Kiek galima verkšlenti dėl tos emigracijos? Nebeužtvenksi upės bėgimo. Ir jos tėkmės atgal nepasuksi. Jei upė teka į Vakarus, tai ji ten ir tekės. Ir tai yra gerai. Daug geriau nei keliauti į Rytus gyvuliniuose vagonuose su grotomis ir čekistų sargyba.

Silpnas verkšlena matydamas ištuštėjusį kaimą. Stiprus naudojasi galimybe. Ar dar ilgai sentimentaliai seilėsimės dėl tuščios bakūžės su šiferio stogu? Pūsdami sau patiems ir emigrantams miglą į akis nepigiais valdiškais projektėliais, kaip sugrąžinti emigrantus į tėvynę.

Opiumas kvailiams. Vakardienos klausimas. Dalis emigrantų sugrįš patys. Kažkas jau grįžo ir padarė tai be jokio valdiško paraginimo. Bet dauguma negrįš niekada. Ne todėl, kad Lietuvoje algos mažos ir viskas brangsta ar kad gyventi čia neįmanoma dėl sumautos valdžios.

Ne be šito. Bet valdžia visur daugmaž sumauta. Ir sviestas su dyzelinu visur panašiai brangsta. O negrįš todėl, kad dešimt metų ar daugiau išgyvenus kitoje šalyje grįžti į sąvąją prilygsta antrai emigracijai.

Silpnas verkšlena matydamas ištuštėjusį kaimą. Stiprus naudojasi galimybe. Ar dar ilgai sentimentaliai seilėsimės dėl tuščios bakūžės su šiferio stogu? Pūsdami sau patiems ir emigrantams miglą į akis nepigiais valdiškais projektėliais, kaip sugrąžinti emigrantus į tėvynę.
R. Valatka

Lietuva nestovi vietoje. Ir prisitaikyti tėvynėje reemigrantui kainuotų tiek pat laiko ir pastangų kaip kažkada Londone ar Dubline. O gal ir daugiau. Nes dar ir ten gimusiems vaikams tektų ši dalia. Viską mesti ir grįžti? Antrąkart gyvenime? Kam tas vargas? Kai gyvenimas toks trumpas.

Kaltinti dėl emigracijos buką valdžią ir godžius verslininkus galima. Bet tai neproduktyvu. Tas pats kaip kaltinti savo prosenelę dėl to, kad vakar nežaidei Lietuvos rinktinėje ir neįsūdei graikams penkių tritaškių, nes ta sena ragana kažkada permiegojo su kažkokiu neūžauga.

Keista, kad patys verslininkai, valdžia ir opozicija irgi darniai sriūbauja šitame Vergų chore. Baikit vieną kartą tas kalbas apie emigraciją. Mes nė nepajusime, kaip žodis „imigracija“ mūsų žodyne išstums žodį „emigracija“. Štai tik birželį ir liepą į Lietuvą atvyko 5701 žmogus. Pernai tuo pat metu tokių buvo tik 3639.

Gerai tai ar blogai?

Homogeniškų valstybių laikas – jau praeityje. Norim mes to ar ne. Iš tiesų, tai yra gera žinia, tik būdami konservatyvūs ir žemažiūriai, dar nenorim to suprasti. Prieš vėją nepapūsi. O tai, kad lieti ašarų dėl emigracijos neverta, rodo ir Vakarų Europos istorija.

Dar neseniai italai, portugalai, airiai, o anksčiau ir šveicarai tuntais emigruodavo. Į JAV, Australiją, Vokietiją, Belgiją. Ar sugriuvo dėl to Italija, Airija, Portugalija, ką kalbėti apie Šveicariją? Niekas, išskyrus nebent Airiją, emigrantų nesusigrąžino. Visose šalyse jų vietas užėmė imigrantai.

Taip, imigrantai kelia problemų. Kai kur ypač didelių (terorizmas, uždari getai, nesaugumo jausmas). Bet čia mes nekalbame apie galimybę rinktis – su imigrantais ar be jų? Jei būtų galima rinktis, net užkietėję globalistai rinktųsi homogenišką valstybę. Bet nėra tokios galimybės. Jei atvirai, tai niekada ir nebuvo.

Homogeniška valstybė yra chimera, kurios siekdami nacionalistai sukėlė daugybę karų, nužudė milijonus savų ir svetimų žmonių, bet vis tiek kiekvieną pokarį tautų kraustymasis ir maišymasis prasidėdavo iš naujo.

Realiai galima rinktis tik tarp to, ar graudensimės dainuodami „neišeik, neišeik tu iš sodžiaus“, ar silpnybę paversime stiprybe. Kokią galimybę turim, bet nesinaudojam? Sėdim tik po 44 viename kv. Km. Kaip šuo ant šieno. Nei pats ėda, nei kitam duoda. Kaip silpnybę paversti stiprybe?

Sakote, nereikia mums tų imigrantų? Mes patys kaip nors. Kaip senais gerais laikais. Basta. Nebebus taip, kaip senais laikais, o ir geri jie niekada Lietuvai nebuvo.

Tiesa, dabar dar, ypač labai norint, galima apsimesti, kad imigrantų Lietuvai pavyks išvengti. Bet tai laikina, tarpinė būsena. Kurioje dar yra vietos iliuzijoms. Štilis prieš audrą. Kai emigrantų labai daug, o imigrantų dar ne tiek daug, kad visi matytų procesą.

Netrukus tai baigsis. Gal net greičiau nei Seimą apleis karbauskiniai. Norim to ar nenorim. Niekas mūsų nesiklaus. Gamta nemėgsta tuštumos. Tai ką daryti?

