tuntas padavėjų mesdavo darbus ir imdavo kaip pasiutę lakstyti iš vieno galo į kitą nešiodami stalus ir kėdes. Ir voila: laisvas staliukas. Kol vyksta spektaklis, laukiantieji prie baro išlenkia vieną dvi taureles. Klientai išsižioję – biznis sukasi.

Panašiai ir su valstiečiais. Kol Karbauskis ir Skvernelis tauškė niekus, jų biznelis sukosi kaip iš pypkės. Išvengta koalicijos su konservatoriais, o tauta įtikinta, kad konservatoriai kalti. Valstiečių rinkėjai aikčioja, nuleidinėja: och, ach, net dvi ministerijas į Kauną, ach ir och, nebebus socialinės atskirties.

Tikrai nebebus – visi būsim atskirti, nebebus kam pavydėt. Nes savo gerajam ponui mes juk nepavydime 35 000 hektarų dirbamos.

Nei Karbauskis, nei Skvernelis nežino, ką daryti su gauta valdžia. Todėl, kad bent jau iki prezidento rinkimų nenuviltų savo rinkėjų, jie žada spektaklį – triukšmingai nešioti valstybinius baldus iš taško A į tašką B, dar cigarečių vietą su mielėmis sukeis.

Kelių policijos patruliui tokia veiklos imitacija – gal net labai cool. Bet valstybę valdyti – ne rusiškas šaškes stumdyti. Dieve, kurs davei jau mums prietaisas.com be iniciatyvos, kiek gali, tiek dabar saugok Lietuvą nuo prietaisas.com su iniciatyva iniciatyvų.