Pavyzdžiui: Paryžiui Belgija šviečia ramia žalia spalva, nes šios šalies nėra Prancūzijos sveikatos ministerijos sudarytame sąraše tų valstybių, kurios yra pavojingos dėl koronaviruso. Todėl belgas sėda į lėktuvą ir iš Briuselio skrenda į Paryžių. Be baimės ir be karantino.

Iš Paryžiaus belgas skrenda į Berlyną ir, jeigu jis ne iš Antverpeno, tai viskas vėl gerai, karantino nereikia. Paryžius ir Berlynas Belgiją mato žaliai. Belgija mažytė, bet vokiečiai kažkaip nedrįsta į juodąjį sąrašą įtraukti visą šalį. Užteks Antverpeno, kuriame užsikrėtimų daugiau. Iš Berlyno belgas skris į Vilnių, nusiteikęs paragauti lietuviško alaus ir cepelinų. Ir jo neįleis. Niekaip. Belgai Vilniuje uždrausti. Nors gal... Jis netgi tiksliai nežino, kas uždrausta – Belgija kaip kryptis ar Belgija kaip pasas. Belgas iš Briuselio – ne, o belgas iš Berlyno – taip? Kas ten žino.

Na, bet kadangi mes gyvename svaiginančiame daltonikų pasaulyje, tai belgas neprapuls. Vilniuje jis galės palaukti kito lėktuvo ir skristi į Rygą. Latviai jį įleis, bet pasiūlys karantiną. Vis geriau negu nieko: belgas pasigrožės per langą jugendstil architektūra, paragaus karvučių.

Perbraižytame ir pertvarkytame kovidinių daltonikų pasaulyje vyksta savotiškas čempionatas. Kas daugiau užtvers, užkarantinuos, uždraus, uždažys raudonai. Čempionato laimėtojui bus įteikta labiausiai uždarytos pasaulio valstybės taurė.
Paulius Jurkevičius

Apibendrinkime: Paryžius belgams nedraudžia atvykti ir karantino netaiko. Berlynas taip pat – žalia šviesa belgams, išskyrus Antverpeną. Vilnius griežtai draudžia atvykti. Vilniaus kaimynė Ryga leidžia, bet karantinuoja. Vargšas belgas: jis švyti visomis kovido absurdo spalvomis: vieniems – žalias, kitiems – raudonas, dar kitiems geltonas.

Pavyzdžiui, čekams belgai – žali, jokių problemų. Čekams visi žali, išskyrus rumunus, kurie yra raudoni. Šiaip čekai – šaunuoliai, jie Europą dalija tik į dvi spalvas – galima ir negalima. Prisimenate, ką sakė šaunusis kareivis Šveikas: „Žmonių su suterštu vardu yra dešimt kartų daugiau nei su nesuterštu“? Karantino marazmui čekai šios taisyklės nutarė netaikyti.

Perbraižytame ir pertvarkytame kovidinių daltonikų pasaulyje vyksta savotiškas čempionatas. Kas daugiau užtvers, užkarantinuos, uždraus, uždažys raudonai. Čempionato laimėtojui bus įteikta labiausiai uždarytos pasaulio valstybės taurė. Ir jau ryškėja lyderiai. Ir jeigu, tarkime, mes FIFA reitinge esame pasaulio subinėj, tai kovidinių daltonikų reitinge pirmaujame. Visą pasaulį greičiausiai užkarantinavusios valstybės rungtį tikrai laimėsime.

Trūksta jau nedaug. Sąraše jau turime 88 valstybes. Sparčiai judame link absoliučiai viso svieto izoliavimo programos, ir tas lietuviško alaus norėjęs uždraustas belgas šitai žino: Lietuva pirmauja. Nes Lietuva yra vienintelė ES valstybė, kuri uždraudė belgus. Prancūzai, austrai, čekai žiūri į belgą ir mato ES pilietį iš ES valstybės. Mes žiūrime į belgą ir matome mirtinai pavojingą zombį iš G. Romero filmo „Gyvų numirėlių naktis“.

Mūsų kupinas siaubo žvilgsnis į belgus ir į pasaulį yra siaubingesnis netgi už estų, todėl galime ramiai atsidusti: šioje rungtyje estai mūsų nepralenks.

Pasaulis – po mūsų kojomis, tikriau po Sveikatos ministerijos kojomis. Žymiausias Europos populistas, italų diktatorius Benito Mussolinis, savo rašomąjį stalą pastatė „Mappamondo“ – Venecijos rūmų pasaulio žemėlapio salėje. Pasaulis buvo po jo rašomuoju stalu, po jo kojomis. Kaip ten baigėsi, visi žinome.