Žmonės visais laikais judėjo paskui maisto šaltinius (dabar – paskui pinigus). Mes turime ne naują kinų sieną statyti šiame kelyje, o plačiai atkelti vartus. Pastatant prie jų lanksčius, greitus ir su ekonomikos dėsniais kaip Don Kichotas su vėjo malūnais nesipykstančius prievaizdus.

Homogeniška valstybė yra chimera, kurios siekdami nacionalistai sukėlė daugybę karų, nužudė milijonus savų ir svetimų žmonių, bet vis tiek kiekvieną pokarį tautų kraustymasis ir maišymasis prasidėdavo iš naujo.
R. Valatka

Įsileiskime ukrainiečius. Kol jų dar lenkai ir čekai visų nepaėmė. Suteikime jiems galimybę nemokamai mokytis lietuvių kalbos. Laisvai įsidarbinti ir mokytis. Profesinėse, kolegijose ir universitetuose. Ir, žiūrėk, nebereikės jų nei uždarinėti, nei išradinėti dviračio, kuriant iš technikos instituto klasikinį universitetą, kuriam vadovaus geriausią plagiatą parašęs profesorius.

Pas mus statybininkai uždirba daugiau nei profesoriai, guodžiasi lietuvis čekų profesoriui. O pas mus daugiau gauna profesoriai, atsako čekas. Nes Čekija įsileidžia į statybas daug ukrainiečių, taip išlaikoma algų proporcija.

Lenkai pripažįsta, kad milijonas ukrainiečių išgelbėjo šalies pensijų sistemą. Pagal tokią proporciją pas mus ukrainiečių turėtų dirbti 90 tūkstančių. Pridėkim jų įnašus „Sodrai“. Skverneliui nereikėtų erzinti senjorų, pridėjus prie pensijos 13 eurų. Kuriuos prieš pusmetį jau sugraužė infliacija.

Vien šįmet į Lietuvą atvyks dirbti 9 tūkst. ukrainiečių. Įrodymas, kaip gamta, nepaisydama biurokratinių sienų, užpildo tuštumą.

Plika akimi to dar nematyti, bet Vilniuje daugėja įdomių, protingų žmonių. Startapų kūrėjai. Politiniai emigrantai iš Rusijos. Mažai kas žino, bet Proeuropietiškų rusų asociacija veikia iš Vilniaus.

Ar kam nors Lietuvoje buvo blogai, kad bėgdamas nuo Lenino-Stalino čekistų teroro į Kauno universitetą atvyko filosofas Levas Karsavinas, ir ne tik jis? Kam Lietuvoje būtų blogai nuo to, jei Vilnius taptų nuo Putino čekistų teroro pabėgusių rusų disidentų Meka?

Leiskime Putino kritikams laisvai kurtis. Lietuva taps laisvos šalies simboliu. Padidės laimingų žmonių dėl to, kad gyvena būtent Lietuvoje skaičius. Kuris gal kiek atskies tautinių zyzlų gretas.
Tačiau kaip juos sutinkame?

Net mūsų Užsienio reikalų ministerijos rekomendacijos dėl Proeuropietiškų rusų asociacijos pirmininkės prašymo apsigyventi Lietuvoje Migracijos departamentui nieko nereiškia. Leidimų ir darbo vizų išdavimas masiškai stringa. Migracijos departamento vadovė teisinasi, kad, smarkiai išaugus prašymų skaičiui, 15 pareigūnų nespėja jų apdoroti.

Ar kam nors Lietuvoje buvo blogai, kad bėgdamas nuo Lenino-Stalino čekistų teroro į Kauno universitetą atvyko filosofas Levas Karsavinas, ir ne tik jis? Kam Lietuvoje būtų blogai nuo to, jei Vilnius taptų nuo Putino čekistų teroro pabėgusių rusų disidentų Meka?
R. Valatka

Čia valstybininko pasiteisinimas? Tai skirkit dar 15 pareigūnų. Iš tų, kurie šieną ravėja. Apskritai tai ne prašytojas turėtų mūsų valstybei įrodinėti, kad jis yra niekuo neprasikaltęs, o mūsų VSD ar kita kontora turėtų įrodyti, kad jis yra kaltas. O įrodžiusi – deportuoti.

O kaip suprasti reikalavimą politiniam pabėgėliui iš Rusijos pateikti pažymą dėl neteistumo? Ar mūsų migracijos valdininkai nežino, kokie „nepriklausomi“ Putino Rusijos teismai? O jei koks universitetas kviečiasi profesorių, tai gal jis geriau žino, kokio žmogaus ten reikia? Tai kokio velnio Darbo birža ar Migracijos departamentas kabinėjasi prie jo disertacijos ar titulų?

Visi pašaliai skamba, kad mums trūksta inžinierių. Bet iš Donbaso į N. Akmenę pabėgusiems inžinieriams mūsų valdžia ne tik neleido dirbti. Draudė net automobilį nusipirkti ir vaikus į mokyklą leisti.

Kažkokie Japonijos viduramžiai. Kas pakeis špižinę migracijos politiką, jei premjeras sako, kad „mūsų migraciją reguliuojantys teisės aktai yra vieni griežčiausių, o griežtas reguliavimas turėtų išlikti“?

Bukas nusistatymas irtis prieš srovę, paistant niekus apie emigrantų sugrąžinimą, naudoja valstybės energiją, o dividendų jokių. Kada suprasim kad 2+2=4? Kad žmonių upė teka iš rytų į vakarus ir kad tik ši srovė generuoja energiją ir pinigus? Tada, kai visai nebeturėsim iš ko rinktis?