Kilus skandalui dėl to, kad Plungės rajono vaikai, prižiūrimi savivaldybės darbuotojų, kelias savaites praleido propagandinėje stovykloje Rusijoje, plungiečiai naiviai teisinosi negavę aiškių instrukcijų iš URM ir VSD, kad tai – prastas sumanymas.

Daugiau taip nebus, nes svarbiausia instrukcija iškalta ant Vilniaus rotušės sienos: „...kiekvienas Lietuvos priešas bus ir Jungtinių Amerikos Valstijų priešas“. Tai veikia ir atvirkščiai – kiekvienas JAV priešas yra ir Lietuvos priešas. O dabar pažvelkime į ketvirtadienį JAV Senato beveik vienbalsiai priimto teisės akto, numatančio naujas sankcijas Rusijai, Iranui ir Šiaurės Korėjai pavadinimą: „Amerikos priešų atrėmimo sankcijomis aktas“ (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act). Kiekvienam basčiui turėtų būti aišku, kad Rusija dabar yra JAV, o todėl automatiškai ir Lietuvos, priešas.


Vos tik D. Trumpas suraitys savo parašą ant šio dokumento, Rusija oficialiai taps ne kažkokiu dėl nesuprantamų priežasčių keistai besielgiančiu Vakarų partneriu, kurį reikia įspėti dėl chuliganiško elgesio su laiptinės kaimynais, bet toliau su juo gultis į lovą, o ta pačia Blogio imperija, kuria Sovietų sąjungą 1982 m. birželio 8 d. savo kalboje Jungtinės Karalystės Bendruomenių rūmuose pavadino R. Reaganas.

Be galo miela buvo matyti, kaip dėl sankcijų Rusijai sutarė respublikonai ir demokratai. Pirmiesiems, kaip ir man, tai yra viltis susigrąžinti aiškų ir paprastą juodai baltą Šaltojo karo laikų pasaulį, kurio netekome tūkstantmečių sandūroje. Antri jau niekada negalės atleisti Vladimirui Putinui už kišimąsi į JAV prezidento rinkimus ir bando lipinti D. Trumpui prorusiško prezidento etiketę. Pastarasis, jos kratydamasis, dar labiau stengsis nesuteikti pagrindo apkaltai ir elgtis su Rusija griežčiau, negu galėtų įprastomis aplinkybėmis.

Priešų dusinimas ekonominėmis sankcijomis, kai prie jų kiek pabambėję prisideda kiti JAV sąjungininkai, visuomet buvo ir tebėra veiksminga priemonė, neleidžianti agresyvių diktatorių valdomoms šalims įgyti išteklių ir technologijų savo karinės galios auginimui. Nesitikiu, kad Rusijos gyventojams greitai teks graužti žolę, kaip šiaurės korėjiečiams, bet teiginiai, kad Rusijos visiškai neveikia ligšiol taikytos Vakarų sankcijos, tėra Kremliaus propagandos pramanas.

2014 m., kai Rusijai buvo prognozuotas 2,5 proc. ekonomikos augimas, jis buvo vos 0,7 proc., 2015 m. Rusijos ekonomika krito net 3 procentais, o 2016 m. tas kritimas tęsėsi – 0,2 proc.

Kaip Ukrainos leidiniui „Apostrof“ ketvirtadienį sakė Rusijos finansų analitikas Slava Rabinovičius, sankcijos verčia nerimauti tarptautinį investicinį kapitalą. Jų griežtinimas paskatina užsienio investicijų atitraukimą ir pačių rusų pinigų išvežimą iš šalies. 2014 m. iš Rusijos nutekėjo 153 mlrd. JAV dolerių, 2015 m. – 57,5 mlrd., 2016 m. – 15,4 mlrd.

Apgaule į Krymą nugabentų „Siemens“ turbinų istorija liudija, kad viešai sekdama pasakas apie „neturinčius analogų pasaulyje“ vietos išradėjų kūrinius, Rusija tebėra priklausoma nuo Vakarų technologijų. Ką jau ten Vakarų, dėl sankcijų negavusi iš Ukrainos įmonės „Zoria-Mašprojekt“ dujų turbinų įrangos Rusija turėjo stabdyti kelių naujų karo laivų kūrimą, kol galiausiai nuspręsta nebaigtus laivus parduoti Indijai, kuri sumontuos juose savo variklius.

S. Rabinovičius prognozuoja, kad sankcijų sugriežtinimas suduos skaudų smūgį Rusijos bankų sistemai. Jo teigimu, keli didžiausi bankai kredituoja didžiąją dalį Rusijos ekonomikos, o vien „Sberbankas“ – pusę. Jų žlugimas galėtų sugriauti visą Rusijos finansų sistemą.

„Tai, ką mes stebime, panašu į sulėtintą traukinio katastrofos vaizdo įrašo peržiūrą. Jis gali sulėtėti arba pagreitėti, bet juk žinome, kad įrašo pabaigoje katastrofa tikrai bus“, – apibendrino S. Rabinovičius.

Visą „Amerikos priešų atrėmimo sankcijomis aktą“ dar ne kartą skaitysime ir nagrinėsime, nes jame yra išties įdomių, vertų atskiro aptarimo vietų. Pavyzdžiui, per 90 dienų numatyta parengti ataskaitą apie Kremliaus įsteigtas ir kontroliuojamas žiniasklaidos priemones, veikiančias už Rusijos Federacijos ribų.

O paskui, tikėtina, sulauksime Rusijos propagandos užkardymo veiksmų, prie kurių ir mums būtų prasminga prisidėti. Ypatingai akcentuojant, kad JAV ir Lietuvos priešu tapo V. Putino valdoma Rusijos valstybė, bet jokiu būdu ne visi jos gyventojai ar juo labiau lojalūs mūsų šaliai rusų tautybės Lietuvos piliečiai.