Ko dar trūksta užkarantinuoto pasaulio žemėlapyje? Šventojo Sosto! Laukiame, kada bus uždrausta sugrįžti iš Vatikano! Nes ten yra sraigtasparnių tūpimo aikštelė ir netgi geležinkelio stotis. Kiek užsikrėtimų? Dievas žino... Bet koks skirtumas, juk galioja dogma, ji išreikšta šventais skaičiais.
Paulius Jurkevičius

Jie ten, Sveikatos ministerijoje, jau išjungė belgus, čekus, prancūzus, ispanus, maltiečius, šveicarus, austrus. Nors 90 proc. Europos, o gal net 99 procentai jų neišjungė. Tarkime, vokiečiai: jie mato, kad Katalonijoje daugiau užsikrėtimų? Taip, mato, todėl perspėja grįžtančius iš kai kurių, koronaviruso paveiktų Ispanijos regionų.

Mūsiškiai nesismulkina – braukiam visą Ispaniją? Braukiam! Braukiam visą Lenkiją? Braukiam, nors Palenkės vaivadijoje su beveik pusantro milijono gyventojų užsikrėtimų panašiai tiek, kiek Lietuvoje.

Ką dar braukiam? San Marino respubliką? Atvykusieji iš San Marino privalo karantinuotis!

Su San Marinu, manau, buvo kerštas. Lietuviška vendeta! Už tai, kad 2015 rugsėjo 8 dieną 1500 žiūrovų akivaizdoje Lietuvos nacionalinė futbolo rinktinė sugebėjo įveikti šoferių ir buhalterių ekipą tik po pratęsimo. Ne tik kerštas, bet ir anekdotas.

Nes birželio 21 dieną šioje mikroskopinėje valstybėje buvo 0 koronaviruso atvejų. Liepos 8 dieną pasaulio viešpačiai iš SAM įtraukia San Mariną į sąrašą valstybių, iš kurių sugrįžus privaloma karantinuotis. Šioje kompanijoje – Mergelių salos, Džibutis, Svazilandas.

Aš nežinau, kaip reikėtų sugrįžti iš Džibučio, bet tiksliai žinau – iš San Marino sugrįžti neįmanoma. 61 kvadratinio kilometro ploto valstybėje oro uosto nėra. Netgi geležinkelio stoties nėra.

Ko dar trūksta užkarantinuoto pasaulio žemėlapyje? Šventojo Sosto! Laukiame, kada bus uždrausta sugrįžti iš Vatikano! Nes ten yra sraigtasparnių tūpimo aikštelė ir netgi geležinkelio stotis. Kiek užsikrėtimų? Dievas žino... Bet koks skirtumas, juk galioja dogma, ji išreikšta šventais skaičiais. Šventų skaičių yra trys: 15 (užsikrėtimų), 100.000 (gyventojų), 2 (savaitės). Jeigu kuri nors valstybė nesutelpa, – nesvarbu – Marijampolės dydžio ar dešimt kartų didesnė už Lietuvą – SAM penktadienį įtraukia į sąrašą. Ar šventus skaičius vartoja ir kitos valstybės? Mano kolega iš Vokietijos siunčia visai kitus skaičius – 50 (užsikrėtimų), 100.000 (gyventojų), 1 (savaitė).

Nejaugi pasiduosime Berlyno įtakai? Nepasiduosime. Nes braižyti, reguliuoti Žemės rutulį yra malonus užsiėmimas. Absoliuti galios orgazmo forma. SAM turėtų vadintis pasaulio žemėlapio ministerija. O penktadienis turėtų vadintis pasaulio sutvarkymo diena, nes tą dieną sutvarkomi belgai, džibutiečiai, sanmariniečiai, Seinų „Bedronka“ ir viskas, kas yra išorėje, anapus sienos.

Dar pora penktadienių ir visa Europa bus perdažyta raudonai. Bet tik mums. Europiečiams Europa bus žalia, kai kur raudona, šiek tiek geltona.
Paulius Jurkevičius

Išorės priešus atitversime, o su savais kaip nors susitarsime!

Absoliuti dauguma Europos valstybių elgiasi priešingai – neskuba atsitverti, bet viduje palaiko stiprią tvarką ir rimtą drausmę. Tada ir atvykėliai nebaisūs. Imkime smarkiai nuo pandemijos nukentėjusią Italiją: ten net minties nebuvo atsisakyti vidaus erdvėse kaukių prievolės. Užtat belgus italai įleidžia. Pas mus atvirkščiai: kaukių pusę vasaros nereikėjo, o belgus uždraudė. Kam jie mums?

Dar pora penktadienių ir visa Europa bus perdažyta raudonai. Bet tik mums. Europiečiams Europa bus žalia, kai kur raudona, šiek tiek geltona.

Todėl jeigu parėjote pėsčiomis iš San Marino respublikos, jeigu kojos nykščiu lietėte Sopoto pajūrio smėlį arba bent jau grybavote Perlojos respublikos teritorijoje – izoliuokitės. Daug nešnekėję...