Kad jau taip nutiko, tai turime galimybę bent dabar tą klaidą ištaisyti, o drauge tą linksmą tarptautinę šventę adaptuoti Lietuvai. Todėl oficialiai siūlau Melagių dieną perkelti iš balandžio 1-osios į kovo 1-ąją ir pavadinti Trečioko diena. Todėl, kad būtent kovo 1 d. buvo paviešintos aplinkos ministro Kęstučio Trečioko pokalbių su Druskininkų meru Ričardu Malinausku išklotinės ir visiems, kas jas perskaitė, tapo akivaizdu, jog šiedu politikai ne kartą viešai melavo neigdami aptarinėję skubų kurortinių zonų panaikinimą, padėjusį merui Vijūnėlės dvaro byloje.

1993 m. komedijoje „Švilpiko diena“ Billo Murrayaus suvaidintas arogantiškas televizijos orų pranešėjas Filas atvyksta miestelį, kur jam reikės komentuoti Švilpiko dienos renginius. Tai tokia diena, kuri daugmaž atitinka mūsiškę šv. Pauliaus atsivertimo šventę, kai savo oloje nubudęs barsukas apsiverčia ant kito šono arba miega toliau, o orų aplikacijos į savo telefonus nemokantys parsisiųsti čiabuviai pagal jo elgesį bando spėlioti ar labai šalta bus likusi žiemos dalis ir pavasaris.
Būtent kovo 1 d. buvo paviešintos aplinkos ministro Kęstučio Trečioko pokalbių su Druskininkų meru Ričardu Malinausku išklotinės ir visiems, kas jas perskaitė, tapo akivaizdu, jog šiedu politikai ne kartą viešai melavo neigdami aptarinėję skubų kurortinių zonų panaikinimą, padėjusį merui Vijūnėlės dvaro byloje.
R. Sadauskas-Kvietkevičius

Amerikiečiai vietoje barsuko tam tikslui naudoja ne tokį simpatišką voverinių šeimos graužiką, lietuviškai vadinamą švilpiku. O filmo nelaimėlis Filas niekaip negali išvykti iš nekenčiamo mažo miestelio, ir kas rytą, jam atsibudus, vėl iš naujo būna Švilpiko diena.

Panašiai ir mes visi, visa Lietuva, šiomis dienomis pasijutome įstrigę laike, Trečioko dienoje, iš kurios negalime išsivaduoti. Atsibundate ryte, susirandate po lova tarp tuščių butelių ir išdraskytų bekono skonio traškučių pakelių televizoriaus nuotolinio valdymo pultelį, įsijungiate ir vėl matote tuos pačius apsimelavusių politikų veidus.

Idealiame pasaulyje pagautas meluojantis politikas susigėsta, atsiprašo apstulbusių savo rinkėjų, atsistatydina ir išvažiuoja auginti pluoštinių kanapių į atokiausią šalies pakraštį, kur jo, užsiželdinusio barzdą ir persidažiusio plaukus, prie vienintelės bažnytkaimio krautuvės priekaištingais žvilgsniais nevarstys praeiviai. Tačiau čia vis dar tęsiasi Trečioko diena, kai apgauti artimą savo visai ne gėda. Kaltę turi jausti ne melagis, o visi, kas drįsta apie tą melą užsiminti. O kalčiausi, žinoma, yra žurnalistai, išdrįsę viešai paskelbti melą demaskavusias pokalbių išklotines.

Užsitęsusi Trečioko diena yra toks unikalus tautinis paveldas, kaip matrioškos su politikų atvaizdais Kaziuko mugėje. Gal dar pamenate, kaip Rusijos Prezidentas Vladimiras Putinas kalbėjo, kad Kryme nėra Rusijos kareivių, o po kurio laiko niekieno jėga neverčiamas prisipažino, jog jie ten buvo. Ar daug kas Rusijoje tada pasipiktino meluojančiu prezidentu, ar jo reitingas nusirito iki Andriaus Kubiliaus populiarumo žemumų?
Vis dar tęsiasi Trečioko diena, kai apgauti artimą savo visai ne gėda. Kaltę turi jausti ne melagis, o visi, kas drįsta apie tą melą užsiminti. O kalčiausi, žinoma, yra žurnalistai, išdrįsę viešai paskelbti melą demaskavusias pokalbių išklotines.

Rusiškų televizijos serialų, nostalgija sovietmečiui spekuliuojančios popmuzikos, mergaitės Mašenkos bei lokio atvaizdų ant saldainių ir šliaužtinukų, įtariamuoju prekyba poveikiu tapusio žiniasklaidos magnato leidinių platinamų legendų apie Vokietijoje uždraustas kiaulienos dešreles ir visokios janutienos sužalotas lietuvis savo požiūriu į politikų melą nesiskiria nuo V.Putiną šlovinančių Rusijos vatnikų.

Jis su panieka žvelgia į naivius idealistus, kurie įkliuvę pareigūnams girti už vairo nesugebėtų net istorijos apie išgertą dantų skalavimo skystį ar gudobelių ekstraktą suregzti. Jis įsitikinęs, kad vagia, slepia mokesčius ir meluoja visi, tik ne visus pagauna už rankos taip darant. Nepagautas vagis, žinoma, vertas daugiau pagarbos už pagautą, bet kiečiausias tas, kuris ir įkliuvęs sugeba išsisukti.

Jokia politikų pokalbių klausanti Specialiųjų tyrimų tarnyba, principingi prokurorai ar apsimelavusio ministro galvos reikalaujanti prezidentė iš Trečioko dienos mūsų neišvaduos.

Rytoj vėl bus kovo 1-oji, kaip ir prieš du dešimtmečius Rolandas Paksas amatų mokyklos pirmakursio išdrožto rūpintojėlio veidu tvirtins esąs nekaltas, o Algirdas Butkevičius – pirmą kartą išgirdęs apie tai, ką jau žino visa Lietuva. Laikas pradės eiti tik tuomet, kai mes patys nuspręsime, kad meluojantys politikai yra vakarykštės dienos atgyvenos, neturinčios jokios galios savo slaptais susitarimais atimti iš mūsų šitos šalies ateities.